loading_img
DJI komt met vernieuwd geofencingsysteem voor betere bescherming van vliegvelden
17/02/2022

DJI komt met vernieuwd geofencingsysteem voor betere bescherming van vliegvelden

  • Door 3000hits
  • |
  • 232 Keer bekeken

De Chinese dronemaker DJI brengt in 32 Europese landen zijn Geospatial Environment Online 2.0-software uit. Deze nieuwe versie zorgt er volgens de fabrikant voor dat bijvoorbeeld vliegvelden beter beschermd zijn tegen eventuele rondvliegende drones.

Een belangrijke vernieuwing die DJI met versie twee van de GEO-software doorvoert, is de creatie van veiligheidszones bij vliegvelden met een andere vorm. Bij het originele systeem werden enkel cirkels gebruikt voor zones waar de drones niet mochten vliegen, maar bij de tweede versie krijgen deze zones onder meer de vorm van een vlinderdas. Daarmee wordt, afhankelijk van de te verwachten risico's bij een vliegveld, met een ovaal de daadwerkelijke landingsbaan gedekt, aangevuld met stroken die de aanvliegroutes afschermen.

Naast deze vernieuwing komt er met de nieuwe software ondersteuning voor tijdelijke vliegbeperkingen. Deze kunnen bijvoorbeeld worden ingesteld tijdens grote evenementen of natuurrampen, zodat in deze gebieden tijdelijk sprake is van een no-flyzone. Deze tijdelijke restricties worden gebaseerd op gegevens van Eurocontrol.

Daarnaast zorgt de nieuwe software ervoor dat er polygoonvormen gebruikt worden voor het afschermen van gevoelige installaties, zoals kerncentrales. Bij de versie van vorige week werden ook hier enkel cirkels gebruikt.

Volgens DJI zorgt het vernieuwde systeem ervoor dat beter op de daadwerkelijke risico's wordt ingespeeld en dat er meer flexibiliteit is in gebieden waar de risico's minder groot zijn, zoals op plekken parallel aan start- en landingsbanen.

De nieuwe software komt later deze maand beschikbaar voor bezitters van recente DJI-drones. Om het nieuwe systeem te implementeren, moeten wel de DJI Go 4-app en de firmware van de drones worden geüpdatet.