loading_img
Zeer eenvoudig te installeren intelligente bewakingscamera
24/02/2022

Zeer eenvoudig te installeren intelligente bewakingscamera

  • Door 3000hits
  • |
  • 152 Keer bekeken

Google Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)

€ 200,- 7.7

Diskidee Performance Rating

9.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.3/10

Pros

Cons

Amazon We testen de Google Nest Cam met batterijvoeding, die zowel binnen- als buitenshuis zeer eenvoudig te installeren is. Maar hoe goed functioneert deze draadloze bewakingscamera?

De nieuwste generatie van de Google Nest Cam werkt op batterijen en is daardoor overal eenvoudig te installeren, zowel binnen als buiten.

Er zijn dus geen aparte modellen meer van de Nest Cam voor binnen en buiten, zoals de eerder geteste Nest Cam IQ en Nest Cam IQ Outdoor. Het nieuwe model is overal bruikbaar.

(Binnenkort brengt Google wel nog een tweede generatie Nest Cam Indoor met netvoeding uit, naast een Nest Cam met spotlight. Die twee goedkopere nieuwe modellen zullen echter uitsluitend functioneren voor wie een abonnement heeft op de Nest Aware clouddienst. De hier geteste Nest Cam op batterij is ook zonder Aware-abonnement nog mits beperkingen bruikbaar. Meer daarover hieronder.)

De Google Nest Cam kan je trouwens nog steeds mét een stroomkabel gebruiken, ofwel met de meegeleverde kabel voor binnengebruik, ofwel met een apart verkrijgbare waterdichte stroomkabel voor buitengebruik (€ 34,99).

Bij normaal gebruik gaat de nieuwe camera tussen de anderhalve en zeven maanden mee op één batterijlading, afhankelijk van hoeveel opnames het apparaat maakt. Opladen gebeurt overigens magnetisch via een pogoplug die vastklikt aan de onderkant van de camera.

Kenmerken

Aan het design wijzigde niet zoveel. De kogelvormige witte kunststof behuizing, gedeeltelijk gemaakt van gerecycleerd materiaal, is bestand tegen stof, regen en sneeuw volgens de IP54-normen.

Maar er zijn geen zichtbare kabels meer: onderaan is er wel een kleine uitsparing waarin de pogoplug van de meegeleverde usb-a laadkabel vastklikt. Een usb-voeding met een vermogen van 7,5 watt steekt eveneens in de verpakking.

De laadpoort werkt overigens ook om de camera te bevestigen op de apart verkrijgbare standaard met drie meter lange stroomkabel (€ 34,99). Je sluit de voeding dan op kabel van de standaard aan, die op zijn beurt de camera laadt; dit is vooral bedoeld voor binnengebruik.

De 2K-sensor neemt beelden op met een maximale kwaliteit van 1080p aan 30 fps. Digitaal inzoomen is mogelijk, maar dan gaan er wel beelddetails verloren, dit in tegenstelling tot bij de oudere Nest Cam IQ die ook aan 1080p/30fps opnam, maar wel een 4K-sensor had waardoor digitale inzoomen met minder verlies aan beeldkwaliteit mogelijk was.

Dankzij zes 850 nm infrarood-leds is het zwart/wit nachtzicht gelijkmatig en helder.

Beelden worden op het apparaat versleuteld met een 128-bit aes encryptiesleutel vóór ze worden gestreamed en opgeslagen. De verbinding met de cloud is bovendien extra beveiligd met tls/ssl. Verder kun je je Google Home-account bijkomend beveiligen met verificatie in twee stappen.

Google Nest Cam (battery)(© Google; licentie: Google)

Installatie

Je voegt de camera toe via de Google Home app, waarbij je qr-code op de beschermstikker die over de lens zit scant.

Zodra de camera toegevoegd is, verwijder je de sticker: de qr-code kan je voor later gebruik achterin de snelgids plakken.

Een eventuele firmware-update wordt automatisch toegepast. Vervolgens vraagt de Home app je om de camera in het gebied waar je hem wilt installeren te plaatsen. Zo kan je de draadloze verbinding controleren en eventueel een locatie met een betere draadloze verbinding kiezen.

De app vraagt vervolgens hoe je de camera zal bevestigen. Er zijn vier mogelijkheden: magnetische muurbevestiging die in de verpakking is meegeleverd; optionele Nest Cam-standaard; ‘made for Google’-accessoire van een ander merk; of niet-officiële montagesteun of standaardaccessoire. Dit laatste past op de 1/4″ schroefdraad aan de onderkant van de camera.

Wij gebruikten de meegeleverde magnetische houder. De app helpt je bij de juiste montagekeuze, aan de hand van vragen over waar je hem op zal bevestigen (hout, steen, metaal etc.).

