loading_img
Wat gebeurt er met de 3,5mm-jack? - Tot slot - Achtergrond - Tweakers
20/05/2022

Wat gebeurt er met de 3,5mm-jack? - Tot slot - Achtergrond - Tweakers

  • Door 3000hits
  • |
  • 147 Keer bekeken

Bij de huidige generatie smartphones is er dus nog voldoende keuze tussen modellen met 3,5mm-jacks, want op een paar toestellen na heeft vrijwel elke telefoon er een. Wie per se een iPhone wil, kan nog altijd een SE of 6S kopen en op Android is de keuze in elk geval heel ruim. Dat is mooi, want veel mensen protesteerden luidkeels tegen het verdwijnen van de aansluiting op diverse telefoons vorig jaar. Onder die groep mag je ook Tweakers scharen; wij hebben bij alle gereviewde telefoons zonder jack het ontbreken ervan bij de minpunten gezet.

Desondanks neemt de kans af dat een nieuwe smartphone deze aansluiting heeft. Vrijwel alle duurdere modellen en binnenkort ook goedkopere smartphones hebben usb-c en ook als er wel een 3,5mm-aansluiting is, zal er een groeiende markt zijn voor usb-c-headsets, die zich bovendien beter kunnen onderscheiden met audiokwaliteit. Om het probleem van tegelijk laden en audio luisteren te ondervangen, zouden er zelfs smartphones kunnen komen met twee usb-c-poorten. De usb-aansluiting is veelzijdiger dan de analoge audioaansluiting en dat valt dus als voordeel te verkopen.

Wat gebeurt er met de 3,5mm-jack? - Tot slot - Achtergrond - Tweakers

Het is niet te voorspellen of de 3,5mm-aansluiting een plekje zal hebben op de smartphone van de toekomst. Het zou zomaar kunnen dat hij verdwijnt, maar hij zou er ook nog jaren op kunnen zitten. De analoge 3,5mm-audioaansluiting bestaat sinds medio vorige eeuw, dus het is in elk geval makkelijk te voorspellen dat hij zijn langste tijd vermoedelijk heeft gehad.