loading_img
Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: al 42 doden en nog tientallen vermisten | Het Nieuwsblad
23/06/2022

Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: al 42 doden en nog tientallen vermisten | Het Nieuwsblad

  • Door 3000hits
  • |
  • 60 Keer bekeken

Ook in Duitsland leidt de extreme regen tot catastrofes. Het noodweer heeft in het westen aan al 42 mensen het leven gekost. Verschillende regio’s staan onder water en enkele steden zijn van de buitenwereld afgesloten. Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: al 42 doden en nog tientallen vermisten | Het Nieuwsblad Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: al 42 doden en nog tientallen vermisten | Het Nieuwsblad

In het westen van Duitsland is het dodental van het noodweer opgelopen tot 42. Dat heeft de politie meegedeeld.

In het district Ahrweiler, in de deelstaat Rijnland-Palts, werd het dodental donderdag na de middag bijgesteld van vijf naar achttien.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn intussen 24 overlijdens gemeld. De politie van Keulen zegt in haar regio alleen al 20 doden te hebben geteld. Nog niet alle lichamen zijn geborgen. “Ter bescherming van de nabestaanden zal de politie geen verklaringen publiceren over de identiteit, leeftijd, plaats van ontdekking en omstandigheden van overlijden”, zo deelt de polite nog mee.

De meeste doden in die deelstaat vielen in het district Euskirchen, waar volgens de lokale overheid zeker acht mensen om het leven zijn gekomen. In Keulen werden ook twee mensen dood aangetroffen in hun ondergelopen kelder. Daarnaast zijn ook in Solingen en Wuppertal twee mensen in hun ondergelopen kelder overleden. Voorts zijn in Sauerland twee brandweermannen omgekomen bij hulpoperaties. Donderdagmorgen werd in Rheinbach, bij Bonn, ook een dode vrouw ontdekt op straat.

Ook catastrofe door zondvloed in Duitsland: al 42 doden en nog tientallen vermisten | Het Nieuwsblad

In Rijnland-Palts, een andere deelstaat die zwaar werd getroffen, is de precieze omvang van de ramp nog niet te overzien, zo meldt het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken. Een grootschalige reddingsoperatie is al uren aan de gang. Er worden politiehelikopters ingezet om mensen van daken te redden en het Duitse leger heeft er ongeveer 200 soldaten ingezet.

In de stad Schuld in Ahrweiler zijn ‘s nachts vier huizen volledig en twee andere voor de helft weggespoeld. Ook andere gebouwen in het rampgebied staan op instorten. “We hebben nog nooit zo’n catastrofe gezien. Het is echt verwoestend”, zegt de regionale regeringsleider Malu Dreyer.

Er zijn ook nog altijd tientallen mensen vermist. Hoeveel van die mensen in nood verkeren, is niet duidelijk. Wellicht zijn ook heel wat mensen op vakantie, of hebben ze wegens het noodweer onderdak gezocht bij kennissen. Omdat het gsm-netwerk gedeeltelijk platligt, is het lastig om iedereen te bereiken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die momenteel op bezoek is in de VS, heeft intussen laten weten dat ze “geschokt” is “door de catastrofe die zoveel mensen in de overstroomde gebieden hebben moeten doorstaan”. “Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de doden en vermisten,” meldt ze.

Verwacht wordt dat de noodsituatie niet meteen zal afnemen. Volgens de prognoses zal het waterpeil van de Moezel in de loop van donderdag nog verder stijgen. Verschillende zijrivieren hebben een historische recordhoogte bereikt.

(adm)