loading_img
MAG DAT: met een drone over Veenendaal vliegen? Dit zijn de regels
18/05/2022

MAG DAT: met een drone over Veenendaal vliegen? Dit zijn de regels

  • Door 3000hits
  • |
  • 167 Keer bekeken

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis en wij snappen wel waarom, want je kunt er prachtige beelden mee maken. Wij publiceerden eerder ook mooie drone-video’s van Veenendaal. Maar hoe zit het nou precies met de regelgeving? Dat lees je hier.

Advertentie wordt geladen…

Voor je plezier

Foto’s en video-opnames maken met je drone, dat doe je voor je plezier. Let op: je mág het ook alleen maar voor je plezier doen. Maak je bijvoorbeeld opnames voor een tv-spotje, of wil je die ene mooie dronefoto verkopen, dan heb je een commercieel doel. Hiervoor gelden weer heel andere (strengere!) regels. We gaan er in dit artikel even vanuit dat je inderdaad een hobby-vlieger bent.

De belangrijkste regels

Ga je met je drone op pad in Veenendaal, dan zijn er regels van de Rijksoverheid waar je je aan moet houden. We hebben de belangrijkste onder elkaar gezet:

Advertentie wordt geladen…

Dure vlucht

MAG DAT: met een drone over Veenendaal vliegen? Dit zijn de regels

Ga je toch vliegen in een gebied waar dat niet mag? Of breek je een van de andere regels? Dan zijn er consequenties. Zo kun je een boete verwachten die tot – hou je vast – 7800 euro kan oplopen. Ook is het mogelijk dat je drone in beslag wordt genomen. De hoogte van de boete of straf hangt helemaal af van de soort overtreding. Zo kijkt Justitie of je de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikte en of je mensen in gevaar hebt gebracht.

Ben je geen hobbyist? “Voor het zakelijk gebruik heb je een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)”, legt een gemeentewoordvoerder uit. Meer informatie hierover vind je hier. Let op! Per 31 december 2020 veranderen de regels en gelden EU regels voor drones in Nederland.

Lees ook: