loading_img
Drone van bedrijf uit Hoogeveen spoort ondergrondse leidingen en kabels op. Succesvolle laatste test boven de Hoogeveense Vaart
29/05/2022

Drone van bedrijf uit Hoogeveen spoort ondergrondse leidingen en kabels op. Succesvolle laatste test boven de Hoogeveense Vaart

  • Door 3000hits
  • |
  • 158 Keer bekeken

Het Hoogeveense bedrijf TerraCarta gaat een drone inzetten bij het opsporen en vastleggen van ondergrondse leidingen en kabels. Met deze innovatieve ontwikkeling loopt het bedrijf in zijn vakgebied voorop.

Het bedrijf doet al een tijdje proeven met een drone, waaraan de apparatuur is opgehangen die het bedrijf gewend is te gebruiken bij zijn opsporingswerk: grondradar, radiodetectie en gps. Het idee is ontstaan vanuit een programma waarin TerraCarta samenwerkt met Shell.

,,Het lijkt vanaf de grond wel of de drone is uitgerust met eengatlin gun’’, lacht directeur Karel Meinen. ,,Maar deze ‘mitrailleur’ is vreedzaam en past in ons streven naar innovatie.’’

Laatste test

Onlangs is boven de Hoogeveense Vaart, ter hoogte van de Alteveerbrug in Hoogeveen, een succesvolle laatste test met de drone gedaan. Daarbij is het onder de waterspiegel aanwezige netwerk aan kabels en buizen compleet in kaart gebracht. De drone, die met gespecialiseerde bedrijven Dronequest en Vliegend.nl werd ontwikkeld, trok hiervoor zigzaggend over het water.

Drone van bedrijf uit Hoogeveen spoort ondergrondse leidingen en kabels op. Succesvolle laatste test boven de Hoogeveense Vaart

,,Normaliter zouden wij voor een klus als deze in een bootje stappen”, vertelt Dennis Snijders, projectleider bij TerraCarta. ,,De drone bespaart ons flink wat tijd. Ik schat dat het nu wel 30 à 40 procent sneller kan, zonder dat het ten koste gaat van de precisie en betrouwbaarheid.”

In de toekomst kan de drone ook bij opdrachten boven terrein worden ingezet. Het bedrijf doet nog onderzoek naar alle toepassingsmogelijkheden. De drone kan niet gebruikt worden om leidingwerk langs spoorrails in kaart te brengen.

Moeras

Snijders: ,,Het is namelijk verboden om ermee over bovenleidingen te vliegen, gezien de hoge spanningen die daarop staan. In moeilijk toegankelijk gebied, denk aan moeras, is de drone daarentegen de ideale oplossing.”

De Nederlandse bodem zit vol leidingen en kabels, bedoeld voor het transport van elektriciteit, aardgas, telefoon, internet en drinkwater. KLIC, het Kabels en Leidingen Informatie Centrum, houdt bij wat precies is ingegraven en wáár. Maar compleet is deze registratie niet, zodat jaarlijks nog altijd voor tientallen miljoenen euro’s schade ontstaat tijdens graafwerk.

België

TerraCarta werd opgericht in 2009 en telt inmiddels zo’n 45 werknemers. Eind 2017 nam het bedrijf branchegenoot Bakker Bodemonderzoek uit Alkmaar over. TerraCarta werkt voor opdrachtgevers in heel Nederland en is de laatste jaren ook actief in België.

Lees meer over Drenthe