loading_img
Samsung Galaxy A5 (2015): review, updates, tips & trucs, kopen
17/03/2022

Samsung Galaxy A5 (2015): review, updates, tips & trucs, kopen

  • Door 3000hits
  • |
  • 171 Keer bekeken

(Voor de nieuwste versie van dit toestel, check de Samsung Galaxy A5 2017). Jaren al gingen er voor de komst van een nieuw Galaxy toptoestel - S3, S4, S5 - geruchten dat deze een metalen behuizing zou hebben. Des te opvallender dus, dat het een midrange toestel blijkt met deze primeur. Want ja, het meest opvallende aan Samsung's onlangs gelanceerde Galaxy A5 - en Galaxy A3 natuurlijk - is de aluminium behuizing. Maar er is meer aan de hand. We hebben onze Galaxy A5 inmiddels enige weken aan het dagelijks leven blootgesteld, dus tijd om stap voor stap te kijken wat er fijn is - en wat niet.

Design

Zoals gezegd: het eerste dat opvalt aan de Galaxy A5 is Samsung's vormgeving-nieuwe-stijl. Het toestel is met 6,7 millimeter behoorlijk dun, oogt en voelt solide, en heeft maar weinig visuele toeters en bellen. In vergelijking met een toestel als de Galaxy S5 - die nagenoeg even groot is - blijkt de ontwikkeling van het afgelopen jaar enorm. Van de knoppen, tot de behuizing zelf: de A5 voelt beduidend meer premium aan dan het ook nu nog duurdere topmodel van vorig jaar.

De Galaxy A5 is wat hoekiger dan andere, oudere, meer afgeronde modellen, maar ligt omdat hij zo dun is toch wel goed in de hand. De achterkant is van een net wat anders - mat - afgewerkt aluminium, waardoor het toestel niet te glad is. De - let op! - nano-sim kaart en de eventuele microSD kaart worden netjes in de zijkant gestopt, middels een wat priegelig traytje.

Hoewel wij bijzonder te spreken zijn over de nieuwe richting die Samsung met haar A serie is ingeslagen, wordt ook al gauw duidelijk welke prijs daarvoor betaald wordt. De accu is niet langer te verwisselen. Als je dit gewend was van een andere Galaxy telefoon - en de daarbij behorende mogelijkheden gebruikte - is dit een domper op de designpret. Toch denken we dat dat dit voor de meeste gebruik(st)ers geen serieus obstakel zal vormen, vanwege de batterijduur - waarover hieronder meer.

Scherm

Het scherm van de Galaxy A5 blinkt - zoals je voor die prijs misschien verwacht - niet direct uit in resolutie. Toch is er met de 720p HD resolutie in de praktijk niks mis. Sterker nog: omdat het een Super Amoled scherm is, is het contrast prima, en dankzij Samsung's recente ontwikkelingen op weergavegebied is het resultaat eigenlijk gewoon dik in orde.

Wil je gewoon natuurlijk uitziende kleuren, dan kies je de Basis weergave modus, en vermijdt zo de onnatuurlijke kleuren die sommigen nog steeds - en onterecht - met een Amoled scherm associëren. Met de helderheid op Automatisch ingesteld is het scherm ook in direct zonlicht goed afleesbaar, hoewel we een tikje feller ook niet erg hadden gevonden. En net als bij Samsung's ander Amoled schermen, zijn ook op de Galaxy A5 de kijkhoeken meer dan goed.

Samsung Galaxy A5 (2015): review, updates, tips & trucs, kopen

Techniek

Onder de spreekwoordelijke, en nu dus aluminium motorkap van de Galaxy A5 vinden we een onopvallende, maar efficiënte processor. Qualcomm's Snapdragon 410 is een 64 bit chip, die zuinig is, maar toch genoeg rekenkracht biedt. Dat zegt op zich natuurlijk niet zoveel, maar in combinatie met 2 GB werkgeheugen voelt de A5 in het dagelijks leven niet langzamer dan andere, veelal duurdere smartphones. Zelfs vrij zware games draaien verrassend goed op de telefoon.

Camera

Tot nu toe bespraken we aspecten van de Galaxy A5 die onze verwachtingen min of meer overtroffen. Scherm, design en snelheid zijn allemaal boven verwachting. We hebben het toestel tegelijk met de Galaxy Note 4 in gebruik, en hoewel je camera van de A5 natuurlijk niet met die van de Note 4 mag vergelijken - prijsverschil tussen beide toestellen is fiks - is dit wel het eerste onderdeel van de A5 waar we echt merken dat het een mid range telefoon is.

De 13 megapixel camera aan de achterzijde van het toestel is niet slecht, maar ook niet opvallend goed. Je kunt er prima plaatjes mee maken, maar lang niet alles rolt als vanzelf mooi belicht en haarscherp uit de sensor, en bij weinig licht neemt de beeldkwaliteit snel af. Nogmaals: voor een toestel in deze prijsklasse is dit niet opvallend - maar het is één van de onderdelen waar je merkt dat de Galaxy A5 géén topmodel is.

