loading_img
Plotseling een piep in het oor, kan dat kwaad? - MAX Vandaag
11/07/2022

Plotseling een piep in het oor, kan dat kwaad? - MAX Vandaag

  • Door 3000hits
  • |
  • 87 Keer bekeken

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt; u zit op de bank en ineens hoort u een harde piep in uw oor. Hij gaat ook vanzelf weer weg. Maar hoe ontstaat deze pieptoon en kan het kwaad?

Geluidsgolven

Om te beginnen een korte uitleg hoe geluid tot ons komt en in ons oor vertaald wordt. In ons oor zitten zitten haarcellen die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal naar de gehoorzenuw. Vervolgens wordt het doorgezet naar de gehoorcentra onze hersenen. De hersenen gaan hiermee aan de slag en bepalen wat we horen, toonhoogtes en waar het geluid vandaan komt. Die klanken worden bijvoorbeeld omgezet in woorden zodat we de ander kunnen verstaan.

Fout in het transport

Soms gaat het transport van dit geluid niet goed. De haarcellen trillen terwijl er geen geluid is. Toch wordt dezelfde route afgelegd en onze hersenen denken dan een geluid te ‘horen’, maar dat is er niet. Resultaat: een piep. In principe stopt het piepen na een seconde of 30. Dat is het moment dat onze hersenen zich realiseren dat er geen geluid is.

Piep door lawaai

Zo’n pieptoon kan door verschillende dingen ontstaan. Voor de hand liggend is luisteren naar harde geluiden, bijvoorbeeld bij een concert of als u werkt in een omgeving met veel lawaai. De piep na een concert kan zelfs 1 of 2 dagen aanhouden, maar gaat over het algemeen vanzelf weer weg. Regelmatige blootstelling aan dit soort lawaai, kan op den duur leiden tot permanente gehoorschade. Het advies is ook om gehoorbescherming te dragen bij veel lawaai.

Andere oorzaken

Plotseling een piep in het oor, kan dat kwaad? - MAX Vandaag

Andere oorzaken kunnen zijn oververmoeidheid, lichamelijk niet fit of een verstoring van de doorbloeding. Ook diabetes, de ziekte van Ménière, hersen- of hartaandoeningen (hoge bloeddruk) of nierziekten kunnen pieptoon veroorzaken. Ook hier geldt dat het tijdelijk kan zijn. Heeft u het gevoel dat het niet weggaat, ga dan in gesprek met uw (huis)arts. Bij een te hoge bloeddruk zou u in overleg bloeddrukverlagers kunnen gebruiken of met hulp uw leefstijl aanpassen.

Oorsmeerprop

Een oorsmeerprop kan ook een piep in het oor veroorzaken. Ga niet zelf met wattenstaafje aan de slag. Daarmee drukt u de prop vaak dieper het oor in. Er zijn middelen die het oorsmeer op een natuurlijke manier oplossen. Wie last heeft van veel oorsmeer doet er goed aan jaarlijks de huisarts naar het oor te laten kijken en eventueel het oor uit te laten spuiten.

Stress

Een andere niet te onderschatte factor is stress. Een periode van langdurige stress kan een piep in het oor ontstaan. Mensen die last hebben van angststoornissen, depressie of andere psychische problemen, kunnen ook last hebben van een piep in het oor.

Oorsuizen, tinnitus

Als de piep niet verdwijnt, kan het overgaan in oorsuizen, ook wel tinnitus. Mensen met deze aandoening horen permanent een piep, suis of brom in hun oor. Deze aandoening gaat vaak samen met slechthorendheid. Oorsuizen kan ontstaan doordat gehoorcellen zijn beschadigd, bloedvaten in het oor zijn vernauwd, beschadiging van het gehoorbeentje, na een (midden)oorontsteking of bij door gebruik van bepaalde medicijnen.

Er is geen medicijn voor tinnitus. Wel kunt u met hulp leren hier mee om te gaan. Intensief sporten, ontspannen of juist geconcentreerd bezig zijn met bijvoorbeeld uw hobby, kan helpen. Het helpt de focus op iets anders te richten. Ook muziek, luisteren met oordopjes, kan prettig zijn. Een oplossing voor chronisch oorsuizen is er niet. Uw huisarts kan u verwijzen naar een KNO-arts die u wellicht kan helpen hiermee om te gaan.

(Bron: Quest, Hoorzaken, Thuisarts, Hoorwijzer, Klinkt Goed Gehoorbescherming)