loading_img
Royals op zondag - Noren leren jarige Ingrid Alexandra kennen in tv-interview, en een Spaanse scheiding in de maak? | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws Artikel van Radio 2 VRT NWS: nieuws
09/03/2022

Royals op zondag - Noren leren jarige Ingrid Alexandra kennen in tv-interview, en een Spaanse scheiding in de maak? | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws Artikel van Radio 2 VRT NWS: nieuws

  • Door 3000hits
  • |
  • 196 Keer bekeken
Royalty

Happig is ze er niet op, maar de Noorse prinses Ingrid Alexandra stond deze week met haar verjaardag voluit in de schijnwerpers. In Zweden zitten ze verveeld met een drone, in Spanje met een foto. Keizer Naruhito is poëtisch over... corona. En in Laken poseren ze warm ingeduffeld voor de lens. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Sandra Cardoen

Een eerste keer voor alles voor Ingrid Alexandra

De Noorse troonopvolgster Ingrid Alexandra is vrijdag 18 geworden. De schuchtere dochter van kroonprins Haakon (48) en kleindochter van koning Harald V (84) liep voor een keertje een hele week in de schijnwerpers. Het begon dinsdag op sociale media met foto's van Ingrid Alexandra's nieuwe kantoor. Ze heeft voortaan een eigen werkplek op het paleis. Maar het hof maakt duidelijk dat ze zich de komende jaren eerst zal concentreren op haar studies. "Na verloop van tijd krijgt zemeer officiële taken", luidt het.Bijster veel kunnen we ons helaas niet voorstellen bij het nieuwe kantoor van de prinses, buiten een comfortabele witte sofa en okergele overgordijnen. Op niet-officiële foto's spotten we ook een trendy koffiemachine (iets verderop in dit artikel wordt het nut ervan lichtjes duidelijk, n.v.d.r.).

Ingrid Alexandra op kantoor.https://www.kongehuset.no/

Woensdag werd een video verspreid van de immer sportieve kroonprinselijke familie. We zien broer Sverre Magnus, vader Haakon en moeder Mette-Marit op een "zonnige dromerige dag in de bergen". Naast wat privébeelden van de royals, inclusief valpartij van Ingrid Alexandra, is het initiatief evengoed een wel doordacht promotiefilmpje-met-drone voor het prachtige winterlandschap van toeristisch Noorwegen.

Donderdag volgden de eerste officiële werkactiviteiten voor de jarige prinses met een bezoek aan de drie staatsmachten (het parlement, het hooggerechtshof en een gesprek met premier Jonas Gahr Støre).

Ingrid Alexandra wordt hartelijk ontvangen door de voorzitter van het parlement, bekijk hier hoe ze haar eerste officiële taken in haar eentje vervult:

Videospeler inladen...

Op haar verjaardag vrijdag woonde Ingrid Alexandra een vergadering van de ministerraad bij en werd haar stoel naast die van grootvader Harald geschoven. Bedoeling: de koninklijke stiel leren door toe te kijken.

Lise Åserud / NTB

Royals op zondag - Noren leren jarige Ingrid Alexandra kennen in tv-interview, en een Spaanse scheiding in de maak? | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws Artikel van Radio 2 VRT NWS: nieuws

Op tv kregen de Noren een interview met de prinses om haar te leren kennen, een beetje zoals de Nederlandse kroonprinses Amalia deed op haar 18e met het gelijknamige boek "Amalia". In het interview reageert Ingrid Alexandra voorzichtig, zeer beducht voor flaters of voor ophef. Ze geeft meteen ook aan dat ze een "tikkeltje nerveus" is.Als het over haar toekomst als koningin gaat: "Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik krijg. Iedereen droomt wel eens over een compleet ander leven, ik ook." Waar kijkt ze naar uit nu ze 18 is? "Alleen reizen en per auto rijden",klinkt het. Vooral Japan blijkt hoog op haar reislijst te staan. En een wagen zal Ingrid Alexandra zelf moeten regelen. Het was tot nu toe een traditie dat prinsen en prinsessen een auto cadeau kregen van de Noorse Koninklijke Automobielclub, maar nieuwe schenkingsregels staan dat niet meer toe.

De setting van het interview. (schermafbeelding uitzending NRK)

Waar ze minder naar uitkijkt, is de verhoogde media-aandacht. De prinses zit niet (meer) op sociale media, maar zegt wel te lezen wat er over haar geschreven wordt. "Het is onmogelijk om je af te schermen", vindt ze.Heeft ze een liefje? "Dat maakt deel uit van mijn privéleven, ik plan daar niet veel over te zeggen", is de niet mis te verstane boodschap voor de pers over haar liefdesleven. Als royal is ze best vrij beperkt in keuzes. Op de vraag of ze mag op straat komen om te betogen, antwoordt de prinses diplomatisch met de glimlach. "Ik mag dat niet van papa. Waarom? Dat moet je aan hem vragen."

