loading_img
Review HEOS (by Denon) - Alpha-Audio
29/06/2022

Review HEOS (by Denon) - Alpha-Audio

  • Door 3000hits
  • |
  • 95 Keer bekeken

Multiroom streaming audio is in opkomst. En dat is een goede zaak, want het is ook geweldig. Vandaar dat de focus bij Alpha Audio daar ook op ligt. We kunnen er niet genoeg over schrijven, maar dat is een andere zaak. Sonos heeft de markt van multiroom opengebroken. En daar zijn we ze dankbaar voor. Nu is het de beurt aan de volgers om te laten zien dat ook zij het kunstje beheersen. We bekijken HEOS: een creatie van Denon. Review HEOS (by Denon) - Alpha-Audio Review HEOS (by Denon) - Alpha-Audio

We hebben van Denon een HEOS 5, een Link en een AMP gekregen. Daarmee kunnen we niet alleen alle soorten HEOS testen, maar ook de multiroom-prestaties. Bijvoorbeeld: hoe klinkt het als we een HEOS 5 en een AMP in dezelfde kamer aanzetten? Klinkt het strak, of gaat het helemaal mis?

Installatie

Het installeren van een HEOS-systeem is echt een fluitje van een cent. Zeker als gebruik maakt van ethernet-kabels. Dan is het geheel plug and play: stekker erin, netwerkkabel erin en de app openen. De spelers worden direct herkent, waarna u ze een eigen naam kunt geven via de app.

Wilt u geen bekabelde verbinding gebruiken, dan kunt u de wifi-settings doorsturen via een jack-kabel. Er hoeft dus geen verbinding met een soort ‘hot spot’ gemaakt te worden. U verbindt gewoon de hoofdtelefoonuitgang van uw tablet of smartphone aan de aux-ingang via een jack-kabel en doorloopt de set-up van de app. Hebt u de draadloze instellingen ingegeven, dan kan de kabel weer terug in de doos. U hoeft deze instellingen maar één keer door te geven, daarna sturen of de spelers het naar elkaar toe, of de app doet dat in één keer.

Status-LED

Gaat er iets niet goed, check dan even het lampje aan de voorzijde. Dat geeft de status aan. Blauw is verbonden, knipperend blauw is zoeken naar netwerk. Groen wil zeggen dat de wifi aan het verbinden is en oranje wil zeggen dat de HEOS niet verbonden is. (Brandt ook oranje bij een firmware update).

In gebruik

De App werkt prima, maar heeft zo zijn gekkigheden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat HEOS upnp gebruikt. Wie bijna alleen maar gebruik maakt van streamingdiensten heeft daar geen last van. Wie echter streamt vanaf een NAS of een andersoortige mediaserver heeft daar wellicht wel wat last van. Zeker als die persoon meerdere servers in huis heeft staan. Denk aan Windows-pc’s, laptops en een NAS. Dan krijgt u een behoorlijke lijst op het scherm te zien.

Wij gebruiken een NAS van Synology en eerlijk gezegd is die mediaserver gewoon slecht. We kunnen niet zoeken naar artiesten of albums en de indeling is wat basaal, waardoor het vinden van een album langer duurt dan nodig. Dat is niet direct een HEOS-fout, maar het is wel de consequentie van het gebruik van het upnp-systeem. Overigens werkt het scrollen door de bibliotheek wel erg snel. We hebben geen vertragingen gemerkt.

Basis

Review HEOS (by Denon) - Alpha-Audio

Als we verder kijken, zit de basis van de App gewoon logisch in elkaar. Onderin zijn altijd drie knoppen te vinden: ruimtes, muziek en huidige. Huidige laat de playlist zien. Muziek stuurt u naar de bronnen (mediaserver, telefoon, radio of bijvoorbeeld Spotify) en ruimtes laat de zones zien. Het is prettig dat die knoppen daar blijven staan.

Wellicht een prettig weetje: als u helemaal terug wilt naar de basis binnen het menu van de muziek: tik twee keer op die knop: dan komt u weer op het hoofdscherm.

Overigens is het ons niet gelukt te spoelen in nummers. We hebben dat teruggekoppeld naar HEOS (Denon). Zij zeggen dat het moet kunnen. Het kan zijn dat onze mediaserver het niet toelaat, al kunnen we het wel via DS Audio. We horen graag of u dit probleem ook hebt, of dat het aan onze set-up ligt.

Direct

Het leuke aan HEOS is dat u direct van af de telefoon of tablet kunt spelen. Naar welke zone dan ook. Dat zien we lang niet altijd. De kwaliteit is natuurlijk afhankelijk van de speler en het bronmateriaal, maar dat is logisch. Het is een leuk extraatje wat we zeker een paar keer hebben gebruikt. Met name met vrienden over de vloer is het een leuke optie. Ze hoeven alleen maar de App van HEOS te installeren en ze kunnen spelen. Lekker laagdrempelig.

Bundelen

Het samenvoegen van zones – en daar gaat het bij multiroom ook om natuurlijk – gaat heel prettig. U sleept simpelweg de zone die u wilt toevoegen in de zone die speelt. U hoort een heel korte pauze omdat HEOS alles moet synchroniseren, waarna alle spelers tegelijk gaan spelen. U kunt ook alles in één keer samenvoegen door te ‘pinchen’: u schuift uw vingers naar elkaar toe: net als bij uitzoomen op de tablet of smartphone. HEOS noemt dit ‘pinch to pair’. Leuk verzonnen!

