loading_img
OnePlus Buds Z2 Review - Indrukwekkende optie Close IGN Logo
20/06/2022

OnePlus Buds Z2 Review - Indrukwekkende optie Close IGN Logo

  • Door 3000hits
  • |
  • 90 Keer bekeken

Het is al lang duidelijk dat hardware fabrikanten een manier hebben gevonden om prima geluid en noise cancellation in kleine oordopjes te verwerken. Dan heb ik het niet alleen over de premium headsets van bijvoorbeeld Sony, want OnePlus heeft met de OnePlus Buds Z2 een stel hele interessante oordoppen beschikbaar die eigenlijk een must zijn voor iedereen die een OnePlus telefoon gebruikt.

Uit de doos

Normaal noem ik de prijs tegen het eind van de review, maar bij de Buds Z2 wil ik daar eigenlijk mee beginnen. Want voor net geen 100 euro heb je deze set in huis. Ik geef meteen toe dat de Z2 er niet uitzien als een premium headset. De twee oordopjes laden op in een glimmend wit hoesje dat meer iets weg heeft van een veel te grote pil dan een doosje waar je de headset in oplaadt. De twee ‘Buds’ zelf hebben ook geen premium uiterlijk. Het witte plastic doet zelfs ietwat goedkoop aan, al is er ook een zwarte variant verkrijgbaar. Verder wordt de Buds Z2 geleverd met een kabel om alles op te laden en natuurlijk een aantal silicone opzetjes zodat de Z2 in alle formaten oren past.

In gebruik

Dat de oordopjes er niet super premium uitzien, is voor mij persoonlijk niet een erg groot probleem. Ik heb immers een bos haar dat over mijn oren valt en ik vind het geluid dat wordt geproduceerd belangrijker dan het uiterlijk van de headset. In het geval van de Z2 zit dat opvallend goed. Zowel hoge, midden als lage tonen komen goed uit de verf en vooral de lage tonen wisten mij op een positieve manier te verrassen. Daarbij komt dat ik ontzettend veel verschillende stijlen muziek luister, van zware gitaren tot aan EDM en van klassiek tot aan radiozenders. Hierbij was er geen enkel nummer waarbij ik negatief werd verrast omdat ik een bepaalde melodielijn niet kon horen. Eigenlijk wist de Z2 mij positief te verrassen en had ik niet verwacht dat dit geluid uit oordopjes van nog geen 100 euro kon komen.

OnePlus Buds Z2 Review - Indrukwekkende optie Close IGN Logo

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik zelf een OnePlus telefoon gebruik. Het lijkt er namelijk op dat deze oordopjes speciaal zijn gemaakt voor mensen met deze telefoon. Nog voordat ik via mijn Bluetooth opties zocht naar de headset, was deze al verbonden met mijn telefoon. Nu moet ik wel zeggen dat andere telefoons HeyMelody kunnen downloaden om de oordopjes nog wat verder in te stellen, maar dat dit met een OnePlus apparaat niet mogelijk is. Ik miste dus wel de optie om een equalizer in te stellen en kon hier niet verder mee spelen. Natuurlijk is het mogelijk om een externe equilizer te downloaden, maar het was prettig geweest als deze gewoon met een app beschikbaar zou zijn.

Beperkte customization

Normaal gesproken juich ik het toe als ik geen extra software hoef te installeren, maar met een koptelefoon die bedoeld is voor je telefoon zou dat wel handig zijn. Naast het ontbreken van een equalizer zijn de instellingen van de Z2 behoorlijk beperkt. Het is mogelijk om de aanrakingsopties te veranderen en de headset te voorzien van een update, maar daarmee is ook alles wel gezegd. Daar staat bij OnePlus telefoons dan wel tegenover dat je met die toestellen ondersteuning hebt voor bijvoorbeeld Dolby Atmos en dat het verbinden ontzettend snel gaat.

Waarschijnlijk komt het door het budget, maar ik had graag een optie gezien die de active noise cancellation (ANC) automatisch uit zou zetten als er een ambulance voorbij rijdt bijvoorbeeld. In het verkeer word je daardoor dus gedwongen om de ANC uit te zetten omdat het anders simpelweg niet veilig is. Overigens gaan mijn Z2 Buds ongeveer vier uur mee wanneer ik ze helemaal heb opgeladen. Deze tijd wordt uiteraard nog flink verlengt door het doosje, wat tegelijk dient als lader.

Het oordeel

OnePlus heeft met de Buds Z2 een vrijwel perfecte headset voor iedereen die een telefoon gebruikt van hetzelfde merk. Voor nog geen 100 euro is het eigenlijk zonde om deze niet te gebruiken in combinatie met een telefoon van hetzelfde merk. Toch zijn er een paar opmerkingen te maken. De Z2 heeft redelijk beperkte mogelijkheden om alles naar eigen smaak in te stellen en zien er met het plastic uiterlijk wat goedkoop uit. Vooral de ANC die niet adaptief is tijdens gebruik op de fiets of in het verkeer en het ontbreken van een equalizer zijn voor mij persoonlijke minpunten. Daar staat wel tegenover dat de geluidskwaliteit echt fantastisch is voor een koptelefoon met deze prijs en dat met gemak opweegt tegen de negatieve punten.