loading_img
Hondentrainer Fijkje Wiersma verlaat Alphen en verhuist haar school naar Limburg: ’Alphense oud-cursisten mogen altijd bellen, want hen versta ik tenminste’ | Leidschdagblad
02/03/2022

Hondentrainer Fijkje Wiersma verlaat Alphen en verhuist haar school naar Limburg: ’Alphense oud-cursisten mogen altijd bellen, want hen versta ik tenminste’ | Leidschdagblad

  • Door 3000hits
  • |
  • 153 Keer bekeken

Rondom twee opklaptafeltjes aan de rand van een geasfalteerd sportveld bij het ARC-sportcomplex aan de Olympiaweg zitten en staan zo’n tien hondeneigenaren met hun trouwe viervoeters in alle soorten en maten. Sommige cursisten peuzelen een stukje Limburgse vlaai weg - een toepasselijk afscheidscadeautje van Wiersma. De kleine yorkshireterriër Diesel moet met een handdoek worden warm gehouden, en om het trillende hondje heen schuifelen wat baasjes onwennig. De groep mensen en dieren hebben zojuist hun examen voor een basiscursus afgelegd, en zijn in afwachting van de resultaten.

Het is een beetje een emotioneel moment, want het is de laatste basiscursus die eigenaresse Wiersma in Alphen geeft namens de Basic Hondenschool. Plots doemt ze op uit de witte keet waar ze de rapporten heeft ingevuld voor haar hekkensluiters, en dirigeert de cursisten naar het stenen veldje. Met licht overslaande stem staat ze hen te woord: „Nou jongens, jullie zijn mijn laatsten.” Een voor een krijgen de baasjes hun rapport, waarop honden op verschillende onderdelen zijn getoetst. Ze krijgen allemaal een persoonlijk praatje. Eén eigenaar van een opmerkelijk hyperactief beestje krijgt te horen: „Ik word altijd rustig van hele drukke honden.”

Structuur

De cursisten vinden het jammer dat zij de laatsten der Mohikanen zijn, voor de Basic Hondenschool in Alphen. Een van hen is Jolande, eigenaar van de vijftien maanden oude leonberger Loena. De hond steekt letterlijk met kop en schouders boven de rest uit, maar dat heeft een reden. Behalve de lockdown geldt ook dat Jolande is gewisseld van hondenscholen voor haar viervoeter. Elders was het ’te rommelig’, laat ze weten. De structuur van Basic wordt ook geprezen door het echtpaar Esther en Han, die met de labradors Saartje en Belle voor de tweede keer op cursus zijn bij de school van Wiersma. Ze leert niet alleen de honden het een en ander aan, maar ook maakt ze je ’een betere baas’, vindt Han. De twee honden en hun baasjes komen uit Rijnsaterwoude, maar zijn bereid naar Alphen uit te wijken voor deze cursus: „We hebben bewust gekozen voor deze school”, zegt Esther. Ze vinden het jammer dat Basic vertrekt. Ook de zwarte bordercollie Lara heeft baat gehad bij een cursus. De springerige pup is een stuk rustiger geworden na vier trainingssessies bij de school van Wiersma. Haar eigenaar Tamar was de wanhoop nabij, maar staat nu rustig en trots naast haar kwispelende hond. Ze kreeg nog wel een laatste aanbeveling mee: „Blijf trainen met dat geval.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Toch kunnen de lovende recensies van haar klanten Wiersma niet overtuigen om in Alphen aan den Rijn te blijven. Samen met haar man René Fransen - die overdag bij de Rijksoverheid werkt, maar ’s avonds zijn vrouw vaak helpt met de hondenschool - vond ze het tijd om de balans op te maken. „We zijn allebei 62, en in de laatste fase van ons leven.” Ze wilden nog een keer een grote stap zetten, en besloten een groot vrijstaand huis te kopen in Limburg, waar Fransen oorspronkelijk vandaan komt. Ver weg van de drukte van de Randstad. „Een keertje een vrijstaand huis”, aldus de opgewekte hondentrainer. De zaak verhuist gewoon mee, naar het dorpje Baexem waar op 1 oktober de Basic Hondenschool gewoon verdergaat waar het in Alphen gebleven is.

Anderhalve euro

Het was in Alphen vaak hard werken voor Wiersma, die de prijzen van haar school altijd bewust laag heeft gehouden. „We geven iedereen een kans”, aldus de hondentrainer, die direct aangeeft dat deze principiële keuze wel heeft betekend dat het echtpaar nooit van de school alleen heeft kunnen rondkomen. „Ik word wakker en ik zich al achter m’n computer. Mijn man heeft wel eens berekend dat ik met al het werk erbij 1,50 euro per uur verdien.” Wiersma, die gedurende het hoogseizoen wekelijks zo’n honderd cursisten traint, somt haar bezigheden op: „Administratie, e-mails, appjes, lessen doen, voertjes snijden, de lessen filmen...” Maar ook de telefoon staat doorgaans roodgloeiend: „Iedereen mag altijd bellen, en ik reken nooit wat.” Met de verhuizing naar Baexem vinden ze vermoedelijk ook al geen gat in de markt: er wonen in de directe omgeving minder mensen, en er zijn al vier andere hondenscholen actief in de regio. Het is niet erg, vindt Wiersma, die direct toegeeft niet met een zakelijk instinct behept te zijn. „Het hoeft ook niet meer.”

Een bevriende hondentrainer, Edwin Kuit, runt al de Martin Gaus Hondenschool in Zoetermeer mag de boel in Alphen kosteloos overnemen. Een van zijn trainers, Danielle Bremmer, loopt al een tijd mee met Wiersma. Ze verwacht geen grote veranderingen voor hondeneigenaren die zich aanmelden bij de nieuwe school: „De uitleg is anders, maar het eindresultaat zal hetzelfde zijn. Het grote verschil is dat de buurt moet wennen”, denkt Bremmer. Ook gaan de tarieven omhoog. Dat dit niet strookt met de principes van Wiersma, deert de verhuizende trainer niet: „Het gaat mij om hoe je lesgeeft.”

Alle Alphense oud-cursisten kunnen altijd contact opnemen met Wiersma na haar verhuizing naar het zuiden. Graag zelfs: „Ze mogen bellen. Dan spreek ik tenminste nog mensen die ik versta.”