loading_img
Teruglezen: Geboortejaren 1995 tot en met 1998 aan de beurt
19/07/2022

Teruglezen: Geboortejaren 1995 tot en met 1998 aan de beurt

  • Door 3000hits
  • |
  • 106 Keer bekeken

De berichten van zondag 2 januari:

16:10 uur - 'Koffiedrinkers' weer terug naar MuseumpleinDuizenden demonstranten in Amsterdam lijken zondagmiddag weer terug te lopen van het Westerpark in de richting van het Museumplein. Daar verzamelden zich eerder op de dag duizenden mensen om te demonstreren tegen het coronabeleid.

Nadat de mobiele eenheid daar oprukte, liep een groot deel van de aanwezigen naar het Westerpark, waar Forum voor Democratie de aftrap hield voor de campagne van de partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De meeste mensen hebben die bijeenkomst inmiddels weer verlaten.

Op het Museumplein lijken druppelsgewijs mensen aan te komen. De politie is echter nog volop aanwezig.

15:45 uur - Aantal besmettingen neemt verder toeHet aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt verder. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 17.531 positieve tests geregistreerd, ruim boven het gemiddelde van de afgelopen week. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 101.051 meldingen van positieve tests. Gemiddeld komt het neer op 14.436 positieve tests per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de vijfde dag op rij.

15:40 uur - Geboortejaren '97 en '98 mogen zich meldenOok vandaag kunnen vier jaargangen zich melden voor een boosterprik. Eerder vandaag werden 1995 en 1996 al opgeroepen. Nu ook 1997 en 1998.

15:20 uur - Meer coronapatiënten in ziekenhuisHet aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt behandeld is vijftien hoger dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het zijn er volgens de cijfers nu 1675, zaterdag waren dat er 1660.

Het aantal patiënten op de intensive care is drie hoger dan zaterdag, op verpleegafdelingen liggen twaalf mensen meer. In totaal liggen nu 462 coronapatiënten op de ic's in Nederland en 1200 op een verpleegafdeling. Verder liggen er 13 patiënten op een ic in het buitenland.

14;35 uur - Optocht richting verkiezingsbijeenkomst FVDDe kilometerslange stoet van duizenden demonstranten die zondag in Amsterdam protesteren tegen de coronamaatregelen, trekt naar het Westerpark. Daar vindt de aftrap plaats van de campagne van Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Teruglezen: Geboortejaren 1995 tot en met 1998 aan de beurt

Wat de demonstranten er gaan doen, is nog onduidelijk. Momenteel bevinden zich enkele honderden FVD-aanhangers in het park.

13:35 uur - Demonstranten in optocht door AmsterdamEen paar duizend mensen lopen zondagmiddag in een stoet door Amsterdam, nadat ze zich eerder hadden verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Daar rukte de mobiele eenheid eerder nog op, om ze van het plein af te krijgen.

Bijna alle demonstranten zijn via de Van Baerlestraat richting het Vondelpark vertrokken in een grote stroom mensen. De groep werd eerst tegengehouden door agenten, maar daarna leken de mensen door te mogen lopen, al staat de straat nog helemaal vol, is te zien op livestreambeelden. Andere uitgangen van het Museumplein zijn afgesloten door de politie.

13:00 uur - Drone roept 'koffiedrinkers' op te vertrekkenVanuit een drone van de politie die boven het Museumplein in Amsterdam hangt worden mensen opgeroepen te vertrekken.

"Hier spreekt de politie. U dient zich te verwijderen van het Museumplein, want deze demonstratie is verboden", zo klinkt het.

12:50 uur - Nederlandse skileraren verspreiden virus in TirolHet aantal coronabesmettingen loopt op na een uitbraak onder een groep overwegend Nederlandse skileraren in het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol. Tot dusver zijn volgens lokale media zeker 23 mensen positief getest. Volgens één krant zijn het er zelfs 32.

