loading_img
OPPO Enco X getest door 5 AW-lezers, dit vinden ze ervan (adv)
05/04/2022

OPPO Enco X getest door 5 AW-lezers, dit vinden ze ervan (adv)

  • Door 3000hits
  • |
  • 147 Keer bekeken

OPPO is trots op zijn producten en het vroeg Androidworld een aantal lezers wilden zoeken die producten wilden testen. Eerst was de OPPO Reno 6 Pro aan de beurt en daarna de true wireless oortjes, OPPO Enco X. In dit artikel lees je wat ze ervan vonden.OPPO Enco X getest door 5 AW-lezers, dit vinden ze ervan (adv) OPPO Enco X getest door 5 AW-lezers, dit vinden ze ervan (adv)

OPPO Enco X

Steeds meer bedrijven gaan naast smartphones ook andere producten ontwikkelen. Een van deze producten zijn de draadloze oortjes en dat is niet gek want deze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. OPPO heet een aantal van dit soort producten op de markt gebracht waaronder de OPPO Enco X. Deze high-end oortjes zijn ontwikkeld in samenwerking met Dynaudio, een Deens bedrijf dat zich richt op HiFi-producten. Onze vijf testers hebben allemaal een set toegestuurd gekregen, en we hebben ze na twee weken testen gevraagd wat ze er van vinden.

Bouwkwaliteit en design

Wilma: "De Oppo Enco X zijn in-ear. Ze komen in hun fraaie laadbox. Er is een kleine led-indicator op de box. Bij het openen of aan de oplader leggen, licht hij even op. Rood voor vrijwel leeg, geel voor niet vol, maar ook niet vrijwel leeg en groen voor (vrijwel) vol. Eenvoudig, maar doeltreffend."

Jason: "Het zijn in-ear oortjes en ze zitten nog even goed en fijn bij langdurig gebruik als bij kort gebruik. Ze leken heel erg op die van Apple, waardoor ik niet had verwacht dat zo comfortabel zouden zitten."

Rene: "Eenmaal uit de verpakking komt er een sexy oplaadcase tevoorschijn. Deze oogt meteen erg premium. Echter had ik de X van Enco X erin gegraveerd. Zodra de dopjes uit de case komen was ik blij verrast. Ze zien er erg mooi uit en ogen als echte high quality oordopjes. En door de IP 54 rating hoef je ook niet bang te zijn voor een beetje regen. Wat Ik er handig vind aan de oortjes is dat je met het sliden over de oortjes de muziek harder zet, en met het tikken erop ga je naar het volgende nummer. Dit werkt trouwens ook vlekkeloos."

Rob: "De glanzende afwerking zou je als pianolak kunnen zien maar in gebruik heeft het toch niet een premium uitstraling die je verwacht, onder meer door vingerafdrukken. De led-lampjes voor de batterijstatus zijn duidelijk en werken goed. Voor het herfstweer wat eraan komt hoef je niet bang te zijn, want de oortjes hebben een IP 54-rating. Regen, wind of stof geen bezwaar."

Tom:"De oordopjes zijn alleen stof en spatwaterproof. Dus zweten is geen enkel probleem, maar je kan er geen baantjes mee trekken in het zwembad."

Geluid

Wilma: " Qua techniek weet ik niet veel van geluidsapparatuur. Wel hoor ik gewoonlijk aan kleine geluidsboxen dat zde kwaliteit beperkt is, en ik ben vrij gevoelig voor vervormingen van geluid. Bij deze oortjes had ik van dit alles geen enkele last. Ik heb me echt lopen verbazen dat er zulk rijk geluid uit deze kleine apparaatjes komt. In de lage tonen geen onaangenaam gedreun, maar mooie rijke details. In de hoge tonen geen vervormingen of bijgeluiden, en ook weer die mooie rijke details."

Jason: "De oortjes zijn altijd wel goed verbonden. Ik heb nog geen ene keer gehad dat die ineens ging stotteren behalve als je te ver weg van de telefoon loopt natuurlijk."

