loading_img
MAG DAT: tot hoe laat mag je jouw drumtalent aan de buren laten horen in Dordrecht?
02/04/2022

MAG DAT: tot hoe laat mag je jouw drumtalent aan de buren laten horen in Dordrecht?

 • Door 3000hits
 • |
 • 176 Keer bekeken
Advertentie wordt geladen…

De een gaat in z’n vrije tijd knutselen en de ander Netflixen. Maar misschien wil jij wel graag gaan drummen of trompet leren spelen. Wat zijn eigenlijk de regels rondom het lawaai maken? Hoe hard mag je trompetspelen en tot hoe laat mag je op je drumstel rammen? We zochten het uit:MAG DAT: tot hoe laat mag je jouw drumtalent aan de buren laten horen in Dordrecht? MAG DAT: tot hoe laat mag je jouw drumtalent aan de buren laten horen in Dordrecht?

Advertentie wordt geladen…

Een drumstel maakt veel lawaai, maar dat hoeven we je niet te vertellen. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel lawaai een drumstel gemiddeld maakt. Volgens Gehorighuis.nl maakt een drumstel geluid van iets meer dan honderd decibel. Een trompet bereikt zo’n 95 decibel en een blokfluit 80 decibel. Best hard nog! Maar hoeveel decibel geluid mag je dan overdag en ’s avonds maken?

Onversterkte muziek

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Dordrecht staat bij artikel 4:5 een tabel die aangeeft hoeveel overlast je mag verwachten van je buren. Tussen 07.00 en 19.00 mogen je buren ‘maar’ 55 decibel geluidshinder ervaren. Dat betekent dat de muur tussen jou en je buren geluiddempend genoeg moet zijn om te mogen drummen. Tussen 19.00 en 23.00 is dat nog maar 50 decibel en tussen 23.00 en 07.00 is het 45 decibel.

Oefenen met de band

Wil je samen met een band oefenen? Dan doe je er goed aan om een ruimte te zoeken waar je lekker los kan gaan. Heb je niet zo’n ruimte tot je beschikking en doe je dit liever thuis?Dan zijn er nog een paar extra regels. Voor onversterkte muziek mag je maximaal vier uur per week samen oefenen. Dan moet je wel toestemming hebben van de eigenaar van het pand of de VvE. Als je elektrisch versterkte instrumenten gebruikt móet je op zoek naar een ruimte waar dit is toegestaan.

Advertentie wordt geladen…

Dus, mag ik een drumstel kopen?

MAG DAT: tot hoe laat mag je jouw drumtalent aan de buren laten horen in Dordrecht?

Kopen mag altijd. Erop spelen mag alleen als je ervoor zorgt dat je buren er geen last van hebben. Met genoeg isolatie mag je technisch gezien een compleet orkest in je woonkamer laten spelen. Zolang de buren maar maximaal 55 decibel geluidshinder ervaren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook elektrische drumstellen en instrumenten. Die werken net zo goed als hun akoestische variant, maar hebben een volumeknop én een aansluiting voor een koptelefoon. Dan heeft niemand er last van, behalve jij!

We zochten nog meer voor je uit:

Onderwerpen

Deel dit artikel

 • Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.
 • Wie mogen we bedanken?

 • indebuurt, onderdeel van DPG Media, gebruikt uw persoonsgegevens ter verwerking van aangeleverde informatie, ter beantwoording van vragen, voor deelname aan acties en/ of inschrijving voor nieuwsbrieven. Meer informatie is te vinden in ons privacy statement.
 • Maak kans op één van de twee Dordtse speelkleden

  Wil je jouw (klein)kinderen, neefje of nichtje verrassen? Doe dan mee!

  Winactie! Maak kans op een Dordts speelkleed voor kleine Dordtenaren

  Ik doe mee