loading_img
BEKIJK - Amerikaans leger geeft beelden vrij van raketaanval waarbij deze zomer 7 Afghaanse kinderen gedood werden | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws
08/04/2022

BEKIJK - Amerikaans leger geeft beelden vrij van raketaanval waarbij deze zomer 7 Afghaanse kinderen gedood werden | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws

  • Door 3000hits
  • |
  • 116 Keer bekeken
Dossier Taliban in Afghanistan

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft videobeelden vrijgegeven van een mislukte raketaanval eind augustus in Kaboel. Er was eerst gezegd dat een auto met terroristen was onderschept, de VS heeft nadien toegegeven dat het om een vreselijke vergissing ging en dat 10 Afghaanse burgers gedood werden. Onder hen waren zeven kinderen.

Jos De Greef

De krant The New York Times heeft de video losgekregen van het Pentagon op basis van een wet op de vrijheid van informatie. Het gaat om een video van 25 minuten lang die de situatie weergeeft voor, tijdens en na de raketaanval tegen een auto in de Afghaanse hoofdstad Kaboel op 29 augustus vorig jaar. Dat was tijdens de evacuatie van buitenlanders en Afghaanse medewerkers door Amerikaanse en andere troepen.

Videospeler inladen...
Taliban in Afghanistan

Amerikaans ministerie van Defensie geeft toe dat drone-aanval in Kaboel burgers heeft gedood en geen IS-terroristen

De aanval vond plaats drie dagen na bloedige bomaanslagen tegen de luchthaven van Kaboel waarbij 13 Amerikaanse militairen en 160 Afghanen -onder hen ook talibanstrijders- gedood werden. Het was dus een periode op het einde van de evacuatie waarbij de zenuwen strak gespannen stonden.

BEKIJK - Amerikaans leger geeft beelden vrij van raketaanval waarbij deze zomer 7 Afghaanse kinderen gedood werden | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws

Op de beelden is te zien hoe een auto getroffen wordt door een raket van een Amerikaanse drone. Daarop volgde een hevige ontploffing. Aanvankelijk hield de VS vol dat het ging om een auto met leden van de terreurgroep IS Khorasan die van plan waren om een nieuwe aanslag uit te voeren.

Nadien gaf het Pentagon echter toe dat het ging om een vergissing en dat de slachtoffers burgers waren, onder hen ook kinderen. De man die de auto bestuurde, bleek bovendien een medewerker te zijn van een Amerikaanse hulporganisatie, net dat soort mensen dat de VS-militairen uit Kaboel wilden redden.

"Menselijke fout, maar geen sancties"

Eind vorig jaar had een onderzoek van Defensie in Washington de aanval omschreven als een "vergissing ten gevolge van een menselijke fout". De militairen die de drones in kwestie bestuurden, hadden de auto van het getroffen gezin verward met een ander voertuig waarvan er informatie was dat het bestuurd werd door mogelijke terroristen van IS. Ook zouden de militairen het niet hebben opgemerkt dat er kinderen in de auto stapten. (Lees verder onder de foto).

De auto op de binnenkoer van het huis van de familie Ahmadi in Kaboel, kort na de aanval.Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Op basis daarvan heeft het Pentagon beslist om de betrokken militairen niet te vervolgen wegens nalatigheid. Er zullen dus geen disciplinaire sancties tegen hen worden getroffen. Dat heeft tot heel wat kritiek geleid van mensenrechtenorganisaties, maar ook van leden van het Congres.

De kwestie brengt wel de beruchte "drone-aanvallen" terug op de agenda. De VS maakt erg veel gebruik van onbemande vliegtuigen om terroristen op te sporen en te doden in Afghanistan, maar ook in Jemen en op andere plaatsen. Daarbij worden inderdaad veel terroristen uitgeschakeld, maar vallen er ook erg vaak burgerslachtoffers.

Meer weten over

lees ook

Op de hoogte blijven van nieuws uit jouw buurt?Ontdek onze nieuwe regiomeldingen