loading_img
Mysteries opgelost: dit leeft er allemaal in het water van de Singel en de Oude Rijn
09/08/2022

Mysteries opgelost: dit leeft er allemaal in het water van de Singel en de Oude Rijn

  • Door 3000hits
  • |
  • 71 Keer bekeken

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal achter de straatnaam Kruipin en wat er ooit gebeurde op die plek in Woerden. Deze week ‘duiken’ we in de Woerdense Singel. Leuk hoor, beetje plonsen in het water. De vraag is wel: wil je dat nog na het lezen van dit verhaal? Het antwoord zal voor iedereen verschillend zijn. Maar we waarschuwen je wel even: lezen op eigen risico. Want dit leeft er allemaal in het water van de Singel en de Oude Rijn.

Advertentie wordt geladen…

We hadden al eens eerder gedacht: leuk onderwerp om in te duiken. Maar ja, ook wel een beetje spannend. Want oh, wat is het lekker om een verkoelende jump in de Singel te doen. Of gewoon lekker pootje te baden. Maar nu de weken met 40 graden achter de rug lijken te zijn, moest het toch maar eens gebeuren.

Vismeester

“Wat er allemaal leeft in de Singel in Woerden? Dat is zo ontzettend veel, daarover kun je wel zes kantjes vol schrijven.” Willem-Jan van Tuijl is secretaris bij Hengelsportvereniging De Rijnstreek, dat – schrik niet – 1600 leden heeft. Willem-Jan is zelf fervent visser en geeft als vismeester ook regelmatig gastlessen op basisscholen. Als er iemand is die er veel van weet, is hij het wel.

Vierhonderd tanden

Willem-Jan begint zijn opsomming met de meest bekende vissen die in Woerden zwemmen: “Eigenlijk hebben we het over de Oude Rijn natuurlijk, met een stukje Singel ertussenin. Maar er zwemmen hier voorns, brasem, baars, karpers en ja we hebben ook snoeken in de Singel.”

Mysteries opgelost: dit leeft er allemaal in het water van de Singel en de Oude Rijn

Willem-Jan vertelt daar meteen maar even bij: “Toevallig was net van de week in het nieuws dat ergens een meisje gebeten was door een snoek. Maar dat is echt zeldzaam hoor, daar hoeven we niet bang voor te zijn dat dit ineens veel vaker gaat gebeuren.” Dat is maar goed ook, want gevraagd naar de hoeveelheid tanden van een snoek zegt Willem-Jan: “Een snoek heeft zo’n vierhonderd tanden in zijn bek van een millimeter tot een centimeter groot.”

Advertentie wordt geladen…

Joekels en ‘monsters’

Het zijn geen kleine visjes in elk geval, de voorbeelden die Willem-Jan als eerste noemt. “Snoeken kunnen bijvoorbeeld tot zo’n 1.20 meter worden en karpers heb je ook tot twintig kilo.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Dacht je dat je het dan wel gehad had met grote vissen die je tegenkomt onder water in Woerden? Mis. Er zwemmen in Woerden ook… Meervallen. Jawel, die monsterlijk uitziende exemplaren.

Geloof het of niet, maar de karpers die in Woerden zwemmen, hebben een naam gekregen van Willem-Jan en zijn viscollega’s. En dan hebben we het niet over Sjakie of Piet. “De Beer, zo heet er een”, vertelt hij. Een verwijzing naar zijn formaat. “Dat was gewoon een beer van een vis. Er heet er een Knikstaart, omdat die een knak in zijn staart heeft.”

“De bekendste karper van Woerden, die heb ik zelf ook al een keer of 9 gehad, is Fourscale. Die kreeg zijn naam naar vier schubben. Elke karper heeft een uniek schubbenpatroon. Vergelijk het maar met een vingerafdruk bij de mens.” En ja, die (her)kennen de Woerdense vissers dus allemaal.

Actieve jagers spotten bij de Rozenbrug

Paling, ook die zwemt in Woerden in het water. “Die mag je wel vangen, maar niet meenemen. De Roofblei is sinds kort weer terug. Dat is een actieve jager van een centimeter of 70, 80″, vertelt Willem-Jan. Eentje die jaagt op kleine visjes, dat kun je ’s ochtends en ’s avonds goed zien bij de Rozenbrug op het trappetje.

Maar er zitten ook schildpadden in het water en rivierkreeftjes natuurlijk. Er is onlangs een steur gevonden en op Barwoutswaarder een Amerikaanse meerval. Waarschijnlijk uit een aquarium. Het water wordt steeds warmer, dus aquariumdieren die in het water worden gegooid, hebben steeds meer kans om te overleven.”

Honderdduizenden vissen in schoon water

In totaal hebben we het rustig over tienduizenden vissen die in Woerdense wateren zwemmen, zegt Willem-Jan. “Ik denk eigenlijk dat je wel kunt zeggen: honderdduizenden vissen. In Woerden hebben we een redelijk goede visstand, ja. Het water is in de afgelopen jaren schoner geworden. Dat merken we aan de diversiteit van de vissen. Die is veel groter geworden. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid vissen wel wat af, omdat er minder voedsel in schoon water zit.”

De Woerdense singel is geen officieel zwemwater, dus de kwaliteit ervan wordt niet gecontroleerd. Maar Willem-Jan durft wel te zeggen dat het water schoon is. Waarom? “Omdat er ruisvoorn zwemt. Die komt alleen voor in schoon water.”

Meer weten?

Geïntrigeerd door het leven onder water in Woerden? Bij HSV de Rijnstreek vertellen ze je er graag heel veel meer over. Vooral jeugdige aanwas vinden ze interessant bij de club. Willem-Jan: “In mei hebben we sowieso een hengelsportdag waar de jeugd aan mee kan doen. Maar als ze vragen hebben, stuur ze vooral naar ons door.”

Lees ook: