loading_img
SpaceX lanceert astronauten in gebruikte capsule met gebruikte raket
04/04/2022

SpaceX lanceert astronauten in gebruikte capsule met gebruikte raket

  • Door 3000hits
  • |
  • 124 Keer bekeken

SpaceX heeft vrijdag met succes vier astronauten gelanceerd in de eerder gebruikte Endeavour-capsule, met een hergebruikt Falcon 9-raketdeel. Het gaat om de derde bemande missie van SpaceX in een jaar tijd.

De Crew-2-missie had vrijdag een succesvolle lancering vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord van de Dragon-capsule zijn twee Amerikaanse NASA-astronauten, een van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en de Fransman Thomas Pesquet van ESA. De vier maken een vierentwintig uur durende tocht naar het International Space Station.

SpaceX gebruikt dezelfde Endeavour-capsule als bij zijn eerste bemande ruimtevlucht, een demovlucht in maart vorig jaar. Toen waren twee NASA-astronauten aan boord. Een van hen, Bob Behnken, is overigens de man van een van de astronauten van de huidige Crew-2-missie, Megan McArthur. De eerste trap van de nu gebruikte Falcon 9 werd vorig jaar ook al ingezet, bij de Crew-1-missie.

SpaceX lanceert astronauten in gebruikte capsule met gebruikte raket

Bij de Crew-1-missie transporteerde de Dragon-capsule Resilience vier astronauten richting het ISS, in november vorig jaar. De lancering van Crew-2 had eigenlijk donderdag moeten plaatsvinden, maar wind en hoge golven op de Atlantische Oceaan maakten dat SpaceX voor uitstel naar vrijdag koos. De capsule zou bij lanceerproblemen in de oceaan landen.

Zaterdag moet de docking van Crew Dragon bij het ISS plaatsvinden. Als dat succesvol verloopt, verblijven de astronauten zes maanden in het ruimtestation.