OPPO Enco X getest door 5 AW-lezers, dit vinden ze ervan (adv)

Rene: "De Oppo Enco X heeft een Coaxiale Dual-driver-design dat zorgt voor een hele goede balans tussen hoge en lage tonen. Het is erg duidelijk te merken als je de oortjes voor de eerste keer in doet. De hoge, midden en lage tonen komen heel goed tot hun recht. Om het basgeluid eens goed te testen heb ik gekozen voor een ultieme bastest op YouTube. Dit deed mij denken aan mijn oude Sennheiser-koptelefoon. OPPO is samen met Dynaudio er uitstekend in geslaagd om uit deze modern ogende oortjes een geluid te creëren dat vergelijkbaar is met professionele koptelefoons."

Rob: "Met het helaas overlijden van Lee "Scratch" Perry, heb ik laatst veel van zijn muziek geluisterd. Het basgeluid as duidelijk aanwezig zonder dat het overheerst, en dat is ook nodig voor reggaemuziek. De hoge tonen zijn dan goed te horen bij bijvoorbeeld snaredrum of stemgeluid."

Tom: "Ik heb het nummer 'Whiskey lullaby' van Brad Paisley beoordeeld, en de oordopjes geven een helder en goede beleving qua surroundsound. Dingen in de verte klinken ook echt ver weg en de diepte van de tonen is ook goed hoorbaar. De stem van de zanger is verder erg helder en het klinkt natuurlijk. Techno en andere EDM die bepaald worden door hun basgeluid, komen wat minder goed tot hun recht."

Koppelen en de app gebruiken

Wilma: "Met een OPPO-telefoon heb je geen begeleidende app nodig en kun je gebruik maken van Fast Pair. Dat werkt heel soepel en vlot. Je kunt beperkt de verschillende bedieningsmogelijkheden aanpassen. Nog wat meer vrijheid in de app had ik wel fijn gevonden. De test waarmee je controleert of de gekozen oorkussentjes geschikt zijn, is een aardige toevoeging. Met wat aanpassingen aan de positie van de oortjes in mijn oren, kreeg ik bij beide oren groen licht in combinatie met de oorkussentjes met maat S."

Rene: "De software die je kan gebruiken voor de instellingen bedien je op je telefoon. Alle functies zoals vegen, aantikken en ingedrukt houden, zijn hier aanpasbaar. Ook staat er meteen een equalizer van Dynaudio op. Deze zorgt er echt voor dat je het mooiste geluid uit de oortjes kan krijgen."

Rob: "De HeyMelody-app geeft de mogelijkheid om de bediening op de oortjes aan te passen. Denk hierbij aan volume aanpassen, afspelen, stoppen en doorschakelen naar het vorige en volgende nummer. Je kan daarnaast de de mate van geluidsonderdrukking veranderen en er zijn drie keuzes voor de geluidskwaliteit. Hierbij had ik graag iets meer aanpassingsmogelijkheden gezien. Je wil de HeyMelody-app niet missen maar de equalizer mocht wat uitgebreider zijn."

Tom: "De oortjes zijn gemakkelijk te koppelen aan de OPPO Reno 6 Pro. Schakel bluetooth in, en bij het openen van de oplaadcase krijg je automatisch een koppelverzoek te zien op je telefoon."

Lees ook

OPPO Enco X review: dit zijn de plus- en minpunten

Bediening en telefoneren

Wilma: " Met twee keer tikken kun je per oortje kiezen tussen afspelen of pauzeren, volgende nummer of vorige nummer. Met drie keer tikken kan je de Google Assistent activeren voor stembediening. Bellen gaat bovendien uitstekend. De andere persoon is goed helder te verstaan."

Jason: "De oortjes hebben twee microfoons in beide oortjes. Eén aan de bovenkant van de steel en één onder aan de steel van de oortjes. Ik was steeds goed te verstaan tijdens het bellen, en zelfs op de fiets of wanneer veel wind in de microfoon blaast."

