loading_img
Vliegende drones moeten haven Moerdijk beter beveiligen | NT
25/04/2022

Vliegende drones moeten haven Moerdijk beter beveiligen | NT

  • Door 3000hits
  • |
  • 157 Keer bekeken

Het Havenbedrijf Moerdijk en de Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk (SBIM) werken samen met beveiligingsbedrijf Securitas aan de inzet van de drones.

Inbraakalarm

De drones worden voorlopig ingezet bij alarmverificatie, waarbij het in eerste instantie gaat om de opvolging van een inbraakalarm. Daarbij wordt niet alleen de techniek van drones en de daaraan gekoppelde videocamera getest, maar wordt vooral ook gekeken hoe dit nieuwe middel kan worden verankerd in het beveiligingsbeleid van het haven- en industrieterrein.

Ten slotte wordt onderzocht welke informatie die de drone tijdens zijn vlucht ophaalt het meest bijdraagt aan de veiligheid van het terrein.

Voordelen

Vliegende drones moeten haven Moerdijk beter beveiligen | NT

Volgens het havenbedrijf biedt de inzet van drones verschillende voordelen. Zo kan een drone in het geval van een inbraakalarm door middel van videobeelden de detectie, opsporing en aanhouding helpen vergemakkelijken. Bij een brand kan de drone de brandweer van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant van aanvullende informatie voorzien die van nut is voor de inzetstrategie.

Drones kunnen ook de inspectie en het onderhoud van het terrein verder verbeteren. Zoals de infrastructuur (wegen, spoor, water), aldus de havenbeheerder. Het inzetten van drones en hun daaraan gekoppelde sensoren zorgt volgens het havenbedrijf voor betere en snelle informatie.

Tweede fase

In de eerste fase van het droneproject, de afgelopen maanden, heeft een test plaatsgevonden van de functionaliteiten van de in te zetten drone. Hiervoor is een kleine en lichte drone gebruikt die handmatig werd bestuurd door een gecertificeerde piloot. In de tweede fase, die nu van start is gegaan, wordt geautomatiseerd gevlogen met manuele besturing door een gecertificeerde piloot als back-up.

In de volgende en laatste fase vliegt de drone volledig geautomatiseerd. Naar verwachting is deze, tweede, pilot over ongeveer zes maanden afgerond. Dan neemt de SBIM, de opdrachtgever van het project, een definitief besluit over het vervolg.

deel