loading_img
Energiezuinige AI-chip laat drones razendsnel beslissingen maken
31/05/2022

Energiezuinige AI-chip laat drones razendsnel beslissingen maken

  • Door 3000hits
  • |
  • 167 Keer bekeken

Achtergrond

Digital

Een wiskundige doorbraak in de kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat AI-chips in de toekomst nog beter gebruikt kunnen worden in drones en in het ziekenhuis. De chip bootst de hersenwerking na.
Elcke Vels

Hartritme detectie

Een van de toepassingen van de chips kan gevonden worden in de medische wereld. “We kunnen de chips inzetten om afwijkingen in het hartritme op te sporen”, zegt Corradi. “Daarbij moet je denken aan een chip die in een klein apparaatje in het lichaam wordt aangebracht, vlakbij het hart. In zo’n situatie wil je natuurlijk dat de batterij van het apparaat zo lang mogelijk meegaat. Onze zuinige chip is daar dus uiterst geschikt voor.” Daarnaast wordt de privacy van patiënten ook gegarandeerd wanneer de nieuwe chips in gebruik worden genomen. “Het is niet nodig om de chip met een cloud te verbinden, om goed werk te kunnen leveren. De data worden lokaal, in de chip zelf, verwerkt.”

Het duurt nog even voordat de toepassing wordt ingezet in ziekenhuizen, “maar we hebben de prestaties van de chip al getest op basis van een realistische dataset. Er moet nog veel onderzocht worden, maar de toepassing lijkt tot nu toe veelbelovend.”

Autonome drones

Ook kan de nieuwe chip op den duur worden ingezet om drones en andere robots aan te sturen. “Een drone moet snel kunnen reageren op zijn omgeving. Mensen zijn daar heel goed toe in staat en we zien dat spiking neural networks van pas komen in autonome drones. De berekeningen worden razendsnel, lokaal, op chipniveau gemaakt waardoor de drone snel beslissingen kan nemen.” Het AI-netwerk is daarnaast geschikt om verschillende signalen, of modaliteiten, met elkaar te verbinden. “Een drone moet gebruikmaken van allerlei soorten informatie: van geluid en radarbeelden bijvoorbeeld. De chip kan al deze informatie bundelen tot een coherent geheel. Bovenop deze voordelen komt nog het feit dat drones voorzien van de chips lang kunnen vliegen zonder dat de batterij leeg gaat. Dat is ideaal.”

Energiezuinige AI-chip laat drones razendsnel beslissingen maken

Lees ook: Bio-chip van imec meet ontstekingswaarden in het lichaam

De werking van het brein

Niet alleen robots en apparaten hebben baat bij de chips. Omdat ze de werking van de hersenen nabootsen geeft toepassing van de chips ons de mogelijkheid om te leren over onszelf. “Hoe werken verschillende onderdelen van ons brein samen tijdens informatieverwerking? Waar gebeurt die verwerking precies? Er valt hier nog veel over te leren en door de werking van het brein na bootsen leren we steeds meer.”

Interesse uit de techwereld

Komende jaren zullen consumenten steeds meer toepassingen van het efficiënte AI-systeem gaan zien, voorspelt Corradi. “We willen dat een smartphone tot meer in staat is dan nu nog het geval is. Het spraakherkenningssysteem, zoals Siri, moet slimmer kunnen werken en op den duur zullen we gebruik willen maken van gebarenherkenning. Veel techbedrijven zijn al geïnteresseerd in technologieën gebaseerd op de hersenwerking, net zoals onderzoeksinstituten over de hele wereld. Ik denk dat de markt zich langzaam begint te realiseren dat we over moeten stappen op een AI-model dat meer potentie heeft dan het huidige.”

Samenwerking

Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen imec en onze redactie. Innovation Origins is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen. Wil je meer weten over hoe Innovation Origins samenwerkt met andere bedrijven? Klik danhier

Over de auteur

One response to “Energiezuinige AI-chip laat drones razendsnel beslissingen maken”

  1. Kalender Kılıç schreef:

    I find the developments valuable.Regarding medicine, there will also be developments with the rapid detection of microbial structures of these chips.The universal disease of scientific studies is the inability to build a common sharing platform.It also has serious concerns at the global level.Most of the time, our helplessness in the pandemic process is that this common mind area has not been fully established.Everyone is laying their own track.In fact, on a single Railroad, many trains can go faster and more economically.This is our universal disease!Kalender Kılıç

    Log in om te reageren

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

deel