loading_img
Drones, trackers en een sensor in de bal: spitstechnologie tijdens het WK Meer nieuws Meest gelezen Meest gelezen Volg VRT NWS Meld nieuws Mobiele App Informatie Contact
28/08/2022

Drones, trackers en een sensor in de bal: spitstechnologie tijdens het WK Meer nieuws Meest gelezen Meest gelezen Volg VRT NWS Meld nieuws Mobiele App Informatie Contact

  • Door 3000hits
  • |
  • 82 Keer bekeken
Wetenschap

Voetbal is "Big Business". Daarom wordt tegenwoordig alles gemeten. Hoe meer een ploeg weet over de spelers, hoe beter de trainer kan ingrijpen. Zo trainen de Rode Duivels met een drone die alles opneemt. De Brazilianen dragen tijdens wedstrijden "trackers" die alle gegevens doorsturen naar een tablet. En in de WK-bal zit een sensor zoals in uw smartphone.

Loutfi Belghmidi

Het WK in Rusland is nu bijna een week bezig en we hebben al doelpunten gehad die goedgekeurd werden met de hulp van de doellijntechnologie, zoals gisteren in de wedstrijd Colombia - Japan. Maar de doellijntechnologie is niet het enige voorbeeld waar spitstechnologie bij te pas komt. De FIFA deelt aan de ploegen ook tablets uit waarmee ze de spelers beter kunnen "tracken" tijdens wedstrijden en trainingen. En laten we vooral de Telstar 18 - de officiële bal van het WK - niet vergeten. Zo'n bal is al lang geen stuk plastic gevuld met lucht meer.

Electronic Performance and Tracking System

De "Electronic performance and tracking system" of kortweg EPTS is een systeem dat gebruikt wordt om de spelers beter op te volgen. Het systeem werkt met sensoren die de bewegingen van elke speler volgen. Snelheid, loopafstand en versnelling. Alles wordt bijgehouden. "We zien dat ploegen meer en meer bezig zijn met data", zegt Kristof De Mey. De Mey leidt een sportwetenschappelijk centrum dat verbonden is aan de universiteit van Gent. Collega's van De Mey, die ook data analyseren, zijn momenteel actief bij verschillende Belgische clubs zoals Club Brugge en AA Gent.

Drones, trackers en een sensor in de bal: spitstechnologie tijdens het WK Meer nieuws Meest gelezen Meest gelezen Volg VRT NWS Meld nieuws Mobiele App Informatie Contact

Lees verder onder de afbeelding.

Ook de Engelse topclub Manchester United klopte ondertussen aan bij het centrum van De Mey. "Het interessante aan dit soort systemen is dat je als trainer de beweging van elke speler in kaart kan brengen", zegt De Mey. En als je daarop wiskundige algoritmes loslaat, kan je volgens De Mey die bewegingen zelfs voorspellen.

"EPTS is zeer betrouwbaar. De vroegere systemen hadden een foutmarge van 5 procent. Voor een wandelaar betekent dat niet veel. Maar voor voetballers tijdens het WK kan het een verschil betekenen tussen winst en verlies", zegt Pieter Zwart, hoofdredacteur van de Nederlandse website Voetbalmagazine.

Het is geen geheim dat onze huidige bondscoach, Roberto Martinez, die zijn strepen verdiend heeft in de Premier League, grote fan is van technologie en data-analyse. Tijdens de training van de Rode Duivels in Tubeke werd een drone ingezet die beelden maakte van de training. Die beelden werden nadien gebruikt tijdens besprekingen.

Waarom inzetten op data-analyse? De Mey: "Data maakt alles overzichtelijker en je kan makkelijker beslissingen nemen op basis van objectieve gegevens. Een ander voordeel van "tracking" is dat de videoanalist makkelijker bepaalde fases uit de wedstrijd kan terugvinden. Nu moet hij de hele wedstrijd bekijken en alles manueel opschrijven."Het Braziliaanse elftal gebruikt de EPTS nu al tijdens de wedstrijden, bij ons is het vooralsnog beperkt tot de training.

Doellijntechnologie (GLT)

Om discussies te vermijden introduceerde de FIFA tijdens het WK van 2014 in Brazilië de doellijntechnologie.De technologie werkt als volgt: verschillende geavanceerde "hawkeye" camera's registreren de beweging van de bal. Daarnaast worden onder het gras en naast de lijn draden geplaatst die communiceren met de bal. Als de bal over de lijn gaat, krijgt de scheidsrechter de melding "GOAL" op zijn smartwatch. Horlogemaker Hublot introduceerde speciaal voor het WK een horloge dat door elke scheidsrechter gedragen wordt.

De doellijntechnologie wordt al gebruikt door de NFL "National Football Association" en in het tennis. Buitenlandse voetcompetities zetten de doellijntechnologie al in voor belangrijke wedstrijden, maar bij ons wordt het nog niet gebruikt omdat het nog te duur is.

Slimme bal

Zoals bij elke WK werd ook dit jaar een officiële toernooibal geïntroduceerd. De Telstar 18, die zoals elke voorganger gemaakt werd door Adidas, is geen alledaagse bal. De Telstar bevat een NFC-chip. NFC staat voor "Near Field Communications" en is dezelfde technologie die gebruikt wordt voor betaalapps zoals Apple Pay of Android Pay. Voorlopig zijn de mogelijkheden nog beperkt, maar verwacht wordt dat de ballen in de toekomst nog slimmer zullen zijn en dus meer data zullen kunnen verzamelen.

Lees verder onder de foto.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Waar zal dit eindigen? Feit is dat technologie en data-analyse niet meer weg te denken zijn in het hedendaags voetbal. Meer en meer ploegen zetten in op technologie om hun prestaties te verbeteren. Kijk maar naar de vacatures die momenteel open staan bij verschillende (top-)clubs. De Mey :"De clubs zijn op zoek naar de grootste talenten in de universiteiten." Want de toekomstige wereldkampioen zal eentje zijn die niet alleen de beste spelers op het vleld heeft, maar ook de beste data-analysten met de tablet in de hand.

Meer weten over

lees ook

Op de hoogte blijven van nieuws uit jouw buurt?
Ontdek onze nieuwe regiomeldingen