loading_img
Gentse muziek in 2020: Voo?uit, Handelsbeurs en muziekcafé De Loge leggen hun ziel bloot (Gent) | Het Nieuwsblad
07/05/2022

Gentse muziek in 2020: Voo?uit, Handelsbeurs en muziekcafé De Loge leggen hun ziel bloot (Gent) | Het Nieuwsblad

  • Door 3000hits
  • |
  • 204 Keer bekeken

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

Geoffrey Burton - Me Ta Podia

Een heerlijke verzameling frisse, experimentele miniatuurtjes met gitaren die nooit of te nergens als gitaren klinken. Het laatste plaatje dat uitkwam voor covid ons allemaal huisarrest gaf.

Lennert Heyndels - Halling

Speelse elektronica gemaakt met modulaire synths. Dit was de ideale soundtrack om tijdens die eerste lockdown te beluisteren op mijn plat dak in de prille lentezon. Mét koptelefoon uiteraard.

Eefje De Visser - Bitterzoet

Zeemeerminnen, zwarte zonnen en regenachtige parades. De in melancholie gedrenkte soundtrack voor die tweede, herfstige lockdown.

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

4 juli - Peenoise, Vooruit

Het eerste concert dat ik zag (en organiseerde) na de lockdown was Peenoise in Vooruit na hun korte residentie. Na 4 maanden binnen blijven eindelijk terug publiek in huis en gitaren door de versterkers. Dat kwam serieus binnen.

8 juli - John Ghost, Gent Jazz

Gietende regen, mondmaskers aan en op verre afstand van vrienden en kennissen. Het maakte geen verschil, John Ghost toonde zich als één van de meest beloftevolle jazzensembles van het moment.

20 juli - Brik Tu-Tok, Handelsbeurs

Een middagconcert samen met mijn dochter van dit geniale absurdistische duo. De kauwgum die we tijdens het tweede nummer kregen bleef plakken, de show evenzeer.

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Niet.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse band kijk je uit in 2021?

De nieuwe plaat van Charlotte Adigéry uiteraard!

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

Fijn dat er aandacht besteed wordt aan muziek, zelfs in tijden waar menig muzikant werkloos al dan niet berooid is. Het blijkt voor een muziekjunkie wel ontzettend moeilijk te zijn om ons te beperken tot drie.

- Gianni Marzo met The Vessel, daarmee stapt hij uit de schaduw en toont nog maar eens wat een rasmuzikant hij is!

- Paard. met Zalm, het trio mixt jazz, hip hop, funk en electronica, daar word je instant happy van.

Gentse muziek in 2020: Voo?uit, Handelsbeurs en muziekcafé De Loge leggen hun ziel bloot (Gent) | Het Nieuwsblad

- MDCIII, MDCI of Nordmann, De Craene blijft verassen

- Tiny Legs Tim met Call Us When It's Over’ kan niet toepasselijker zijn in deze periode

En last but not least: The Wheelchair Blues Project van Lies Demeyer, om de problematiek van rolstoelgebruikers onder de aandacht te brengen. Dat deed ze met heel wat muzikale Gentse vrienden zoals Fernant Zeste, Bruno Deneckere, Lieven Tavernier en vele anderen …

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

- Eurosonic, Groningen, 13 januari: Kosmo Sound, die letterlijk het showcase festival mocht openen en dat deed met glans

- Bright Light Sessions in Trefpunt, 5 maart: Mooneye en Meskerem Mees, die samen met andere klassebakken van muzikanten deze mooie sessie bezingen, maar daar ook nog eens op een namiddag een nummer over schrijven en het de avond zelf voor publiek brengen, geweldig. (Mooneye bracht het nummer ‘Bright Lights’ ondertussen als single uit.)

- Café de Loge 24 juli: Wolker, het duo dat exact een jaar geleden opgericht werd en ondertussen de tweede plaats op Humo’s Rock Rally wegkaapte, gaf “tijdens de Gentse Feesten” een coronaproof concert met fonkel-koptelefoons voor het publiek.

- OLT Rivierenhof 8 oktober: combinatie Larssen. en Faces on TV, één van de weinige concerten (die wij mochten meemaken) in coronatijden waar de bands erin slaagden om de energie te laten overslaan op een zittend publiek met mondmasker.

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

- Livestreams: tijdens de eerste lockdown hadden we de eer om samen met Divan David, Luminous Dash en ongeveer 40 andere muziekcafés een livestream te mogen organiseren onder de naam Live Untapped, op maat van cafés. Tijdens de tweede lockdown zorgen de grote Gentse huizen zoals Handelsbeurs, Vooruit, Minard, Democrazy en nog vele andere voor ontzettend kwalitatieve streams, die qua beleving enorm fijn zijn, vb. Wasdaman in de Handelsbeurs, waar de regie de muzikanten onder het hydraulisch podium opgesteld had, of de residentie van Democrazy in de Minard, die maar liefst 10 concerten voorziet in december.

