loading_img
Drones zijn een steeds groter gevaar: 'De tegenstander nooit onderschatten' - Omroep Brabant
21/02/2022

Drones zijn een steeds groter gevaar: 'De tegenstander nooit onderschatten' - Omroep Brabant

  • Door 3000hits
  • |
  • 178 Keer bekeken

Advertentie10 november 2021 om 15:45 • Aangepast11 november 2021 om 10:17nlWachten op privacy instellingen...1/1 Defensie laat zien hoe ze zich wil verdedigen tegen aanvallen van drones252 drones vliegen in verschillende formaties. Een drone vangt een andere drone met een net. Met deze demonstraties wil defensie woensdag op vliegbasis De Peel laten zien hoe ze zich wil verdedigen tegen aanvallen van deze onbemande minivliegtuigjes.Geschreven doorIsta van Galen

Drones vormen een steeds groter gevaar. Daarom houden de NAVO en defensie op de vliegbasis op de grens van Brabant en Limburg voor het eerst een oefening van verschillende verdedigingsstrategieën met drones. Woensdag lieten er 252 drones de verschillende tactieken zien.

Willem Koedam is majoor bij de Nederlandse luchtmacht en hoort bij het projectteam dat zich bezighoudt met counterdrone, oftewel verdedigingssystemen tegen drones. "Ze worden steeds kleiner en kunnen steeds langer, sneller en zelfstandiger vliegen. Drones worden ook vaker als wapen gebruikt. Je moet de tegenstanders nooit onderschatten. Die bedenken iedere keer iets nieuws. The sky is the limit. Dus wij moeten goed nadenken en analyseren met wat voor aanvallen we te maken kunnen krijgen. Daar moeten we dan een antwoord op hebben", zegt Koedam.

Maar moeten we ons zorgen maken om het gevaar van drone-aanvallen? "Nou, dat gaat weer te ver. Het is voor mensen moeilijk om drones op tijd te zien. Elektronische systemen kunnen dat veel beter. We zijn als defensie aan het bedenken hoe we op zo'n mogelijke dreiging moeten reageren."

Aan de oefening doen bedrijven uit verschillende landen mee, ieder met een eigen verdedigingssysteem. "Zo'n soort oefening is voor het eerst. We hebben vanuit de NAVO het verzoek gekregen om deze oefening hier mogelijk te maken. Tot nu toe is het vrij succesvol, dus ik verwacht dat dit nog wel een vervolg krijgt", zegt Koedam.

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel:Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!