loading_img
Hoofdverdachte MH17-proces wist pas uren later dat Boeing was neergehaald
01/03/2022

Hoofdverdachte MH17-proces wist pas uren later dat Boeing was neergehaald

  • Door 3000hits
  • |
  • 185 Keer bekeken

Een van de hoofdverdachten in het MH17-proces wist pas uren later dat separatisten in Oost-Oekraïne een Boeing hadden neergehaald, meldt Nieuwsuur zondag op basis van afgeluisterde telefoongesprekken in het onderzoek. Het zou gaan om Sergey Dubinsky, die aan het hoofd van een Russische spionage- en verkenningseenheid stond.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom MH17

Het actualiteitenprogramma heeft duizenden telefoongesprekken in handen die Dubinsky voor, tijdens en na de ramp met vlucht MH17 in 2014 heeft gevoerd. De Oekraïense geheime dienst zou de gesprekken hebben opgenomen en de audio zou authentiek zijn verklaard door het Joint Investigation Team (JIT).

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) verwijst in een reactie naar een eerdere toelichting van de officier van justitie. In het proces tegen de verdachten stelde de officier van justitie vorig jaar dat het voor de rechtszaak tegen Dubinsky niet uitmaakt dat hij niet meteen afwist van de ramp. "Zij maken zich schuldig aan het verongelukken van een vliegtuig en de moord op de inzittenden, daarvoor hoeft opzet niet te worden bewezen", citeert het programma.

Uit de tapes blijkt dat Dubinsky op 17 juli 2014 (de dag van de ramp) veel sprak over de buk-raket die de MH17 heeft neergehaald. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het laten afleveren en wegbrengen van de buk-installatie. Dubinsky stelt dat hij de raket wilde inzetten tegen Oekraïense gevechtsvliegtuigen. Een half uur nadat de ramp zich had voltrokken, hoorde Dubinsky dat het neerhalen gelukt was.

Toen hij twee uur later belde om opheldering te krijgen, hoorde Dubinsky welk vliegtuig was neergestort. Volgens zijn mannen was er geschoten op een Oekraïens gevechtsvliegtuig, dat kort daarvoor de Boeing had neergehaald. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde echter al eerder dat er geen andere vliegtuigen in de buurt van het passagiersvliegtuig waren. Later stapte ook Rusland van deze theorie af.

297Dit zijn de vier MH-17-verdachten tegen wie levenslang is geëist