HEOS Link

We hebben in deze test een HEOS link gebruikt. Deze speler is in feite een opstap naar streaming, of een aanvulling in een bestaand systeem. De link is voorzien van wifien kan bekabeld spelen. Achterop heeft Denon nog een hele rits aan aansluitingen gemaakt: sub-uitgang, coaxiaal uit, optisch uit, anloog uit. En optisch in, een lijningang, USB (voor externe opslag, dus muziekbestanden), jack-ingang en… vrij bijzonder: IR-uit en een trigger-link om receivers te bedienen.

Aan de zijkant zijn nog knoppen om het volume te regelen en eventueel alles te muten. De behuizing voelt wat goedkoop en we vragen ons af of iedereen het wel zo mooi gaat vinden. Het gewicht is indrukwekkend, maar we zijn er al achter dat Denon (of HEOS) loodplaatjes gebruikt om het geheel wat body mee te geven. Dat is niet erg, mensen moeten er aan wennen dat tegenwoordig alles licht kan, omdat het alleen maar chips zijn die muziek maken. En chips wegen niets. Verstokte liefhebbers kopen toch nog vaak nog op gewicht, omdat het kwaliteit uitstraalt.

HEOS AMP

De HEOS AMP is een alles in één oplossing voor mensen die alleen een paar speakers willen koppelen. De versterker levert 2 x 100 watt in 4 Ohm. Behalve de speakeraansluitingen, treffen we achterop nog een sub-uitgang aan, een lijningang, usb (als bron) en een optische input. En natuurlijk een ethernetaansluiting voor wie liever niet draadloos werkt. Een compleet geheel dus! Ook hier heeft HEOS een loodplaat in de bodem verwerkt.

HEOS 5

De HEOS 5 is een volwaardige stereo-speaker. De tweeters en midrange-units zijn actief aangestuurd. Achterin zit ook nog een passieve radiator die meewerkt om het laag body te geven. Er zijn dus vier kanalen, verdeeld over vier units.

Achterop zien we een voedingsaansluiting, een reset-knop, aux-ingang, een usb-input en een netwerkaansluiting. Ook de HEOS 5 kan zowel draadloos als bedraad zijn stroom binnenhalen. Wel zo handig.

Spelen!

We hebben een redelijk tijd met HEOS kunnen spelen. We hebben de HEOS 5 in de werkkamer gehad en we hebben de Link en AMP in zowel de werkkamer gebruikt als in andere ruimtes. De AMP heeft een setje Aurelia Aniara aangestuurd. De link heeft zowel via analoog uit als via optisch uit gespeeld.

Het systeem heeft ons op muzikaal gebied echt verrast. Het geheel klinkt gewoon goed. Zeker gezien de prijzen. De HEOS 5 kost ? 399 en is een prima kameraad voor de werkkamer. Natuurlijk is het geen volwaardig stereosysteem, maar wie verwacht dat van een all-in-one streaming-speaker? Wij niet… en met dat in het achterhoofd klinkt de HEOS 5 gewoon goed. Overigens hebben we wel wat treble bijgedraaid en het laag wat teruggeschroefd, want in neutrale stand is de speaker wat bass-heavy.

De Link is een prima streamer. Analoog uit is het geheel helemaal niet verkeerd. Via optisch naar onze NAD M51 en nieuwe OPPO HA-1 (ja, de b-DAC is nu weg uit ons tweede systeem) is het zelfs een uitstekende bron. Het geheel komt mooi los en schoon over. Veel beter dan een Sonos Connect die altijd wat rafelig blijft klinken.

‘Ballen’

De AMP is een serieus degelijke streamer met spierballen. We horen via de Aurelia’s alles wat we wensen aan dynamiek, controle en detail. Als we de ogen dichtdoen, zouden we echt niet kunnen gokken dat hier een speler van ?499 staat te spelen. Muzikaal gezien haalt het niet het niveau van een Bluesound Powernode, maar het speelt een Sonos Connect:amp gewoon de hoek in. Zonder een zweetdruppel. En dat voor ?50 meer.

En dat geldt voor alle soorten muziek. Daft Punk? Geen probleem. Adele? Geen probleem. Klassiek? Prima. Singer Songwriter? Ook goed. Denon heeft overduidelijk tijd en energie gestoken in dit ontwerp. Al moeten we zeggen: binnenin is het wel erg vol. En we vragen ons af hoe lang dat goed gaat in een warm klimaat. Maar goed: we zijn geen elektrotechnici… dus wellicht is het geen enkel probleem.

Strak

Tenslotte de HEOS 5. Dit ontwerp staat ons wel aan. Natuurlijk heeft de vorm een functie: het voorkomt reflecties. Maar feit is ook: het ziet er goed uit.

De klank van de HEOS 5 – we hebben het al een beetje verklapt – is prima. Voor ons wat aan de donkere kant, maar met de equalizer is het zo bijgeregeld. Kwestie van wat extra treble en wat minder bas. Eenmaal ingeregeld is het een goede kameraad voor een werkkamer, slaapkamer of wellicht keuken. Voor een woonkamer vinden we hem niet geschikt. Wellicht in stereopaar wel; dat kan ook namelijk.

De prijs van ? 399 euro is prima. Het is even duur als een Sonos Play:5. En dat niveau haalt de HEOS 5 wel. Welke beter is? Dat is lastig: het schurkt in dit geval erg tegen elkaar aan. Kwestie van smaak, gokken we zo.