loading_img
Samsung Galaxy Note 9 Preview - Tweakers
24/05/2022

Samsung Galaxy Note 9 Preview - Tweakers

  • Door 3000hits
  • |
  • 197 Keer bekeken

De trend van langwerpigere en verlengde schermen, zoals die op Samsung-telefoons hun intrede deden op de Galaxy S8(+), heeft wat vraagtekens opgeroepen over de noodzaak van een Note-serie. De schermen van de S8+ en S9+ zijn bijvoorbeeld maar 0,1" kleiner dan die van de Note 8 en tegenwoordig kun je bijna alle high-end telefoons phablets noemen. Samsung zou zelfs al enige tijd onderzoeken hoe de Galaxy Note- en de S+-serie samengevoegd kunnen worden. Toch heeft Samsung ervoor gekozen om dit jaar nog een Note-toestel uit te brengen: de Note 9. Voor consumenten is dat fijn, want zij kunnen nog kiezen voor een high-end telefoon met stylus. Aan de andere kant zouden sommige noviteiten van de Note-serie anders misschien wel eerder naar de S-serie komen, in de vorm van updates. Hoe dan ook, de Note-serie heeft nog altijd een trouwe schare fans en wij reisden naar New York City om de presentatie van de Note 9 bij te wonen.

Aangezien het nog best een aardige kluif is om de specificaties van de voorgangers van de Note 9 en het gedoodverfde alternatief, de S9+ goed in het vizier te krijgen, zetten we in een overzichtje eerst de belangrijkste specificaties op een rij.

SpecificatiesGalaxy Note 9Galaxy Note 8Galaxy Note 7Galaxy S9+
SocExynos 9810Exynos 8895Exynos 8890Exynos 9810
Ram6GB of 8GB6GB lpddr44GB lpddr46GB lpddr4
Opslag128 of 512GB ufs64GB ufs 64GB ufs 64 of 256GB ufs
Scherm6,4"6,3"5,7"6,2"
Schermresolutie2960x14402960x14402560x14402960x1440
Relatieve schermgrootte84,0%82,9%79%83,6%
Primaire camera12Mp, f/1.5, OIS12Mp, f/1.7, OIS12Mp, f/1.712Mp, f/1.5, OIS
Tweede camera12Mp, telelens, f/2.4, OIS12Mp, telelens, f/2.4, OIS-12Mp, telelens, f/2.4, OIS
Frontcamera8Mp, f/1.78Mp, f/1.75Mp, f/1.78Mp, f/1.7
Accu4000mAh3300mAh3500mAh3500mAh
Afmetingen161,9x76,3x8,8mm162,5x74,8x8,6mm153,5x73,9x7,9mm158,1x73,8x8,5mm
Gewicht201g195g169g189g
Prijs€ 999,- of € 1249,-€ 999,-€ 849,-€ 949,-

S Pen

Laten we beginnen met de punten waarop de Note 9 nog wél onderscheidend is. Het meest voor de hand liggende punt is natuurlijk de S Pen. Deze is nu uitgerust met bluetooth, waardoor er daadwerkelijk technologie in het stokje zit. Bluetooth werkt echter niet op lucht, dus moet er iets van energie in het pennetje worden opgeslagen. Er zit echter geen reguliere accu in de S Pen, maar een low energy supercapacitor, ofwel condensator. Daarin kan genoeg energie worden opgeslagen om het pennetje een half uur te laten werken volgens Samsung. Ook zou je het in veertig seconden weer helemaal kunnen aftoppen als je het in de behuizing steekt, maar dat hebben we niet kunnen testen.

Wat we wel hebben kunnen ervaren, is wat het pennetje nu kan dankzij de bluetoothverbinding. Zo start je standaard de camera-app door de knop op de S Pen in te drukken. Met een tweede druk op de knop maak je een foto en door twee keer te drukken schakel je naar de selfiemodus. Bij ons werkte dat vrij soepel tijdens de hands-on en het zou moeten werken tot tien meter afstand. Daarnaast kun je nu met de pen ook door presentaties heen klikken. Met een tweede druk op de knop ga je een slide terug. We kunnen ons voorstellen dat dit voor veel Note-gebruikers in combinatie met DeX handig is, waarover straks meer.