- Platen kopen: win-win, muzikanten steunen en thuis keer op keer genieten van een plaatje te draaien

- Plannen voor de toekomst maken om ervoor te zorgen dat, wanneer het kan, we een versnelling hoger kunnen schakelen

Samen met Toon Vlerick, zowel muzikant als caféhouder, een charter opzetten om ervoor te zorgen dat cafés en zalen, maar vooral muzikanten correct verloond en ontvangen worden en dat cafés ondersteund worden om dat te kunnen doen. Daarvoor hopen we dat de artiestencheques die de stad Gent voorziet soelaas kunnen brengen op lange termijn.

Voor ons eigen café hebben we de voorbije maanden enkel concerten gedaan achter gesloten deuren en betalend, we hopen hier, van zodra het terug kan, mee verder te gaan op woensdag.

Samen met 4 jonge enthousiaste partners, mogen we 3 jaar een tijdelijke invulling van het dierenasiel in het Citadelpark uitbaten, met muziek als verbindende kracht. Het collectief zal ‘Ensemble’ heten en hopelijk van het voorjaar of ten laatste in de zomer van 2021 van start gaan. Het is een sociaal project, waar bvb muziekinstrumenten ingezameld worden om uit te lenen aan mensen die klein behuisd zijn of geen instrument kunnen betalen.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse band kijk je uit in 2021?

- Gabriël Rios, de eerste Spaanstalige plaat, we kregen net als jullie al een single te horen, maar het smaakt naar meer

- Rianto Delrue, met o.a. A Little Lockdown Love

- Mòs Ensemble, trouwens ook nog op Kraakpand gezien in 2020, zouden in x-small versie in de loge gestaan hebben in 2020, dus hopelijk in 2021 wel.

- Ping Pong Club, de laatste die in 2020 in De Loge speelden, na een residentie in het Wilde Westen, nu nog wachten op de plaat

Voor 2021 hopen wij ook op een 6de editie van Klinkeroever en een 2de van Waterfront

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

1. Nordmann - In Velvet

2. Sara Salverius - Equinox

3 .Dijf - Puja

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Meskerem Mees op 24 juli 2020 tijdens Secret Garden festival, voor een klein maar heel dankbaar publiek. De Handelsbeurs was een van de eerste zalen die terug inzette op live muziek met een capaciteit van 100 mensen. Mensen waren in het begin nogal onwennig, maar vooral heel blij. Je voelde de troost en de ontlading.

Sara Salverius was bij een van de concerten van Secret Garden en vertelde hoe ze had geweend, hoezeer ze dit had gemist. Dat was een pakkende getuigenis. En zij was niet de enige....

DIJF op 19 oktober 2020 - speelde twee volle (corona) zalen, heel veel sfeer. Waren rituele momenten. De helft van het publiek kocht nadien de plaat. De bar was toen al dicht wegens de lockdown en mensen passeerden langs de platenstand alsof het een eerbetoon was. Die stille foyer met een lange rij enthousiaste concertgangers, blijft op het netvlies plakken.

Het begin van de herfst gaf veel hoop. Het leek erop dat we een onverwoestbaar veilige vorm hadden gevonden om concerten te organiseren (goedgekeurd door virologen en andere experten), en naïef optimistisch dachten we dat dit zo zou blijven. Er was een studie verschenen in Italië waarbij ze 300 voorstellingen/concerten hadden onderzocht en de gevolgen bij meer dan 200.000 bezoekers. Slecht 1 persoon bleek besmet (en dan nog buiten de theaterzaal). En dan kwam toch die lockdown in november. Gelukkig hadden we ons sinds eind juni op het digitale verhaal gegooid in de wetenschap dat dit wel eens een lange zit zou kunnen zijn en we de band met zowel muzikanten en publiek wilden vasthouden.

Vanaf 1 november met de cd release van Nordmanns schitterende plaat In Velvet zijn we er in gevlogen. We hebben een huisregisseur aangetrokken - de fantastische Tobias Jansen akaTobi Jonson - en samen met Gentse partners het streamplatform Sound Of Ghent opgericht. Alle bands die geprogrammeerd stonden van november en december hebben we gevraagd of ze in dit verhaal wilden stappen. Op die manier hebben we op het platform een mooi aanbod gepresenteerd . We gaan zo door tot zo lang het moet. We maken TV maar op maat van dit huis. De reacties zijn heel goed. Vorige week hadden we een bijzondere Allez Chantez sessie voor scholen. Er zongen 3600 kinderen uit 170 klassen online mee. Dat is waarschijnlijk het grootste concert dat de Handelsbeurs ooit heeft georganiseerd.

3. Naar welke release en/of concert van Gentse band kijk je uit in 2021?

Los van dit begeesterd verhaal smachten we allemaal naar een live publiek, naar mensen die dansen in onze zaal, ontroerd en beroerd worden door muziek. Dat blijft wel waarvoor we dit doen!

Los van het Handelsbeurs verhaal is de grote solidariteit tussen de Gentse huizen, de fantastische initiatieven die het Gentse Kunstenoverleg opzet en andere organisaties om zo een warme samenleving in deze moeilijke tijden uit te dragen. Dat is hartverwarmend.

An Rosiers Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme