loading_img
Limburg in de ban van hevige regenval - De Limburger
21/05/2022

Limburg in de ban van hevige regenval - De Limburger

  • Door 3000hits
  • |
  • 111 Keer bekeken

De provincie Limburg is sinds woensdagmiddag volledig in de ban van hevige regenval en daarmee gepaard gaande zware wateroverlast. Was het de eerste uren vooral de zuidelijke helft van de provincie, in de loop van de avond rukken de problemen steeds verder op naar het noorden.

Een overzicht van gebeurtenissen:

Oproep

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg roept inwoners op om thuis te blijven. ‘Blijf binnen en kom niet in de buurt van rivieren en beken’, schrijft de instantie op Twitter.

Stijgen

Door de hevige regenval blijft de waterstand van de Maas de komende dagen stijgen, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. ‘Naar verwachting leidt dit morgen tot een waterafvoer van 2750 kubieke meter per seconde. Dit is hoog en zeer ongebruikelijk voor de zomerperiode. De waterstand is vergelijkbaar met de waterstand van de Maas in 1993, toen de Maas overstroomde. Ondanks de vergelijkbare waterstand is de situatie niet vergelijkbaar met die van 1993 en 1995. De Maas is in de afgelopen tientallen jaren verbreed en er zijn dijken aangelegd, waardoor de Maas meer water aankan dan toen. Wat toen dus problematisch was, is dat nu al lang niet meer. Desalniettemin zorgt het Waterschap Limburg bij een hoge waterstand van de Maas voor waterkeringen langs de Maas. Dit beperkt de gevolgen die het water kan hebben voor de directe omgeving.’

Het waterschap voorziet vooralsnog geen problemen in de Noord-Limburgse gemeenten, van Echt-Susteren tot Mook en Middelaar.

Limburg in de ban van hevige regenval - De Limburger

Veldbedden

Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen wegens wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

Het Rode Kruis is woensdagavond ook aanwezig met teams van vrijwilligers in de gemeenten Simpelveld en Gulpen-Wittem. De vrijwilligers staan klaar om mensen op te vangen die last hebben of krijgen van de overstromingen.

Militairen rijden rond

De 68 militairen van de 13e Lichte Brigade, een landmachtbrigade uit Oirschot, die in Limburg uithelpen, zijn momenteel vooral druk met het vullen en uitdelen van zandzakken. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsregio woensdagavond weten. „De militairen vullen de zandzakken bij het gebouw van Waterschap Limburg in Sittard en rijden vervolgens met vrachtwagens rond door de regio. Ook in Elsloo is een punt om bij te vullen.”

Hoogste stand

De Roer gaat vannacht of donderdagochtend de hoogste waterstand ooit bereiken, meldt de Veiligheidsregio . Verwacht wordt dat er dan 180 kubieke meter per seconde door het riviertje stroomt. Een kaartje op de site toont de gebieden die gaan overstromen. Het grootste deel daarvan is onbewoond.

De Dem

Het stutten van de waterbuffer de Dem blijkt onmogelijk. Omwonenden moeten daarom rekening houden met flinke wateroverlast, zo laat de gemeente Heerlen weten. ‘Daarom de oproep om uit de buurt van de waterbuffer weg te blijven. Omwonenden verzoeken we om maatregelen te nemen om schade zo veel mogelijk te beperken.’

Tijdelijk onderkomen

Inwoners en bezoekers van Gulpen-Wittem kunnen zich melden als ze op zoek zijn naar een tijdelijk onderkomen. Dat meldt de gemeente via Twitter.

Bruggen

Op sociale media verschijnen videobeelden uit Valkenburg aan de Geul, waar water door de straten naar beneden raast. De gemeente heeft volgens een RTL-verslaggever besloten alle bruggen in het centrum af te sluiten. Inwoners worden opgeroepen om thuis te blijven.

Vissen

Het gebeurt niet elke dag, dat er vissen door je straat zwemmen. In Bocholtz gebeurde het woensdagmiddag rond half vijf. Een hulpeloze, dikke karper kwam de Prins Hendrikstraat ingedobberd.

Bekijk hier het filmpje.

Drone

Indrukwekkende beelden van een drone op Twitter laten zien hoe Wijlre (Gulpen-Wittem) is ondergelopen.