Samsung Galaxy Note 9 Preview - Tweakers

Ook in andere apps heeft de S Pen handige functies. Zo kun je ermee in de galerij-app door foto's heen bladeren en als je twee keer op de knop drukt, naar de vorige foto gaan. Bij YouTube werkt het bijvoorbeeld om een video op pauze te zetten of naar de volgende video te skippen. Natuurlijk ben je nog altijd afhankelijk van de app-makers, die de functionaliteit van de S Pen in hun app moeten bouwen. Samsung heeft in elk geval wel een sdk uitgegeven, waarmee app-makers aan de slag kunnen.

Andere opties in de software zijn nog steeds dat je notities die je met de S Pen hebt gemaakt, kunt kopiëren en plakken. Dat werkt een stuk fijner dan met je vinger kopiëren en plakken. De optie om notities te maken met de stylus als het scherm uitstaat, is natuurlijk ook nog steeds van de partij en je kunt de notities pinnen op het always-onscherm. Ook kun je nog altijd Live Messages schrijven en combineren met de AR Emoji, die er op de Note 9 overigens gedetailleerder uitzien dan op de S9-serie.

Andere upgrades

Naast de S Pen is er waarschijnlijk nog een voordeel van de Note 9 ten opzichte van de S9+ en Note 8. In onze review waren we teleurgesteld dat de accuduur van de S9-serie minder bleek dan die van de S8-serie, die beide overigens 3500mAh accucapaciteit hebben. Met de Note 8 hield Samsung het aan de voorzichtige kant, na de problemen met de ploffende Note 7-serie, door een accu met slechts 3300mAh in het toestel te zetten. Samsung heeft er dit keer echter voor gekozen om een grotere accu dan ooit tevoren in deze smartphone te stoppen, met 4000mAh accucapaciteit. Het is natuurlijk niet te testen bij een previewsessie, maar we vermoeden dat hij daardoor in onze accutests een stuk beter scoort dan de Note 8, maar ook dan de S9+. De software is immers globaal dezelfde, de soc is dezelfde als die van de S9+, en het scherm is maar iets groter en heeft bovendien dezelfde resolutie van 2960x1440 pixels.

Een ander opvallend verschil tussen de Note 8, de S9+ en de Note 9 is de maximale opslagcapaciteit. De Note 8 was er in Nederland slechts in een versie met 64GB en de S9+ heeft versies met 64 en 256GB. De Note 9 kun je echter ook aanschaffen met 512GB opslaggeheugen, dat je ook nog kunt uitbreiden met een micro-sd-kaart van maximaal 512GB. Als je dus echt je hele leven op je smartphone wilt hebben, dan is dat met de Note 9 misschien wel mogelijk. Bij die versie krijg je ook 8GB werkgeheugen, maar hij kost maar liefst 1249 euro en is alleen in het zwart verkrijgbaar. De andere variant heeft 128GB opslag en 6GB werkgeheugen. Deze is met 999 euro ook niet goedkoop en verkrijgbaar in het blauw, zwart en lila. Toch is hij niet in prijs omhooggegaan ten opzichte van de Note 8.

Hoewel de Note 9 nog steeds een ip68-classificatie voor waterdichtheid heeft, zit er wel degelijk water in het toestel volgens Samsung. Onder de processor zit namelijk een koelsysteem op basis van water. Hoewel we daar nog weinig technische informatie over hebben, moet dit een veel constantere temperatuur van de soc opleveren. Een dergelijk systeem is eerder toegepast, onder andere door Microsoft in een Lumia en door Xiaomi in een 'gaming phone'.

Volgens Samsung heeft deze waterkoeling twee voordelen. Het eerste is dat je een veel constantere framerate haalt bij het gamen, omdat het throttling tegengaat. Met de aankondiging dat Fortnite exclusief op de Note 9 en Galaxy Tab S4 te spelen zal zijn, omdat het niet in de Google Play Store komt, is gaming duidelijk een speerpunt van Samsung voor de Note 9.

Een tweede voordeel van de waterkoeling is dat je met de Note 9 geen DeX-dock nodig hebt om de desktopinterface te draaien. Het dock heeft een ventilator om de telefoon te koelen, maar die is overbodig geworden. Daardoor kun je simpelweg een hdmi-naar-usb-c-dongle van Samsung of een andere partij aansluiten tussen je Note 9 en je monitor, en klaar is kees. Je kunt dan onder meer de Note als trackpad gebruiken en terwijl je bijvoorbeeld een video bekijkt op de monitor, gewoon je Note 9 ernaast gebruiken. We hebben het geprobeerd en het werkte erg soepel, maar in de tijd die we hadden, hebben we het systeem niet enorm in de stress kunnen jagen.