Rene: 'Ik heb met de Enco X meerdere malen aan videobellen gedaan. De andere partij kon me heel helder horen en heb tot op heden nog geen klachten gehad over slecht geluid. Met de opstelling van drie microfoons is dat ook geen wonder, en dankzij winddetectie heeft je gesprekspartner daar ook geen last van. een slecht geluid als je buiten belt."

Rob: "Het voeren van gesprekken is een goede ervaring met de oortjes en aan beide kanten van de lijn is er een helder geluid te horen. Wat prettig is, is dat je ook kan bellen als je maar één oortje in hebt"

Tom: "Het is bij het begin wel even wennen aan de locatie van het touchgevoelige gebied, maar als je dat eenmaal gewend bent, dan werkt het zeer prettig."

Accuduur

Wilma: "Na ongeveer anderhalf uur luisteren hadden de oortjes beide nog 70% batterij over, dus zo'n 4 à 5 uur gebruik moet haalbaar zijn, zoals de fabrikant ook meedeelt."

Jason: "Ik heb ze in twee weken tijd slechts twee keer opgeladen, dus met noice canceling (ANC) moeten ze ongeveer één oplaadbeurt per week krijgen. Ik gebruike de oortjes trouwens best veel. Ze waren altijd ook snel opgeladen wanneer ik ze even in de case deed, maar je kan niet echt zien hoeveel procent resteert zonder dat je de case opent."

Rene: "In totaliteit heb je een acculading van meer dan 20 uur bij je. Is dat dan nog niet genoeg? Dan wordt ook reverse charging ondersteund. Je kan te allen tijde de huidige accustatus zien hij het bluetooth-symbool boven in je scherm."

ANC

Wilma: " Dit zijn mijn eerste oortjes met actieve ruisonderdrukking. Op de sterkste stand kon ik mijn man amper verstaan wanneer die tegen me sprak. Een interessante ervaring, moet ik zeggen. De net wat minder agressieve ruisonderdrukking was ook nog voldoende om het geluid van de tv volledig weg te filteren."

Rob: "De oortjes zijn voorzien van ANC, en daar is de prijs ook wel naar. Ik had niet zo een geloof in ANC bij oortjes, maar het werkt boven verwachting goed."

Extra functies

Wilma: "Deze oortjes hebben draagdetectie die je in of uit kan schakelen. Als je die optie hebt ingeschakeld, wordt muziek automatisch gepauzeerd als je 1 oortje verwijdert. Doe je daarna het oortje weer terug, wordt de muziek ook weer automatisch hervat."

Jason: "Je kan schakelen met de twee meest recente verbonden apparaten, er is een equalizer en ook de functie om Google Assistent aan te zetten."

Rob: "De Enco X heeft naast de ANC in twee standen ook een 'transparent modus'. Dit is heel handig als je juist de omgevingsgeluiden wel wil horen, zoals op de fiets of door het gevaarlijke verkeer van de stad."

Conclusie

Wilma: "Ik ben behoorlijk weg van deze oortjes. Het geluid is subliem, de ANC prettig en het draagcomfort is beter dan wat ik tot nog toe van een in-ear koptelefoon heb ervaren."

Jason: "Ik zou ze aanbevelen aan jongeren die veel muziek luisteren of die veel in het openbaar vervoer zitten. Dus anders gezegd: mensen die heel veel van hun oortjes gebruik maken."

Rene: "Deze Enco X-oordopjes zijn te koop voor ongeveer 180 euro. Voor dit bedrag zijn dit één van de beste oortjes die er op de markt zijn momenteel. Niemand zal spijt krijgen van de aankoop van deze dopjes, want ze doen alles wat je ervan zou verwachten."

Rob: "Het zijn geen goedkope oortjes, maar ze zijn de prijs wel waard. Het beste aan de oortjes is de goed werkende ANC en de transparent modus. Een minpunt van de oortjes is de volumebediening. Hierbij gaan ze verschuiven in je oor."

Disclaimer:OPPO heeft een vergoeding betaald voor het organiseren van deze actie. De leden van het testpanel zijn gevraagd hun oprechte en eerlijke mening over de producten te geven. Je kan hier de volledige reviews van al onze testers vinden.