loading_img
Wereldprimeur: drone op 5G telt voorraad in magazijn
25/02/2022

Wereldprimeur: drone op 5G telt voorraad in magazijn

  • Door 3000hits
  • |
  • 222 Keer bekeken

Arbeidsintensief en duur

“Deze 5G-pilot vormt een belangrijke stap om het tellen van magazijnvoorraden te automatiseren”, aldus Arno Bruining, directeur van Arox Smart Technologies. Zijn bedrijf levert logistieke software. Vanuit diverse bedrijven met grote magazijnen kreeg hij de vraag hoe ze het telproces van voorraden efficiënter konden inrichten. “Bedrijven moeten tegenwoordig hun voorraden vaker tellen dan vroeger, omdat de doorloop veel hoger is. Dit tellen en controleren is een arbeidsintensief en duur proces.”

Kleine drones zonder zware hardware

Bruining kwam al snel op het idee om drones in te zetten om het telproces te automatiseren. Er is behoorlijk wat rekenkracht nodig om een drone zelfstandig te laten vliegen en om aantallen in kaart te brengen. Dat is lastig, want hoe meer hardware je op een drone monteert, hoe groter, zwaarder en duurder de drone wordt. Bruining bedacht samen met het team van 5Groningen een plan om de rekenkracht extern op een ‘edge’-computer te zetten, waardoor je met kleine en minder dure drones kunt werken.

Op het randje

‘Edge computing’ houdt in dat de informatie aan de rand (edge) van het mobiele netwerk wordt verwerkt. Ook het verzamelen van data vindt dicht bij de bronnen plaats, net als de aflevering van de verwerkte informatie. Doordat de gegevens lokaal worden verwerkt en via 5G worden verstuurd, is een snellere reactiesnelheid mogelijk.

Stabiel en snel

Arox neemt nu dus deel aan een pilot om de mogelijkheden van de 5G-drone te onderzoeken en het idee verder uit te werken. Uit de eerste testen blijkt dat het 5G-netwerk snel genoeg is om ervoor te zorgen dat de drone zichzelf stabiel en snel kan lokaliseren en kan navigeren op basis van videobeelden en sensordata. Deze data worden gestuurd naar een algoritme in het edge-netwerk. De videobeelden gebruikt Arox vervolgens voor het tellen van goederen.

Rollen op een rij

Deze pilot draait op het 5G-netwerk dat gebruikmaakt van de 3.5 GHz testlicentie van 5Groningen, beschikbaar gesteld door Agentschap Telecom. VodafoneZiggo zorgt in deze pilot voor de 5G-verbinding en heeft samen met TNO en Ericsson de technische infrastructuur van het indoor 5G netwerk gerealiseerd. VMware/Dell EMC hebben het Telco Cloud Platform beschikbaar gesteld. Daarop biedt TNO een van de nieuwste 5G-core netwerken met virtuele netwerk functies (VNF), zodat het lokaal uitbreken van de videodata rechtstreeks naar de besturingsapplicatie van de drone loopt. Het doel is het kleiner maken van de vertraging in de real-time drone-besturing op afstand. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een kleine computer op de drone gebouwd en zorgt voor de communicatie met die autonome besturing van de drone via het 5G-netwerk.

Zweven door de gangpaden

“Wij zien innovatie als het oplossen van een probleem dat er vandaag de dag nog niet is”, aldus Bruining. “Als Arox hadden we in eerste instantie niet gelijk gedacht aan 5G. Met 4G of wifi is het echter niet mogelijk om indoor een drone zelfstandig door gangpaden te laten vliegen. Dankzij 5G kunnen we gebruikmaken van kleine, wendbare en betaalbare drones. Bovendien zorgen we met 5G voor een uniforme oplossing die losstaat van de infrastructuur van bedrijven.”