loading_img
Review RHA MA650 Wireless: 12 uur batterij met een verrassende geluidservaring
15/05/2022

Review RHA MA650 Wireless: 12 uur batterij met een verrassende geluidservaring

 • Door 3000hits
 • |
 • 126 Keer bekeken
Door
Jeffrey van de Velde
-
RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON
PRIJS: €99
8
TOTALE SCORE

RHA wist mij met de bedrade variant van de RHA MA650 te verwonderen met een prima geluidskwaliteit. In deze review nemen we een kijkje bij de draadloze variant van vrijwel hetzelfde paar, de MA650 Wireless.

Advertentie

RHA zal voor veel mensen niet bekend in de oren klinken. Voor mij overigens ook niet, tot ik vorig jaar voor het eerst in aanraking kwam met een van de bedrade RHA MA650 oordopjes. Op dat moment was het voor mij wel duidelijk dat ik de RHA MA650 Wireless hoe dan ook eens moest testen. Ik heb immers zelf niet heel veel met bedrade opties, ondanks dat de geluidskwaliteit daar wel onder te lijden heeft. Gelukkig heeft RHA dat deels op weten te lossen, waarover later in deze review meer. Weet RHA met de draadloze MA650 mij net zo te verrassen als met de bedrade versie?

Om die vraag te beantwoorden, zet ik eerst even een aantal stappen terug tot na de ontvangst. De gehele ervaring begint bij producten van het Britse bedrijf namelijk al bij de verpakking. Het straalt luxe uit, en zo voelt het ook. Eenmaal geopend kom je ’s werelds grootste verzameling verwisselbare oordopjes tegen, netjes uitgestald in een aluminium frame. RHA heeft gelukkig ook gedacht aan een paar Comply verwisselbare oordopjes om de ultieme geluidservaring te bieden. Ook is er een tasje meegeleverd van stof waar de RHA MA650 Wireless maar net in passen, dat had wel wat groter gemogen, het voelt niet altijd goed om ze erin weg te moeten proppen.

Design

Naast dat RHA een grote focus legt op de kwaliteit van het geproduceerde geluid is design ook niet onbelangrijk, ‘het oog’ is soms immers doorslaggevend voor de aankoop van een product. Wat mij betreft is dat bij de RHA MA650 Wireless prima gelukt. De behuizing van de drivers is gemaakt van uitgefreesd aluminium en is daardoor vrijwel naadloos wat het design een enorme boost geeft. De rest van de behuizing is voornamelijk gemaakt uit zwart rubber, van de kabels tot aan de batterijen en antennes rondom je nek. Dat is namelijk wel iets waar je fan van moet zijn; RHA heeft besloten alle elektronische componenten rondom je nek te verwerken met twee dikkere uiteinden. De twee dikkere uiteinden bevatten de batterijen en een trilmotor, waarover later meer.

Review RHA MA650 Wireless: 12 uur batterij met een verrassende geluidservaring

Al met al dus een design wat waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd, maar het zit in elk geval wel stevig in elkaar. De draden bij je nek zijn gemaakt van dik rubber, dus het beschadigen daarvan is vrij moeilijk. Verder zijn de draden tussen je oren en de elektronische behuizing om je nek niet enorm dik, maar tijdens mijn uitgebreide testen de afgelopen maanden levert dat eigenlijk nooit een probleem op; zomaar uit elkaar vallen is zeker niet aan de orde.

Functionaliteiten

Om de MA650 Wireless zo gemakkelijk als mogelijk in gebruik te maken is een app niet aanwezig; waarschijnlijk ook een van de redenen waarom RHA het prijskaartje op slechts 99 euro kon leggen. Voor dat krijg je misschien wel een van de meest gemakkelijke paar hoofdtelefoons op de markt. Om te beginnen met het opladen, dit gebeurt via een USB Type C-poort, een eerste die ik op een paar hoofdtelefoons in deze prijsklasse heb gezien. Eenmaal opgeladen gaat de hoofdtelefoon met gemak tot aan 12 uur mee, al zal dat afhankelijk zijn van het volume waarop je de oortjes gebruikt. Mocht je overigens geen USB C-kabel hebben liggen, RHA heeft er een in de doos gebundeld.

Het zal je doen schrikken als de nekband voor de eerste keer trilt bij het binnenkomen van een telefoongesprek, je verwacht dat namelijk totaal niet...

Het bedienen van de hoofdtelefoons gaat verder gemakkelijk door de losse knop om de hoofdtelefoons aan en uit te zetten, evenals de inline bediening van de MA650 Wireless. Met de drie knoppen wissel je gemakkelijk tussen verschillende nummers, neem je gesprekken op of bedien je je digitale assistent. Er zit overigens een microfoon ingebouwd, dus bellen met deze oortjes is geen enkel probleem. Verrassend was voor mij de eerste keer toen ik werd gebeld met deze hoofdtelefoon in, de nekband kan namelijk vibreren bij binnenkomende telefoongesprekken. Of, beter gezegd: zal vibreren bij binnenkomende telefoongesprekken, een manier om het uit te zetten, daar heb ik niet naar gezocht, want daar was het niet storend genoeg voor.

Geweldig geluid voor een klein budget

Nu is het altijd moeilijk om verwachtingen te verleggen, je probeert een review in te gaan zonder voorbedachte raden. Toch is dat vrijwel onmogelijk, de afgelopen jaren heb ik zo’n groot deel van de hoofdtelefoons rond de 100 euro getest dat enige verwachtingen er wel in zitten gebakken. Nu is dat in dit geval zeker niet erg, RHA weet namelijk bovenaan de ladder te presteren met de MA650’s. Lastige termen waar ik geen bal van begrijp zal ik achterwege laten, maar of je nu naar rock, klassiek, pop of welke andere categorie luistert: RHA weet met de MA650’s een prima resultaat neer te zetten. Vocals zijn heel duidelijk, maar niet scherp of overstemmend, dat geldt overigens ook niet voor de instrumenten. Er is een balans aanwezig die perfect werkt voor het soort hoofdtelefoon wat RHA met de MA650’s voor ogen heeft.

Nu worden er met enige regelmaat argumenten gevoerd als “draadloos geluid is gewoon bagger”, nu ga ik dat niet volledig weerleggen, draadloos is namelijk vaak gewoon niet zo goed als bedraad. RHA heeft in elk geval wel de moeite erin gestoken het geluid zo optimaal mogelijk te maken door de inclusie van het AptX Bluetooth protocol van Qualcomm. Smartphones met ondersteuning voor het protocol bieden een stuk meer bandbreedte en minder latency, wat uiteindelijk weer kan leiden tot betere geluidskwaliteit. Neem echter wel mee: als je MP3-bestanden gebruikt, of via TuneIn naar radio luistert, ga je het verschil niet merken, dat zal enkel het geval zijn met ‘lossless’ bestandsformaten (onder andere flac.)

Muzikaal einde

Ga ik zingen? Nee, en dat is waarschijnlijk ook wel beter voor je oren. Maar, laten we naar de conclusie gaan van dit stuk. Wat heeft RHA te bieden voor 99 euro? Wat mij betreft een hele hoop, meer dan veel andere concurrenten voor een vergelijkbaar bedrag weten te produceren. Het geproduceerde geluid door de MA650’s is enorm fijn om naar te luisteren, ook na verschillende uren heb je geen last van irritaties aan je oren door ‘scherp’ geluid. De bouwkwaliteit zorgt er verder voor dat de hoofdtelefoon voorlopig nog wel even mee zal gaan. Zet je over de dikkere nekband en je hebt een hoofdtelefoon in handen waar je voorlopig nog van zal genieten.


Geïnteresseerd in de RHA MA650 Wireless? Koop hem via Coolblue.

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Linkedin
Pinterest
  Jeffrey van de Velde

  GERELATEERDE ARTIKELENMEER VAN DEZE AUTEUR

  Google Chrome test tabblad muten in één klik

  iOS 15.4 brengt Face ID met mondmasker naar je iPhone

  Ikea Starkvind: veredelde ventilator of nuttige luchtreiniger?

  Huawei lanceert P50 Pro en vouwbare P50 Pocket internationaal

  Samsung Galaxy S22: prijs, datum, specs & geruchten

  Europese Rekenkamer: België loopt achter met 5G-doelstellingen

  Volg ons

  8,740FansLike
  748VolgersVolg
  5,068VolgersVolg
  191AbonneesAbonneer

  Recente artikelen

  TechPulse techdeals: 5 meest opvallende deals

  Weekoverzicht #4: Ikea Starkvind review & België loopt achter

  Barco ClickShare Present C-10 review: draadloos presenteren in één klik

  Nu op TechPulse Premium

  DDoS-aanvallen: hoe bedreigen zeje website en wat doe je...

  Het verslavende algoritme van YouTube

  6 trends voor cybercriminaliteit in 2022

  TechPulse Business

  Global 500: Apple meest waardevolle merk, TikTok beste nieuwkomer

  Op bezoek in het Cyber Experience Center van Orange Cyberdefense

  Apple overschrijdt (kort) magische grens van 3 biljoen dollar