loading_img
Vredepeel podium voor NAVO testen met counter-drone systemen | Omroep Venray
31/07/2022

Vredepeel podium voor NAVO testen met counter-drone systemen | Omroep Venray

  • Door 3000hits
  • |
  • 73 Keer bekeken

De dreiging van drones neemt toe. Steeds vaker gebruiken krijgsmachten, maar ook staatloze groeperingen drones als wapen. Nederland en de NAVO zoeken naar oplossingen om weerbaar te zijn tegen dronedreigingen. Om die reden organiseert de NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) samen met de Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems (C-UAS) en het C-UAS Test Center van Defensie van 2 t/m 12 november een counter-droneoefening op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in de Vredepeel.

Aan de counter-drone oefening nemen meer dan 20 deelnemers uit de industrie deel. Zij zullen ongeveer 70 systemen inzetten, waaronder sensoren, effectoren, commando- en controlesystemen en nemen zelf verschillende soorten drones mee die representatief zijn voor een dronedreiging en die een uitdaging gaan vormen voor de testende systemen.

De technologische ontwikkelingen van drones gaan razendsnel. Drones worden steeds kleiner, kennen meer toepassingen, kunnen langer en steeds meer volledig autonoom vliegen. Ook zijn ze in staat om in formaties met grote aantallen tegelijk te vliegen. Steeds vaker gebruiken krijgsmachten, maar ook staatloze groeperingen, drones als wapen. Inmiddels zijn ze al ingezet bij aanvallen op Russische militaire bases in Syrië en op olie-installaties in Saudi-Arabië.

Ook een terroristische aanslag met een drone is niet ondenkbaar. Daarnaast vormen particulieren, al dan niet moedwillig, een dreiging met het gebruik van drones. Regelmatig op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier zorgen deze particuliere drones voor gevaar in de nabijheid van vliegvelden of grote groepen mensen.

Vredepeel podium voor NAVO testen met counter-drone systemen | Omroep Venray

De NAVO oefening is bedoeld om de technische interoperabiliteitsnormen te testen tussen de verschillende commerciële systemen die worden gebruikt om drones tegen te gaan. Sommige van de systemen die tijdens de oefening worden ingezet, maken gebruik van machine learning-algoritmen.

Dit is een kans om te zien hoe de NAVO in samenwerking met de industrie vandaag de dag machine learning en kunstmatige intelligentie gebruiken, nu de NAVO haar eerste baanbrekende strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie voltooit. Een systeem dat tijdens de oefening wordt gebruikt, is het eigen prototypesysteem ARTEMIS van het NCI Agentschap, dat machine learning-algoritmen gebruikt om drones te detecteren en classificeren.

De Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems met haar C-UAS Test Center van Defensie, gevestigd op de Luitenant-generaal Bestkazerne, onderzoekt hoe om te gaan met uiteenlopende dreigingen van vliegende onbemande systemen. Het Test Center onderzoekt onder andere met welke combinatie van mensen, middelen en manieren de dronedreiging het beste tegen te gaan is. Daarnaast vormt het Test Center een platform voor Defensie om samen met de industrie te testen en te experimenteren met verschillende counter-drone systemen. Detectiesysteem Defensie heeft al verschillende luchtverdedigingssystemen zoals het Patriot-, AMRAAM- en Stinger-raketverdedigingssyteem.

Deze zijn geschikt voor de bestrijding van grotere luchtdreigingen zoals vliegtuigen, helikopters en raketten. Deze systemen zijn ondergebracht bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Voor de detectie van kleinere luchtdreigingen beschikt het DGLC op dit moment over DISCUS bestaande uit twee systemen: een camerasysteem gekoppeld aan Squire-Radars.

Onderzocht wordt welke effectoren / onderscheppingscapaciteit nodig is voor het uitschakelen van drones. Dit kan bijvoorbeeld een netsysteem zijn of kleinere kanon- of raketsystemen. Maar ook de ontwikkeling van laser als onderscheppingssysteem voor de toekomst wordt bijgehouden. Daarnaast heeft Defensie al middelen om radiosignalen van drones te verstoren.