loading_img
De beste laptops van 2021
21/06/2022

De beste laptops van 2021

  • Door 3000hits
  • |
  • 72 Keer bekeken

Voor hun selectie keken onze experts in de eerste plaats naar laptops voor thuisgebruik die hun pluimen verdienen in onze tests. Aangezien bij meerdere modellen verschillende configuraties mogelijk zijn, focussen ze hier op de meer courante versies voor de doorsneegebruiker.

Biedt dit lijstje niet wat je zoekt, dan kan onze koopwijzer laptops zeker helpen.

Vergelijk alle geteste laptops

De twee toppers: MacBook Pro en MacBook Air 13" M1

Deze twee modellen van Apple kwamen eind 2020 op de markt, maar voeren nog steeds onze ranking van laptops aan. "Wat ons vooral bevalt zijn de uitstekende prestaties van de processoren gekoppeld aan een heel laag energieverbruik", vertelt onze expert Thomas Gijs. Zo kan je volgens onze labotests 14 uur en 45 minuten browsen met de MacBook Pro 13" M1. De MacBook Air 13" M1, met een iets kleinere batterij, houdt het 13 uur vol.

De MacBook Air 13" M1.

Beide laptops beschikken over een 16:10 beeldverhouding. "Dit is iets hoger dan de klassieke 16:9 wat handiger is om op websites te scrollen of teksten te bewerken aangezien je net die alinea extra te zien krijgt." Hun schermen hebben ook een uitstekende maximale helderheid: 553 nits bij de MacBook Pro en 431 nits bij de MacBook Air. Je ondervindt geen last bij gebruik in een fel belichte kamer.

Deze twee modellen zijn de eerste Apple-computers met de nieuwere wifi 6-standaard. De verbinding was tijdens onze tests stabiel en razendsnel. "In de praktijk zal vooral je thuisnetwerk de limiterende factor zijn", legt onze expert uit.

Het grootste nadeel zit in de beperkte aansluitingen. Zo hebben beide laptops slechts twee Thunderbolt-aansluitingen (links) en één 3.5 mm audio-jack (rechts). "Wil je een klassieke USB-stick, HDMI-kabel of andere aansluiten, dan moet je een adapter of hub aanschaffen. Je kan ook maar één extra scherm aansluiten. Wie veel randapparatuur wil aansluiten, houdt dus beter rekening met de mogelijk extra kosten."

Op de website van Apple vind je de MacBook Pro 13" M1 momenteel voor resp. € 1679 (512 GB) en € 1449 (256 GB); de MacBook Air M1 voor resp. € 1399 (512 GB) en € 1129 (256 GB; SSD). Aarzel niet om prijzen te vergelijken op verschillende webshops.

De beste laptops van 2021

Uitstekende 2-in-1 laptop: Lenovo Yoga 7i

De Lenovo Yoga 7i is een 2-in-1 laptop. Dat wil zeggen dat je het 14" aanraakscherm 360° kan openklappen om het toestel als een tablet te gebruiken. De meegeleverde drukgevoelige stylus is dan ook mooi meegenomen.

Je kan de Lenovo Yoga 7i als laptop en als tablet gebruiken.

Volgens onze expert biedt deze laptop met 16 GB werkgeheugen en 1 TB opslag sterke prestaties voor de doorsneegebruiker. "Je kan er vlot dagelijkse taken mee uitvoeren zoals surfen, teksten of Excelbestanden bewerken en videobellen. Om serieus te gamen is de geïntegreerde Intel Iris Xe Graphics grafische kaart te licht, maar voor gebruik van tekenpakketten zoals Blender, Photoshop, Gimp of Sketchbook op vrijetijdsniveau volstaat ze", verklaart onze expert Thomas Gijs.

