loading_img
Thuiswerken? Zo sluit je een tweede scherm aan op je laptop
18/06/2022

Thuiswerken? Zo sluit je een tweede scherm aan op je laptop

  • Door 3000hits
  • |
  • 173 Keer bekeken
Laura Jenny·
Overig
··2 min lezen

TechGirl Jenny’s collega zegt het elke week minimaal drie keer tegen haar: als je nou twee schermen gebruikt, dan heb je veel meer overzicht. Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in, maar wat hij niet weet is dat haar bureau één opeenstapeling van rommel is en ze dus al een half jaar op haar bank werkt. Maar goed, nu haar rug in opstand begint te komen is het tijd voor het aansluiten van een tweede scherm op de laptop. Zo doe je dat.

Ik ga even uit van moderne laptops, want die hebben altijd wel een HDMI-aansluiting of een VGA-aansluiting. In principe zijn die aansluitingen wel anders qua hoe ze eruit zien en welke beeldkwaliteit er doorheen komt, maar verder is het qua aansluiting eigenlijk alleen een kwestie van een andere kabel gebruiken. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je de juiste kabel hebt dan is het een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt zijn de kabel (VGA of HDMI), je laptop en het extra beeldscherm (die waarschijnlijk wel stroom nodig heeft, dus een stopcontact is ook handig).

Tweede scherm

Als je HDMI gebruikt, dan hoef je eigenlijk alleen de stekkers in de ports te doen van beide apparaten. Windows komt al meteen met een pop-up, wetende dat jij iets hebt aangesloten en dat dat ‘iets’ een HDMI-kabel is met daaraan een extra scherm. Hij wil dus meteen vragen hoe je dat tweede scherm wil gaan gebruiken. Via VGA gaat dat meestal ook zo, en is het zelfs zo dat het tweede scherm meteen begint te tonen wat er ook op je laptopscherm te zien is. Erg handig, maar misschien wil jij het net even anders. Dat kan hoor!

Thuiswerken? Zo sluit je een tweede scherm aan op je laptop

Het aansluiten is gedaan, dus je moet nu softwarematig kijken wat je precies anders wil. Je kunt kiezen voor dupliceren, waarbij je dus op twee schermen hetzelfde ziet. Dat is bijvoorbeeld handig als je alleen een losse monitor wil gebruiken en je je laptop wil dichtklappen. Kijk daarvoor echter ook even in de ‘slaapstand’-instellingen van je laptop, anders zie je alsnog niets. Het is ook mogelijk om te kiezen voor ‘alleen weergeven op’, dan kies je een van de twee schermen waarop informatie wordt weergegeven.

Thuiswerken op de laptop

Waar je echter naar zoekt als je twee schermen wil gebruiken, dat is waarschijnlijk dat je het laptopscherm uitbreidt. Dat betekent dat je met je muis eerst op het ene scherm bent, en dan zo links (of rechts, ook dit kun je instellen) kunt gaan met de muis en dan eindigt in het andere scherm. Je sleept vanaf het ‘hoofdscherm’ dan bijvoorbeeld je mail of juist je agenda naar het andere scherm, zodat je hier altijd een blik op kunt werpen. Heel handig. Bijvoorbeeld ook als je zowel wil werken als wil Netflixen, of bijvoorbeeld een sportwedstrijd wil volgen. Werk ze!

Onderwerpen
gadgets
1021

Blijf op de hoogte

1x per maand de beste tech tips in je mailbox

Gerelateerd
Overig

#Dr TechGirl: Wordle of Woordle?

Overig

Je eigen webshop starten met deze handige tips

Overig

Op welk cryptoplatform kan ik beginnen met traden?

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

deel