loading_img
Raketten onderschept boven Abu Dhabi, rebellen Jemen claimen aanval
05/05/2022

Raketten onderschept boven Abu Dhabi, rebellen Jemen claimen aanval

  • Door 3000hits
  • |
  • 155 Keer bekeken
Escalatie in Perzische Golf 24 januari 2022 11:34Aangepast: 24 januari 2022 11:36Luchtdoelraketten boven Abu Dhabi. Beeld © Twitter

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vanochtend vroeg twee ballistische raketten onderschept boven Abu Dhabi na een aanval door Jemenitische Houthi-rebellen. Het raketvuur was de tweede aanval in een week die gericht was op de hoofdstad van de Emiraten.

De Houthi-rebellen meldden in een verklaring dat de raketten gericht waren op luchtmachtbasis Al Dhafra in het zuiden van Abu Dhabi. De groep zou ook doelen in Dubai hebben bestookt maar de autoriteiten daar hebben geen melding gemaakt van een aanval.

Bedreiging voor toerisme

De escalatie zorgt voor verhoogde spanningen in de Perzische Golf te midden van de jarenlange oorlog in Jemen waar een coalitie geleid door Saoedi-Arabië probeert om de Houthi-rebellen te verdrijven uit de hoofdstad, Sanaa.

Raketten onderschept boven Abu Dhabi, rebellen Jemen claimen aanval

De aanvallen vormen een bedreiging voor het toerisme in de Emiraten, een federatie van zeven sjeikdommen op het Arabische schiereiland. Jarenlang heeft het land zichzelf in de markt gezet als een veilige hoek in een onrustige buurt.

Lees ook:

Doden bij brandstofopslag Abu Dhabi, mogelijk door drone-aanval

Video's op sociale media lieten zien dat de lucht boven Abu Dhabi voor zonsopgang oplichtte, met wat leek op afweerraketten die de wolken inschoten om het inkomende vuur te onderscheppen. Twee explosies denderden daarna door de stad.

Het staatspersbureau WAM zei dat de onschadelijk gemaakte raketfragmenten in Abu Dhabi neervielen.

De Emiraten "zijn klaar om met alle bedreigingen om te gaan en zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om de staat tegen aanvallen te beschermen", citeerde WAM het ministerie van Defensie.

Enkele uren later publiceerde het ministerie een video van een vergeldingsactie op een vermeende raketbasis in Jemen. Bekijk hier beelden van die actie:

Het raketvuur verstoorde het luchtverkeer naar Abu Dhabi International Airport, de thuisbasis van de luchtvaarmaatschappij Etihad, tot ongeveer een uur na de aanval.

'Onveilig land'

Woordvoerder van de Houthi's, Yehia Sarea, claimde de aanval in een televisieverklaring en zei dat de rebellen de VAE aanvielen met zowel ballistische raketten als drones. Hij waarschuwde dat de VAE een doelwit zouden blijven 'zolang de aanvallen op het Jemenitische volk doorgaan'.

"We waarschuwen buitenlandse bedrijven en investeerders om de Emiraten te verlaten!" riep Sarea vanaf een podium. "Dit is een onveilig land geworden!"

RTL NieuwsVerenigde Arabische Emiraten Jemen

Altijd weten wat er speelt?Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

deel