loading_img
Verkeersvliegers: ook piloten hobbydrones moeten vliegbewijs halen
28/02/2022

Verkeersvliegers: ook piloten hobbydrones moeten vliegbewijs halen

  • Door 3000hits
  • |
  • 224 Keer bekeken

Consumenten die met een drone willen vliegen moeten daarvoor een vliegbewijs halen, met theorietoets voor de regels. Daarvoor pleit de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond voor burgerluchtvaartpiloten.

Volgens de vereniging weten dronepiloten vaak niets over de regels, terwijl drones voor grote problemen kunnen zorgen, bijvoorbeeld als ze te hoog vliegen. De vakbond krijgt bijval van Darpas, de branchevereniging voor professionele dronepiloten. "Professionele piloten moeten een boekwerk van honderdtwintig pagina’s bestuderen. Laat recreanten met drones boven pakweg tweehonderdvijftig gram dat ook doen", zegt Rob van Nieuwland, voorzitter van de vereniging tegen het AD, dat een rondgang deed bij de sector over het voorstel.

Ook de politiek voelt wel wat voor een toets. "De hobbydronegebruikers moeten weten wat wel en niet mag’’, zegt VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. Brussel werkt aan nieuwe regels voor dronegebruik, met onder andere eisen over de techniek, privacy en vaardigheden van de piloot. De Tweede Kamer drong er bij het kabinet op aan om ook de toets met betrekking tot regels hierbij mee te laten nemen. De Europese conceptregels zijn door het Europarlement goedgekeurd maar gaan op zijn vroegst halverwege volgend jaar in. De regels lijken niet voor strengere eisen te zorgen dan die nu gelden op basis van de Nederlandse wet.

De Inspectie Leefomgeving & Transporttelde vorig jaar 97 incidenten met drones, iets meer dan in 2016, toen 93 incidenten werden gerapporteerd. Voor dit jaar staat de teller op 67.