loading_img
Drones in je buurt in 2020 te volgen via app | RTL Nieuws
15/06/2022

Drones in je buurt in 2020 te volgen via app | RTL Nieuws

  • Door 3000hits
  • |
  • 116 Keer bekeken

DJI wil de drone-trackingtechnologie voor iedereen met een smartphone gratis beschikbaar stellen. Via wifi krijg je in de app niet alleen te zien dat er binnen een straal van 1 kilometer een drone rond vliegt, maar ook het identificatienummer van de drone, de locatie, de hoogte, de snelheid en de vliegrichting.

Afhankelijk van goedkeuring door luchtvaartautoriteiten zou de app in 2020 beschikbaar moeten komen.

Onder druk

De drone-industrie staat onder druk om misbruik van drones, zoals spionage of het verstoren van vliegverkeer, tegen te gaan. Zo werd vorig jaar het vliegverkeer rond de Britse luchthaven Gatwick door een illegaal rondvliegende drone meerdere malen volledig platgelegd.

De technologie voor op afstand identificeren van drones bestaat al langer, maar wordt meestal gebruikt door bedrijven die drones commercieel inzetten. Er hangt momenteel een stevig prijskaartje aan voor de hardware en de dienstverlening.

Drones in je buurt in 2020 te volgen via app | RTL Nieuws

De nieuwe DJI-app zal gratis en voor iedereen te downloaden zijn en richt zich niet alleen op het tracken van DJI-drones. Ook drones van andere merken die in de laatste jaren op de markt verschenen, zullen zichtbaar zijn. Welke merken dat zijn, is nog niet bekend.

Wifi

De DJI-technologie maakt gebruik van wifi-signalen van de drones zelf om de drones te tracken. De app vereist daarvoor een Wi-Fi Aware-smartphone die zonder inloggen op een traditioneel netwerk een wifi-verbinding kan maken om data uit te wisselen. Onder meer veel recente Samsung- en Google Pixel-telefoons ondersteunen Wi-Fi Aware.

Overigens introduceerde DJI in 2017 al een geavanceerd systeem om drones te volgen. DJI stelde het AeroScope-systeem beschikbaar voor andere dronefabrikanten, maar geen enkel ander bedrijf gebruikt het systeem. DJI hoopt met dit initiatief dat het vliegen met drones niet nog meer aan banden wordt gelegd.