De irisscanner is nog altijd van de partij op de Note 9 en werkte voor ons gevoel niet beter of sneller dan die op de S9+. De vingerafdrukscanner is wel een stuk fijner. Niet dat hij sneller of accurater is, maar wel een heel stuk beter bereikbaar. Hij zit nu namelijk direct onder de camera, terwijl hij bij de Note 8 naast de camera zat. Doordat hij in het midden zit en iets verder naar onderen, kun je hem makkelijk vinden.

In het uiterlijk van de Note 9 zie je één opvallend verschil als je hem naast de Note 8 houdt. Tussen de afgeronde metalen zijkanten en het glas is een vlak geslepen rondom het toestel, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

Same same, but different

Verder zijn heel veel dingen hetzelfde gebleven bij de Note 9. Zo is de behuizing niet heel verschillend van de Note 8. Het toestel is een fractie breder en dikker, en ook een fractie korter. De bezels boven en onder het mooie oledscherm zijn daarmee iets kleiner en de zijbezels iets groter. Dat is prima, want de hoogte van het apparaat is in de praktijk in potentie vervelender, bijvoorbeeld in je broekzak, dan de breedte of dikte. De Note 9 is daarnaast marginaal zwaarder. Toch gaat het hier om minimale veranderingen, die je in de praktijk bijna niet opmerkt. Ook het scherm is vrijwel hetzelfde, al is het officieel 0,1" groter, en Samsung houdt voet bij stuk: geen inkeping. We hebben de Note 8 naast de Note 9 gehouden en het verschil is bijna niet waar te nemen. De luidsprekers zijn eveneens precies dezelfde als die in de S9+.

De camera's van de Note 9 zijn fysiek gezien dezelfde als die van de S9+. Er zitten twee camera's achterop. De primaire heeft een variabel diafragma, en de andere dient voor de portretmodus en om te zoomen ten opzichte van de andere camera, doordat hij een lens heeft die meer 'tele' is. We hebben wel een verschil gevonden in de camera-app. De Note 9 heeft namelijk scèneherkenning, wat we de laatste tijd bij meer toestellen zien. Hij herkent daarbij twintig verschillende scènes, zoals bergen, bloemen en water. We konden dat in de ruimte van de hands-on alleen testen op schilderijen die voor dat doel in de ruimte hingen, maar die heeft Samsung uiteraard uitvoerig van tevoren getest. Daardoor kunnen we pas bij de review zeggen hoe goed het werkt. De resultaten leken in elk geval minder overdreven dan die van de Huawei P20 Pro en dat is in principe positief.

Scèneherkenning en Note 8 naast Note 9

Tot slot

Op dit moment zijn de S9+ en de Note 8 voor ongeveer zevenhonderd euro in de Pricewatch te koop. In eerste instantie is de meerprijs van de vernieuwingen die we hierboven hebben beschreven, driehonderd euro bij de goedkoopste versie. Of die vernieuwingen dat waard zijn, ligt natuurlijk geheel aan je eigen gebruik, maar het is voor ons gevoel best een smak geld, zeker als je het vergelijkt met de S9+. Het pennetje met nieuwe bluetoothmogelijkheden, DeX zonder dock, een verbeterde game-ervaring, de grotere accu en extra opslaggeheugen zijn wat ons betreft de voornaamste voordelen in deze afweging. Dit zijn immers dingen die in specifieke gebruiksscenario's absoluut waardevol zijn. Hoewel we natuurlijk graag een vingerafdrukscanner onder het scherm, een nog wat meer verbeterde camera en andere innovaties hadden gezien, passen de verbeteringen goed bij de specifieke gebruiker die door de Note-serie wordt aangesproken. Wat dat betreft doet Samsung de Note-serie en de liefhebbers daarvan absoluut niet tekort met dit toestel.

De Note 9 is vanaf 24 augustus verkrijgbaar in onderstaande varianten. Vanaf donderdag tot die datum is het toestel al te preorderen.

Note 9 met 128GB opslag en 6GB werkgeheugen999 eurozwart, donker blauw, lila
Note 9 met 512GB opslag en 8GB werkgeheugen1249 eurozwart