De camera aan de voorzijde is wat dat betreft duidelijk beter. Een grotere sensor met een 5 megapixel resolutie zorgen voor hele aardige selfies, iets dat in 2015 erg belangrijk lijkt te zijn. Helaas rekenen we ons niet tot de doelgroep voor wie dát een belangrijke feature is, maar als dit voor jou wel geldt, heb je aan de frontcamera van de A5 een goede. Extra snufjes als de Brede selfie - zeg maar een panorama opname voor selfies zijn dan mogelijk ook aan jou besteed.

Accuduur

De batterij van de Galaxy A5 heeft met zijn 2300 mAh een respectabele capaciteit, die in combinatie met het Amoled scherm en de processor zorgt voor een behoorlijke - maar zeker niet spectaculaire - accuduur. Een complete werkdag kwamen we er probleemloos mee door, mits we de gebruikelijke stroomvreters - games, games en games - vermeden. Een nachtje opladen overslaan is geen goed idee, hoewel de Extra energiebesparende stand van de Galaxy A5 wel een kers op de taart is. Deze feature, bekend van duurdere Galaxy telefoons, zorgt dat je ook met de A toestellen je laatste restje energie optimaal kunt benutten.

Software, features

Qua speciale features is de Galaxy A5 een sober toestel. Van de duurdere Galaxy toestellen kennen we de hierboven genoemde energiespaarstand, en fijn is ook de Privé stand. De mogelijkheid om zelf een thema te kiezen voor de TouchWiz interface is op papier leuk, maar op dit moment nog erg beperkt. Wel tof - want verrassend afwezig in veel duurdere telefoons - is de FM radio. Met de A5 kun je dus in de trein en op de fiets gewoon naar de radio luisteren, zonder je databundel te belasten met allerlei streaming mogelijkheden.

De TouchWiz interface is - als je als eens een Samsung telefoon had - vertrouwd, en qua uiterlijk hetzelfde als op andere Galaxys met Android 4.4.4 aan boord. Dus: witte menu's, semi-platte icoontjes en een Flipboard scherm dat zich eenvoudig laat uitschakelen.

Jammer is vooral dat de A5 op dit moment nog met Android 4.4 geleverd wordt, terwijl 2015 toch het jaar van Android 5.0 Lollipop is. We twijfelen er niet aan dat het toestel op termijn een update naar de nieuwste versie van Android krijgt, maar wanneer dit gaat gebeuren is nog erg onduidelijk. Update: Lollipop is inmiddels gearriveerd op de Galaxy A5.

En last but not least willen we nog een paar woorden wijden aan de notificatie LED - de ontbrekende notificatie LED, wel te verstaan. De een wordt helemaal zenuwachtig van een knipperende telefoon bij gemiste oproepen of berichten, maar heel wat gebruikers vinden het wel de handigste manier om op de hoogte te blijven zonder je telefoon ter hand te moeten nemen. Hoewel we na een tijdje wel meer waardering kregen voor de Slim melden functie als vervanger voor een LED lampje, is dit toch niet het zelfde. Al met al is dit zo'n simpel, maar fijn dingetje... dat we misten op het toestel.

En verder...

Zoals het een goede mid range smartphone betaamt, kan ook de Galaxy A5 gebruik maken van de Nederlandse 4G mobiele netwerken. Dus snel mobiel internet onderweg is geen probleem. Maar het toestel kan - net als de meeste toestellen op moment - niet overweg met de toekomstige 4G+ netwerken, waar bijvoorbeeld de Galaxy Alpha wel raad mee weet.

Het geluid van de meegeleverde oortelefoon is oké, en sluit aardig aan bij de prijs van het toestel. Muziek luisteren via de speaker van het toestel is geen aanrader. De belkwaliteit is gewoon in orde.

Conclusie

De conclusie is helemaal niet verrassend: de Galaxy A5 blijktinderdaad een mid range telefoon, met een premium uiterlijk/gevoel. Bij dit uiterlijk passen het beeldscherm en de quadcore 64 bit processor die ook zwaardere games verrassend goed draait. Echt mid range is dan toch de camera en het feit dat Android 5.0 op dit moment nog niet in zicht is (update: dat probleem is inmiddels verholpen). De extra snufjes - energiesparende stand, FM radio, etc. - hebben wat ons betreft een duidelijke toegevoegde waarde, maar de missende notificatie LED is gewoon jammer.

Of je een probleem hebt met de niet-verwisselbare accu is een persoonlijke kwestie. Wijzelf vinden het jammer, maar we kunnen ons voorstellen dat het mooie design voor veel gebruik(st)ers minstens net zo belangrijk - of zelfs veel belangrijker - is.

Samengevat, concluderen we dat de Galaxy A5 positief opvalt door...

Jammer is...

Prijzen

Hieronder vind je een overzicht van de beste Galaxy A5 aanbiedingen per provider. De beste prijzen voor een los toestel vind je HIER.