loading_img
Fotoboek toont luchtbeelden van 16 gemeenten in Vlaamse Ardennen, gemaakt met drone: "Bijzonder fotogeniek" | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van R
29/07/2022

Fotoboek toont luchtbeelden van 16 gemeenten in Vlaamse Ardennen, gemaakt met drone: "Bijzonder fotogeniek" | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van Radio 2 Artikel van R

  • Door 3000hits
  • |
  • 70 Keer bekeken

Regio Vlaamse Ardennen

Vandaag komt een foto- en tekstboek uit met dronebeelden van 16 gemeenten in de regio Vlaamse Ardennen. Die beelden zijn gemaakt door journalist Peter Malaise, geboren en getogen in Kluisbergen. Hij ging rond met een drone om beelden te maken van dorpzichten en landschappen, en dat bleek niet altijd zo evident te zijn: "Voor sommige gebieden moet je toestemming krijgen."

An Van Bost

Journalist Peter Malaise liet zijn drone rondvliegen in de Vlaamse Ardennen om foto's te nemen van landschappen en stadszichten. Dat was niet altijd eenvoudig, vertelt hij: "De jachthaven van Oudenaarde ligt bijvoorbeeld te dicht bij de gevangenis. Als je je drone daar op de grond zet en je wil hem doen starten, dan zegt het ding 'ik doe niet mee'. Er zit een kaart in de drone die tegenhoudt dat je er foto's neemt. Je moet die kaart naar de fabrikant sturen die je voor 1 dag toestemming geeft om daar te vliegen."

Peter Malaise

Boek Vlaamse Ardennen in dronefoto's

Toestemming vragen

Je mag een drone dus niet overal zomaar laten vliegen, dat is duidelijk. "Hetzelfde in kasteel Grenier in Gavere. Ook al komt dat elk jaar op televisie tijdens de Cyclocross, je mag daar niet vliegen. In Geraardsbergen en Kluisbergen moet je ook opletten met de civiele luchthavens daar. Bij de Berendries is ook een helihaven waar je toestemming moet vragen aan de eigenaar om er te mogen vliegen. Stel dat er een helikopter afkomt en die heeft je drone mee, dat wil je niet meemaken", zegt Malaise.

Het boek bestaat uit 200 foto's gemaakt van de landschappen, maar ook van de dorpen. "Er is bijvoorbeeld een close-up van Adriaan Brouwer bovenop het stadhuis van Oudenaarde, of een beeld van de groen geoxideerde windhaan op de kerk van Louise-Marie met in de achtergrond het Muziekbos." (Het beeld bovenop het stadhuis van Oudenaarde is in feite van stadswacht Hanske De Krijger, red.)

Iedere gemeente werd van een inleidende tekst voorzien en wat extra informatie.

Peter Malaise
Oost-Vlaanderen

Komt er een supergemeente in de Vlaamse Ardennen?"We laten eerst een haalbaarheidsstudie uitvoeren"

Alexander De Croo

Malaise kreeg zelfs de medewerking van premier Alexander De Croo (Open Vld) die zelf van Brakel is. De Croo heeft een voorwoord geschreven: "Ik heb hem een berichtje gestuurd en binnen de 2 minuten had ik antwoord. Hij zat in Lissabon toen en was onmiddellijk bereid om mee te werken."

Het boek "De Vlaamse Ardennen, een droom/dronebeeld"is ook vertaald in het Engels en het Frans, en kost net geen 30 euro. Het is allemaal Vlaamse Ardennen wat de klok slaat: het is uitgegeven door Jan Van Damme, afkomstig uit Kruisem. De boekhandel van de uitgever heet Beatrijs in Oudenaarde, en de drukker is gevestigd in Maarkedal. "De Vlaamse Ardennen zijn bijzonder fotogeniek en een dronebeeld toont die pittoreske streek vanuit een andere, hemelse invalshoek", zegt Malaise nog.

Peter Malaisekasto80

Meer weten over

lees ook

Op de hoogte blijven van nieuws uit jouw buurt? Ontdek onze nieuwe regiomeldingen
deel