loading_img
Vliegveld ‘Eelde’ eerste Europese centrum voor drones
25/05/2022

Vliegveld ‘Eelde’ eerste Europese centrum voor drones

  • Door 3000hits
  • |
  • 181 Keer bekeken

Groningen Airport Eelde is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande vaartuigen als drones is toegestaan. Dat maakte de directie van de regionale luchthaven maandagochtend bekend.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu staat toe dat op afstand bestuurbare toestellen worden toegelaten in het luchtvaartruim van Eelde. Daardoor kan de bestaande test- en trainingslocatie voor drones verder worden ontwikkeld.

Drones voor medische hulp en beveiliging

Het vliegen met drones wordt gecombineerd met het reguliere vliegverkeer. Drones worden ingezet bij medische hulpverlening, goederentransport, beveiliging, inspectie van landbouwgewassen en defensie.

Voor de DroneHub GAE, een samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in het gebouw van de Rijksluchtvaartdienst, is de mogelijkheid te mogen vliegen op ‘Eelde’ een doorbraak.

Vanuit de regionale luchthaven zouden windmolens op zee kunnen worden geinspecteerd of is het mogelijk medische pakketjes naar de wadden te vervoeren. Specialistisch werk waarvoor professionele dronepiloten een opleiding kunnen krijgen in Eelde.

Vliegveld ‘Eelde’ eerste Europese centrum voor drones

Een video van DroneHub GAE om te laten zien wat de mogelijkheden zijn met drones.

Begin volgend jaar eerste dronevluchten

De regionale luchthaven verwacht aan het einde van het eerste kwartaal in 2018 de eerste dronevluchten. DroneHub GAE werkt nauw samen met Luchtverkeersleiding Nederland.

,,Een van de eerste stappen die we gaan nemen, is het zichtbaar maken van een drone op de radar’’, zegt Onno de Jong, havenmeester van GAE. ,,Stap voor stap onderzoeken we hoe je het huidige luchtvaartverkeer veilig kan combineren met de onbemande vaartuigen.’’

‘Geen hinder burgerluchtvaart’

Volgens De Jong zal de burgerluchtvaart geen hinder ondervinden van de drones, omdat het vliegen eerst gescheiden plaats heeft. ,,De veiligheid in het gecontroleerde luchtruim staat altijd voorop.’’

Ondernemersorganisatie VNO NCW Noord heeft hoge verwachtingen van DroneHub GAE. De technologie zou veel kansen en werkgelegenheid kunnen opleveren voor de regio.

Primeur

De regionale luchthaven troeft met deze primeur vooralsnog andere vliegvelden af. Met name Twente zit al geruime tijd te wachten op toestemming en wil Space53, een samenwerkingsverband van kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van onbemande vaartuigen, uitbouwen.

Over de milieueffecten op testlocaties van drones is nog niet veel bekend. De eerste indruk van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is dat de huidige en zeer beperkte inzet van drones nauwelijks geluidsoverlast en milieuschade met zich meebrengt.

Het ministerie wil een database opzetten die bij een toename van dronevluchten inzicht geeft in de huidige effecten op het milieu.

Lees meer over Drenthe