De leraren zijn sinds 25 december in de skiplaats en geven op twee scholen les. Zij konden in het contactonderzoek niet zeggen in welke restaurants en berghutten ze precies zijn geweest. De autoriteiten hebben daarom iedereen die in Kirchberg in Tirol de horeca heeft bezocht opgeroepen zich uit voorzorg te laten testen.

De Oostenrijkse regering laat het wintersportseizoen dit jaar met strenge regels doorgaan. Zo geldt er al enige tijd in heel het land een 2G-beleid, wat betekent dat alleen genezen en gevaccineerde mensen toegang krijgen tot binnenlocaties zoals restaurants en bioscopen. Daarnaast moeten buitenlandse reizigers in quarantaine als ze geen boostervaccinatie hebben gehad.

12:40 uur - Sfeer in Amsterdam al wat minder gemoedelijkInmiddels staan er zeker tweeduizend mensen op het Museumplein om daar 'koffie te drinken'. De spanning wordt ook opgevoerd. Er komen steeds meer politiemensen bij, en ook is een waterkanon het plein opgereden.

Het plein is zondag vanwege de demonstratie een veiligheidsrisicogebied van 11.00 tot 23.00 uur. Op de meeste toegangsplekken naar het plein staat politie, die mensen die het plein op willen fouilleert. Ook wordt in tassen gekeken die mensen mee hebben en moeten mensen zich legitimeren. Volgens AT5 zijn de wegen rondom het Museumplein door de politie geblokkeerd, doordat er ME-busjes midden op de wegen staan en agenten op de stoep.

12:05 uur - Drukte in Amsterdam neemt toeOp het Museumplein in Amsterdam stromen de mensen toe die deelnemen aan het 'koffie drinken' dat om 12.00 uur daar zou beginnen.

Momenteel staan er meer dan duizend mensen en veel politieagenten. De sfeer is volgens persbureau ANP gemoedelijk.

11:20 uur - 1995 en 1996 mogen zich melden voor een boosterprikIedereen die geboren is in 1995 en 1996 mag een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Voorwaarde is wel dat de boosterprik drie maanden na de laatste prik of besmetting gezet wordt.

8:55 uur - Aantal besmettingen in België verdubbeldIn een week tijd is het aantal positieve coronagevallen in België verdubbeld. Op 23 december ging het om 7.490 positieve gevallen, de woensdag daarop 14.992. Sinds vorige week is de omikronvariant dominant in het land.

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen neemt daarentegen gestaag af. Zaterdag lagen 1.750 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 527 op de intensive care. Op kerstavond lagen er nog 2.052 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis.Op Eerste Kerstdag zakte dat aantal voor het eerst sinds begin november onder de 2.000 en bedroeg het 1.923 patiënten.

In België gelden minder strenge regels dan in Nederland.Nederlanders trokken vorige week in grote aantallen naar steden als Antwerpen, waar winkels en horeca open zijn.

8:55 uur - Amsterdam bereidt zich voor op verboden demonstratieDe Mobiele Eenheid (ME) in Amsterdam staakt zondag, maar in "een afgeslankte vorm". De bedoeling was te staken tijdens een demonstratie voor vrijheid van actiegroep Samen voor Nederland, maar die is door de gemeente verboden. Toch verwachten politiebonden dat er duizenden mensen naar Amsterdam komen om te protesteren.

De politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zeggen hun actie door te zetten, maar agenten zullen wel optreden mochten er ernstige bedreigingen voor de openbare orde zijn. Voorman van Samen voor Nederland Michel Reijinga heeft al gezegd zondag te gaan 'koffie drinken' op het Museumplein. Zulke momenten liepen vorig jaar uit op rellen. Het Museumplein geldt zondag van 11.00 tot 23.00 uur als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie donderdag omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken. Volgens Reijinga is dat "complete onzin" en zijn relschoppers nooit welkom bij zijn demonstraties.

deel