Afhankelijk van je antwoord krijg je een lijstje met benodigdheden en een video met installatiehandleiding te zien.

Aangeraden wordt de camera op een hoogte van 1,8 tot 2 meter boven de grond te installaten.

Na de fysieke montage helpt de app je nog bij het aanpassen van de cameraweergave.

Het statuslampje op de voorkant is niet uitschakelbaar: het brandt groen als de camera actief is en video verwerkt of opneemt. Kijkt iemand live mee dan knippert het groen. De helderheid van het lampje is in de app wel op drie verschillende niveaus instelbaar.

Video-opname is omwille van privacyredenen standaard uitgeschakeld. Schakel je dit in dan is drie uur videogeschiedenis van gebeurtenissen inbegrepen in de cameraankoop; voor méér dien je een Nest Aware-abonnement te nemen.

Audio-opname is standaard eveneens uitgeschakeld.

Praktijk

Alle instellingen gebeuren via de Google Home-app. Push-meldingen schakel je hier in of uit, eventueel afhankelijk van je afwezigheid.

Als de batterij nog minder dan zeven dagen levensduur heeft kan je automatisch de videoinstellingen beperken om ze zoveel mogelijk te sparen.

Er zijn drie standaard gebruiksniveaus voor het batterijgebruik: meer opnemen, standaard en langere batterijduur. Je kan dit verder nog in detail regelen, bijvoorbeeld de videokwaliteit van hoog naar max wijzigen, de detectiegevoeligheid verlagen, de duur van elke clip verlagen of verhogen etc.

Ook zijn er een of meer veelhoekige activiteitsvensters of zones instelbaar waarbinnen de detectie actief is.

In elke zone is het mogelijk om een onderscheid te maken tussen bewegende mensen, dieren, voertuigen en/of elke soort beweging. Standaard detecteert de Cam alleen mensen. Hoe meer opties je inschakelt, hoe sneller de accu leegloopt.

Het overzicht van opgenomen Nest Cam-clips vind je in de huisgeschiedenis van de Google Home app. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Via het gebeurtenissenvenster van de Home-app bekijk je opgenomen clips. Krijg je een melding dan kan je ook rechtstreeks de opname bekijken. Die kan je ook op je toestel downloaden.

Als je wifi-verbinding wegvalt of er een stroomstoring is, slaat de Nest Cam automatisch maximaal 1 uur aan opgenomen gebeurtenissen in het lokale geheugen op.

Tegen meerprijs heeft Google een diefstalbeveiliging die de camera fysiek vastmaakt aan de muurbeugel, maar als je de camera voldoende hoog monteert op zijn magnetische voet, is de kans op diefstal wellicht beperkt. Gebeurt het toch, dan bezorgt Google je gratis een nieuwe.

Cloud

Gratis kun je gebeurtenissen-clips terugkijken tot drie uur in het verleden.

Wil je méér, dan dien je een abonnement te nemen op Nest Aware. Dat kost vijf euro per maand (of vijftig euro per jaar) voor dertig dagen videogeschiedenis en tien euro per maand (of honderd euro per jaar) voor zestig dagen videogeschiedenis.

Alle Nest-camera’s in huis delen wel één cloudabonnement. Als extra herkent de Nest Cam dan ook bekende gezichten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is met de standaardinstellingen acceptabel, al zitten er dan wel meer digitale artefacten in het beeld en is de algemene beeldresolutie duidelijk lager dan 1080p.

Gezichten worden echter wel goed herkenbaar weergegeven, tenminste als ze zich niet verder dan zes meter van de camera bevinden.

Gebruik je de maximale kwaliteitsinstellingen, die de accu meer belasten, dan verbetert de beeldkwaliteit merkbaar.

De beste beeldkwaliteit verkrijg je wanneer de Cam op een stroombron is aangesloten, want dan is de videostream het minst gecomprimeerd.

Conclusie De Google Nest Cam (outdoor of indoor, batterij) moet het vooral hebben van zijn installatiegemak en gebruiksvriendelijkheid. De camera is zeker bruikbaar rechtstreeks uit de verpakking, maar wil je het onderste uit de kan halen dan is het raadzaam om een Nest Aware-cloudabonnement te nemen. Dat kost tussen de vijftig à honderd euro per jaar, maar je kan dan wel meerdere Nest Cams tegelijk gebruiken. De beeldkwaliteit is wel beter wanneer je deze camera aansluit op een stroombron, maar dan vervalt natuurlijk voor een deel het grote installatiegemak waarbij je de Nest Cam zowat overal kan neerhangen, als er maar een werkende draadloze verbinding is. NestNest Website: Nest Labs Categorieën:Hardware, Producenten Update 4 maanden geleden.