loading_img
Deze drone gaat levens redden: “En op termijn brengt hij ook mensen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis” (Antwerpen) | Het Nieuwsblad
04/08/2022

Deze drone gaat levens redden: “En op termijn brengt hij ook mensen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis” (Antwerpen) | Het Nieuwsblad

  • Door 3000hits
  • |
  • 90 Keer bekeken

Antwerpen -

De ziekenhuizen in de regio-Antwerpen gaan vanaf 2024 bloed- en urinestalen, weefsel en medicatie met drones naar elkaar vervoeren. Dat kan onder meer dankzij het supersnelle 5G-netwerk van telecomoperator Orange.

Christof Willocx

Op 4 oktober 2019 vloog een drone (een klein onbemand vliegtuig, red.) eenmalig van het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen naar het ziekenhuis UZA in Edegem. Eigenlijk had de drone een week eerder moeten vliegen, toen de lancering op een grootschalig persevenement werd voorgesteld waarop onder meer Koning Filip aanwezig was. Maar het weer was toen te miezerig, waardoor de drone op de dag van het evenement niet opsteeg.

“We zijn met al onze partners in tussentijd blijven doorwerken aan de drone, waardoor die nu in de toenmalige weersomstandigheden wel zou kunnen opstijgen”, zegt Mikael Shamim, algemeen directeur van Helicus, het bedrijf dat de dronevluchten coördineert. “De Antwerpse ziekenhuisnetwerken Helix en GZA-ZNA, die samen 21 ziekenhuizen vertegenwoordigen, gaan akkoord om in de komende jaren dronevluchten tussen elkaars ziekenhuizen te laten plaatsvinden. Zo kunnen ze snel bloed- en urinestalen, medicatie, weefsel en baxters naar elkaar transporteren. Daardoor moeten die producten niet met de auto worden vervoerd en staan ze dus niet in de file.”

ZNA: “Zo redden we mensenlevens”

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) benadrukt dat de dronevluchten van levensbelang zijn. “Ambulances verliezen te veel tijd in het verkeer”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van ZNA. “Een drone kan in vogelvlucht gaan en neemt zo de kortste weg tussen twee punten. Met de tijd die we zo winnen, kunnen we mensenlevens redden. Door de levering van materialen via drones kan een arts sneller beginnen aan een ingreep, of een laboratorium sneller aan een analyse.”

Al twee landingsbanen geïnstalleerd

Deze drone gaat levens redden: “En op termijn brengt hij ook mensen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis” (Antwerpen) | Het Nieuwsblad

De drones vliegen met een snelheid van zeventig kilometer per uur. Vandaag zijn er al landingsbanen voor drones aangelegd op de daken van het Sint-Augustinusziekenhuis en van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. “In 2024 kunnen we beginnen met dagelijkse leveringen van medische materialen tussen de ziekenhuizen. In 2023 starten we met proefprojecten”, zegt Mikael Shamim.

De leveringen met drones worden mogelijk dankzij het supersnelle 5G-netwerk, dat voor dit project door telecomoperator Orange wordt geleverd. 5G is nu al mogelijk voor proefprojecten, en wordt in de komende jaren breed uitgerold in ons land. “De drones vliegen onbemand en zijn uiteraard veilig, maar er is altijd iemand nodig die vanuit een controlekamer op afstand de drone in het oog houdt”, zegt Werner De Laet, innovatiedirecteur van Orange Belgium. “Met het huidige 4G-netwerk kan er vertraging zitten op de beelden die in de controlekamer te zien zijn. Met 5G is die vertraging er niet. Als de drone dus bijvoorbeeld uit zijn vliegbaan dreigt te gaan of in een rookwolk dreigt te vliegen, kan de operator vanop afstand meteen ingrijpen.”

Patiënten oppikken met drones

Mikael Shamim, de directeur van Helicus, zegt dat de bevoorrading van ziekenhuizen slechts een eerste stap is naar meer vluchten met drones. “We willen na 2024 met drones ook bloed uit de bloedbanken van het Rode Kruis naar de ziekenhuizen vervoeren”, zegt hij. “Volgend jaar doen we al een eerste proefvlucht tussen de bloedbank van het Rode Kruis in Mechelen en het UZA in Edegem. Over tien jaar moet het mogelijk zijn om patiënten met een drone op te pikken, om ze naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te vervoeren.”

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onzeplusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Meld je aan en start met lezen >