Het Full HD-scherm met een klassieke 16:9 beeldverhouding is van goede kwaliteit. "Tekst komt heel scherp over volgens ons expertenpanel in het labo. De maximale helderheid is 309 nits. Dit is zeker voldoende anno 2021 maar minder dan bij andere laptops zoals de MacBook Pro 13" M1 of Apple MacBook Air M1."Op het vlak van aansluitingen heeft de Lenovo Yoga 7i slechts twee Thunderbolt-poorten die je via een USB-C-kabel met randapparatuur kan verbinden en één USB-A poort (3.2 Gen 1). De USB-C-poort het dichtst bij het scherm ondersteunt Power Delivery waarmee je de laptop kunt opladen. Volgens onze test gaat de batterij ruim een hele werkdag mee; volgens onze labotests kan je er ruim meer dan 9 uur onafgebroken mee surfen.

Je vindt de Lenovo Yoga 7imomenteel voor € 1199 (1TB) op de website van Lenovo.

Beter én goedkoper dan zijn premiumversie: Dell Inspiron 16 Plus (CN76104)

Ben je eerder geïnteresseerd in een laptop met een groot scherm, dan kunnen we de Dell Inspiron 16 Plus aanraden. Deze laptop scoort in het algemeen beter dan zijn premium broertje, de Dell XPS 15, en is ruim € 600 goedkoper.

De Dell Inspiron Plus is € 600 goedkoper dan zijn premiumversie.

"Het scherm is van goede kwaliteit, heeft een 3K-resolutie en een 16:10 beeldverhouding waardoor je extra veel tekst te zien krijgt die nog eens uitstekend leesbaar blijkt. Verder is het scherm volgens onze labotests goed bruikbaar bij fel licht", vertelt onze expert Thomas Gijs.

De Intel Core i5-11400H processor kan meer vermogen leveren dan de processoren van de laptops die wij gewoonlijk testen. "De laptop scoort ook uitstekend op onze benchmark tests. En ondanks het feit dat de processor meer verbruikt, kan je met een volle accu toch nog 8 uur actief surfen."

Dit model beschikt over één USB-C-poort met Thunderbolt (je kan er zowel de laptop mee opladen als een scherm mee aansturen), twee USB-A-poorten (3.2 Gen 1), een standaard HDMI-poort, een SD-kaartlezer en een hoofdtelefoon-aansluiting.

Je vindt de Dell Inspiron 16 Plus nu voor € 1079 op de website van Dell.

Beste budgetlaptop: Asus Vivobook S14 S433

Wil je niet meer dan € 800 uitgeven, dan is de Asus Vivobook S14 S433 een uitstekende keuze.Het 14" Full HD-scherm is van goede kwaliteit. "Het behaalt een uitstekende maximale helderheid van 413 nits en de kleuren zijn accuraat volgens onze tests. Al kon het contrast iets beter", vertelt onze expert Thomas Gijs.

De Asus Vivobook S14 S433 heeft een 14" Full HD-scherm.

Als de batterij volledig is opgeladen kan je er maar liefst 11 uur en 23 minuten mee surfen. "De Intel Core i5-1135G7 processor met geïntegreerde Iris Xe Graphics grafische kaart voldoet zeker aan de noden van de dagelijkse gebruiker of de doorsneetelewerker."De Asus Vivobook S14 S433 heeft een degelijk assortiment aansluitingen: links twee Thunderbolt 4-aansluitingen (waarmee je zowel de laptop kan opladen als een scherm aansturen), een HDMI aansluiting en een audio-jack; rechts twee USB-A poorten (één USB-A 2.0 en één snellere USB-A 3.2 Gen 1) en een micro-SD kaartlezer.Deze laptop beschikt over een snelle en stabiele wifiverbinding. Voor de meeste gebruikers zal de limiterende factor het thuisnetwerk en de router zijn.De nadelen volgens onze expert? Het goedkope touchpad maakt af en toe foutjes en het middelmatige toetsenbord heeft iets te losse toetsen..

De adviesprijs van de Asus Vivobook is € 799. Momenteel vinden we hem voor € 699 bij bol.com.

Vergelijk meer modellen

Wil je meer weten over deze selectie laptops? Of ben je geïnteresseerd in een ander model dat beter bij je behoeften past? Neem een kijkje op onze koopwijzer laptops en ontdek de testresultaten van meer dan 80 modellen.