loading_img
Hasselblad stopt grote 50-megapixelsensor in X1D-systeemcamera
09/06/2022

Hasselblad stopt grote 50-megapixelsensor in X1D-systeemcamera

  • Door 3000hits
  • |
  • 123 Keer bekeken

Camerafabrikant Hasselblad heeft de X1D aangekondigd. De compacte systeemcamera is uitgerust met een vijftigmegapixelsensor met afmetingen van 44x33mm. Diezelfde chip van Sony wordt gebruikt in digitale middenformaatcamera's.

De sensor van de Hasselblad X1D-50c is iets groter dan die van fullframe-dslr's. De cmos-sensor wordt gemaakt door Sony en werd eerder gebruikt in middenformaatcamera's, zoals de Hasselblad H6D en de Pentax 645Z. De sensor heeft een lichtgevoeligheid van 100 tot 25.600 iso en biedt een dynamisch bereik tot veertien stops.

Het toestel is uitgerust met een elektronische zoeker en heeft aan de achterkant een groot touchscreen, waarmee de menu's en instellingen bediend kunnen worden. Foto's worden opgeslagen in het 3fr-raw-formaat of jpeg. De Hasselblad X1D kan ook filmen in 1080p-resolutie met 25fps. Er is een dubbel kaartslot voor sd-geheugenkaarten aanwezig op de camera. Volgens Hasselblad wordt de camera met de hand in elkaar gezet in Zweden en weegt de behuizing 725 gram.

Hasselblad stopt grote 50-megapixelsensor in X1D-systeemcamera

Hasselblad kondigde de nieuwe systeemcamera aan door middel van een livestream en maakte bekend dat er samen met de X1D een lijn van nieuwe XCD-objectieven verschijnt. Eerst komen er een 45mm f/3.5-groothoek en een 90mm f/3.2-portretobjectief. Beide beschikken over autofocus en hebben een ingebouwde sluiter, net als de Hasselblad H-objectieven. Ook die kunnen, met een adapter, gebruikt worden op de systeemcamera.

Verder maakte Hasselblad bekend dat er op de Photokina in september een nieuw 30mm-objectief aan de line-up wordt toegevoegd. In de toekomst volgen er meer uitbreidingen, maar daar is nog niets over bekendgemaakt. Begin september moet de Hasselblad X1D beschikbaar zijn. De adviesprijs bedraagt 9559 euro.