loading_img
Amerikanen voeren drone-aanval uit op auto met IS-zelfmoordterroristen in Afghaanse hoofdstad Kaboel | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws
23/04/2022

Amerikanen voeren drone-aanval uit op auto met IS-zelfmoordterroristen in Afghaanse hoofdstad Kaboel | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws

  • Door 3000hits
  • |
  • 179 Keer bekeken
Dossier Taliban in Afghanistan

De Verenigde Staten hebben in Afghanistan een luchtaanval met een drone uitgevoerd op een auto met vermoedelijke zelfmoordterroristen. Volgens het Amerikaanse leger waren ze onderweg naar de luchthaven van Kaboel om een aanslag te plegen. Bij de aanval zouden zeker twee doden zijn gevallen. Mogelijk is bij de aanval ook een wooncomplex geraakt.

Sara Van Poucke

Rond 15 uur vanmiddag kwamen er meldingen binnen over een ontploffing in een woonwijk ten noordwesten van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ze werd eerst gemeld door verslaggevers van het persagentschap AFP die ter plekke zijn, en op de sociale media. Daar waren beelden te zien van een grote rookpluim boven een stadsdeel.

Bekijk hier beelden gemaakt vlak na de ontploffing:

Videospeler inladen...

Volgens een Afghaanse politie-officier ging het om een raketaanval, waarbij een kind zou zijn omgekomen.

Kort daarop kwamen er meldingen over een Amerikaanse luchtaanval in Kaboel. Of de Amerikaanse luchtaanval en de aanval op de woonwijk dezelfde zijn, is onduidelijk, maar lijkt waarschijnlijk.

Amerikanen voeren drone-aanval uit op auto met IS-zelfmoordterroristen in Afghaanse hoofdstad Kaboel | VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws VRT NWS: nieuws

Het Amerikaanse leger heeft intussen bevestigd dat het een drone-aanval heeft uitgevoerd op zelfmoordterroristen van IS-K, de Afghaanse tak van terreurgroep IS. Volgens het leger waren ze met een auto onderweg naar de luchthaven van Kaboel om een aanslag te plegen, maar is de dreiging geweken.

"Wij hebben er vertrouwen in dat we het doelwit hebben geraakt waar we op mikten", zegt een Amerikaanse legermedewerker bij verschillende media.

Volgens een vertegenwoordiger van het Amerikaanse leger leidde deluchtaanval tot meerdere andere explosies, wat zou wijzen op een grote hoeveelheid explosieven in de auto. De Amerikanen zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat er burgerslachtoffers vielen, maar dat dat nader wordt onderzocht.

Taliban in Afghanistan

"Homeland" in het echt: hoe konden inlichtingendiensten de aanslag in Afghanistan zo juist voorspellen?

Volgens lokale media zijn bij de aanval zeker twee doden en drie gewonden gevallen.

Waarschuwing

Gisteravond had de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd voor een nieuwe aanslag in de buurt van de luchthaven van Kaboel, nadat daar donderdag bij een aanslag 190 doden vielen, onder wie 13 Amerikaanse militairen. "Een aanslag binnen de 24 tot 36 uur is zeer waarschijnlijk", zei Biden, die zich baseerde op militaire inlichtingen.

Enkele uren na Biden waarschuwde ook de Amerikaanse ambassade in Afghanistan voor een "specifieke en geloofwaardige" dreiging. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep op om het gebied van de luchthaven onmiddellijk te verlaten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Een anonieme veiligheidsfunctionaris meldde vandaag aan het persagentschap Reuters dat er sinds de laatste waarschuwingen en met de deadline voor de evacuaties vanuit Kaboel in zicht veel minder mensen bij de toegangspoorten van de luchthaven staan.

De voorbije weken zijn meer dan 112.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd na de machtsovername door de taliban, maar de meeste Westerse landen hebben ondertussen hun evacuaties voltooid. Zo'n 1.000 burgers zouden nog moeten worden ontzet door de Amerikanen.

Dinsdag 31 augustus wordt beschouwd als de deadline voor de evacuaties uit Kaboel. Dat is de dag dat de Amerikaanse soldaten zich moeten terugtrekken uit Afghanistan.

Meer weten over

lees ook

Op de hoogte blijven van nieuws uit jouw buurt? Ontdek onze nieuwe regiomeldingen