loading_img
Bijna 13.000 schademeldingen bij verzekeraars door overstromingen Limburg
07/03/2022

Bijna 13.000 schademeldingen bij verzekeraars door overstromingen Limburg

  • Door 3000hits
  • |
  • 188 Keer bekeken

Nederlandse verzekeraars hebben in totaal 12.658 claims binnengekregen wegens schade als gevolg van de hevige regenval en het hoogwater in Limburg. Het gaat vooral om schade aan huizen en voertuigen, meldt het Verbond van Verzekeraars in een eerste inventarisatie van alle binnengekomen meldingen.

Volg dit onderwerp Ontvang meldingen bij nieuws over Limburg

Het is nog niet bekend hoe hoog het schadebedrag is. Eerder liet de koepelorganisatie voor Nederlandse verzekeraars wel weten dat het waarschijnlijk om meer dan 100 miljoen euro gaat.

Naar schademeldingen gemeten is Valkenburg aan de Geul de zwaarst getroffen gemeente. Vanuit de Zuid-Limburgse plaats kwamen bijna drieduizend claims binnen bij verzekeraars. Ook in Heerlen en Meerssen is er veel schade, zo melden de verzekeraars.

De meeste claims, ruim 9.000, kwamen van particulieren en gingen over schade aan het huis of de inboedel. Daarnaast meldden 2.100 particulieren schade aan hun auto. Ook kwamen er 1.250 claims van ondernemers binnen.

Bijna 13.000 schademeldingen bij verzekeraars door overstromingen Limburg

De meeste schadegevallen bij particulieren zijn volgens het Verbond van Verzekeraars verzekerd, maar er zijn ook gevallen waarbij er voor de schade niet voldoende dekking is afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zakelijke polissen.

"Bij ondernemers heb je meer maatwerk. Je kunt er als zakelijke klant voor kiezen een polis af te sluiten zonder dekking voor overstromingsschade op je gebouwverzekering. De kosten kunnen dan lager uitpakken", legt een woordvoerder van de brancheorganisatie uit. Ze wijst erop dat verzekeraars in sommige gevallen meer hebben vergoed aan ondernemers in Limburg dan ze strikt noodzakelijk moesten doen.

Schade door overstroming Maas niet-verzekerbaar

Verzekeraars wijzen er ook op dat schade als gevolg van een overstroming van de Maas niet-verzekerbaar is. Als zo'n grote rivier buiten de oevers treedt, is het risico dat verzekeringsmaatschappijen omvallen als ze alle schade op zich nemen namelijk te groot. Of er meldingen over schade door Maaswater zijn binnengekomen bij Nederlandse verzekeraars, is niet bekend. Ook schade aan gewassen van boeren is niet altijd verzekerd.

Het Verbond van Verzekeraars wil overigens graag in gesprek met de overheid over manieren waarop grote rampen als overstromingen wel verzekerbaar kunnen worden. Door klimaatverandering zal noodweer namelijk vaker tot ernstige overlast leiden, zo is de verwachting.

Het demissionaire kabinet bestempelde de watersnood in Limburg formeel als ramp. Dat betekent dat mensen met schade die de verzekering niet dekt bij de Rijksoverheid om financiële hulp kunnen vragen. Dat gebeurt via de Wet tegemoetkoming schade door rampen, maar de precieze toepassing moet nog worden uitgewerkt.

Zie ook:Klimaatverandering maakte extreme neerslag Limburg heftiger