loading_img
Mysterie: het verhaal achter de statige poort op de Kromwijkerdijk
16/06/2022

Mysterie: het verhaal achter de statige poort op de Kromwijkerdijk

  • Door 3000hits
  • |
  • 80 Keer bekeken

Misschien fiets je er wel eens langs: op de Kromwijkerdijk tussen Linschoten en Woerden staat een opvallende, statige poort. Vooral de stenen hekpijlers springen in het oog. Er valt een boomstam uit op te maken en aan beide kanten zijn familiewapens te zien. Het ingewikkelde ontwerp doet vermoeden dat hier een verhaal achter zit. Wie liet dit bijzondere hekwerk bouwen en waarom? We duiken in de geschiedenis van dit unieke adres.

Advertentie wordt geladen…

Rijksmonument

De poort staat aan de ingang van Kromwijkerdijk 15 en geeft via een idyllische oprijlaan toegang tot een oude boerderij. Over de jaren heen is het terrein uitgebreid met stallen en andere bijgebouwen, maar de oorspronkelijke boerderijwoning en de poort werden aangewezen als rijksmonumenten en zijn bewaard gebleven. De omschrijving in het monumentenregister noemt de naam “Vlooswijk” en dateert het monument uit de 17de eeuw, een mooi aanknopingspunt om verder te kijken.

Cornelis van Vlooswijck

Vlooswijk, zo blijkt, verwijst naar Cornelis van Vlooswijck. Van Vlooswijck werd halverwege de 17de eeuw eigenaar van de boerderij en liet het hekwerk plaatsen. De wapens aan de voor- en zijkant zijn dan ook van hem en zijn vrouw, Anna van Hoorn. Het wapen van Cornelis is een mengelmoes van de wapens van zijn grootouders en die van Papenkop en Diemerbroek, compleet met gouden leeuw en schaakbord.

Mysterie: het verhaal achter de statige poort op de Kromwijkerdijk

Anna koos een natuur- en jachtthema, vol met goud, zilver, groen en rood. Ietwat overdreven voor zo’n relatief eenvoudige boerderij, merkte onderzoeker Nico Plomp op in zijn verslag over de geschiedenis van de hekpijlers. Dankzij zijn onderzoek weten we waarom Cornelis desondanks alles uit de kast trok in het ontwerpen van het hek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Advertentie wordt geladen…

In de familie

Cornelis van Vlooswijck voelde zich simpelweg ontzettend verbonden met dit stukje land en de familiegeschiedenis die erachter schuilt. Het was zijn overgrootvader die in 1551 het land Vlooswijck, ook een poosje Westenrijck genoemd, kocht en zijn achternaam veranderde van Gerritsz naar van Vlooswijck. Hoewel zijn overgrootvader het in eerste instantie naliet aan de andere kant van de familie, de Rotterdamse tak, pakte de Amsterdamse Cornelis zijn kans om Vlooswijck te kopen.

Ook kocht hij heerlijkheid Papenkop en Diemerbroek, vandaar dat we dit wapen terugzien in het ontwerp. De zoon van een korenkoper en de kleinzoon van een graanhandelaar werd nu ‘Heer van Vlooswijck, Papenkop, en Diemerbroek’, en ook even van Wulverhorst door een administratieve vergissing.

Missie geslaagd

Cornelis was duidelijk trots op zijn nieuwe bezit en vereeuwigde zijn aankoop en zijn familiegeschiedenis in de wapens die nu nog steeds op de hekpijlers prijken. Overdreven of niet, de poort trekt zo’n 350 jaar later nog altijd de aandacht van voorbijgangers en zal dit voorlopig blijven doen. Wat Cornelis betreft: missie geslaagd.

We zochten nog veel meer voor je uit…