En wie wil weten hoe een doordeweekse dag van de prinses eruitziet: allereerst knorrig opstaan. "Papa zet koffie, dat verbetert mijn humeur lichtjes. De koffie drink ik op in de auto. Papa brengt ons naar school, we wonen vrij afgelegen. Na school is er huiswerk en hang ik rond met vrienden. We wandelen en skiën." Skiën en surfen staan met stip op 1 als favoriete hobby voor Ingrid Alexandra.

Het integrale interview met prinses Ingrid Alexandra - in het Noors - lezen en fragmenten bekijken? Klik hieronder voor de link naar de site van de Noorse staatsomroep NRK.

Drone roept vragen op bij Säpo

In Zweden heeft de nationale veiligheid Säpo haar hoofd gebroken over een"geavanceerde militaire" drone die her en der boven verdachte plaatsen vloog. Die werd onder meer gespot boven twee kerncentrales, enkele vliegvelden, het parlement en boven Drottningholms Slott en het koninklijke paleis in Stockholm. Dat schrijft de krant Expressen.Drottningholms Slott is de privéwoonst van koning Carl Gustaf en koningin Silvia, het koninklijke paleis fungeert als hun kantoor. Het is niet duidelijk of de koning en koningin aanwezig waren in een van de gebouwen. Carl Gustaf en Silvia zitten in isolatie, nadat ze positief hadden getest op COVID-19.

Drottningholms Slott.

Drottning (koningin)/holms (eiland) Slott ligt op het eiland Lovön in het Mälarmeer, ten westen van Stockholm. Sinds 1981 woont de Zweedse koninklijke familie er. Het koninklijke domein met zijn kasteelgebouwen uit de 17e eeuw, inclusief Chinees paviljoen, en prachtige tuinen werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Een deel van Drottningholms Slott is - tegen betaling - open voor bezoekers.

Foto beroert Spaanse media

Het Spaanse tijdschrift Lecturas pakte deze week uit met een foto van een man die Iñaki Urdangarin zou zijn en die hand in hand langs het strand loopt met een blonde dame. De vrouw is echter niet zijn echtgenote prinses Cristina, zus van koning Felipe. Het is royaltyjournaliste Pilar Eyre die het verhaal naar buiten brengt. Zij schreef eerder al het controversiële boek "De eenzaamheid van de koningin", over de ontrouw van oud-koning Juan Carlos.

Naar aanleiding van de foto gonst het van de geruchten over een nakende scheiding. Cristina leeft een betrekkelijk anoniem leven in Zwitserland, Iñaki woont nabij Madrid. Hij zit eigenlijk een gevangenisstraf uit wegens fraude, maar geniet van een versoepeling en mag van vrijdag tot zondag vrij beschikken.

Het koppel heeft vier kinderen. De pers sprak afgelopen week zoon Pablo (21) op straat aan, die duidelijk erg verrast was. Hij haalde een paar keer zijn schouders op en wreef zich in zijn haren, maar reageerde uiteindelijk rustig en beleefd. "Dit is een familiekwestie, dit zijn dingen die gebeuren", waarmee Pablo de affaire lijkt te bevestigen.

Een warm ingeduffelde jarige in Laken

Koningin Mathilde is 49 jaar geworden en liet via sociale media onderstaande foto verspreiden om iedereen te bedanken voor de verjaardagswensen. De foto werd begin deze maand genomen op het domein van Laken door Bas Bogaerts, tevens de man achter de foto voor de kerstkaart van de koninklijke familie. Het ging om een fotosessie met een warm ingeduffelde koningin alleen, laat het paleis ons weten. Bogaerts gaat intussen al even mee als "hoffotograaf". "We willen een zekere stijl aanhouden", aldus het paleis.

Koninklijk Paleis/Bas Bogaerts

Naruhito, Masako en Aiko slaan aan het dichten

Keizer Naruhito van Japan heeft samen met zijn vrouw Masako en dochter Aiko deelgenomen aan de traditionele poëzievoordrachten op het paleis in Tokio. De keizer droeg een gedicht voor met als thema... de coronacrisis.

De 61-jarige Naruhito sprak de hoop uit dat de crisis op haar einde loopt. "Ik hoop oprecht dat op een dag de wereld weer opengaat", zo dichtte hij. Masako had een zogenoemde waka voorbereid over de tuinen van het landgoed Akasaka, waar de keizer en keizerin sinds september wonen. "We genieten van het groen, van de grote bomen om ons heen", las Masako voor.

Aiko woonde de poëziebijeenkomst voor het eerst bij. Zij werd op 1 december twintig jaar en mag voortaan deelnemen aan officiële gelegenheden. Aiko keek poëtisch terug op het zomerprogramma dat ze volgde op de prestigieuze Engelse school Eton College in 2018.

Naruhito had het over corona, Masako over het groen in haar nieuwe tuin.

Meer weten over

lees ook

Op de hoogte blijven van nieuws uit jouw buurt? Ontdek onze nieuwe regiomeldingen
deel