loading_img
Draadloze beveiligingscamera herkent personen | DISKIDEE
06/06/2022

Draadloze beveiligingscamera herkent personen | DISKIDEE

  • Door 3000hits
  • |
  • 164 Keer bekeken

Reolink RLC-510WA 5MP WiFi Security Camera

€ 90,-
8.3

Diskidee Performance Rating

8.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.2/10

Pros

Cons

Amazon
We testen de Reolink RLC-510WA, een betaalbare draadloze beveiligingscamera met een hoge-resolutiesensor, die automatisch personen en voertuigen detecteert. Hoe goed functioneert dat?

De Reolink RLC-510WA is een kleine kogelvormige bewakingscamera met vijf megapixelresolutie die minder belangrijke bewegingen automatisch negeert, om het aantal valse waarschuwingen te beperken.

Kenmerken

De Reolink RLC-510WA heeft het bekende kogelvormige ‘mini-bullet’ design van zoveel bewakingscamera’s.

Opvallend gezien de betaalbare prijs is de hoge 5MP-sensorresolutie (opnames hebben een maximale resolutie van 2560 x 1920 pixels aan 30 fps, al kan je dit om bandbreedte te besparen ook lager instellen).

Ook het opgegeven detectiebereik van maximaal dertig meter en het nachtzicht van evenveel meter (dankzij achttien matrix ir-leds) is opvallend hoog voor een camera van deze prijsklasse.

Twee wifi-antennes worden los meegeleverd en schroef je achteraan vast op de voorziene goudkleurige schroefdraden. De wifichip werkt zowel in de 2,4 GHz- als de 5 GHz-frequentie (Wireless-A/B/G/N).

Aan de achterkant is er een vastgeschroefd klepje dat de geheugenkaartsleuf beschermt. Het klepje verwijderen verloopt ietwat onhandig omdat de bevestiging in de weg zit, maar met wat geduld lukt het wel.

Monteer een microsd-kaartje van maximaal 256GB om opnames te maken. De optioneel inschakelbare Reolink-cloudverbinding dient immers niet voor opnames, wel voor het verbindingen van de camera met Google Home-apparaten zoals een Nest Hub die je kan gebruiken om live beelden te bekijken. Wel kan je opnames naar keuze op een externe ftp-bron opslaan; in dat geval is een geheugenkaartje onnodig.

De behuizing is bestand tegen stof en regen volgens de IP66-normen. De camera blijft functioneren bij temperaturen van minus tien graden tot plus vijfenvijftig graden Celsius.

Draadloze beveiligingscamera herkent personen | DISKIDEE

Alle informatie over de RLC-510WA 5MP WiFi Security Camera vind je op de website van Reolink.

Reolink RLC-510(© Reolink; licentie: Reolink)

Fysieke montage

De camera is vast gemonteerd op een richtbare voet, waaruit onderaan een kabel van een halve meter komt die op het einde in drie kabels splitst: Fast Ethernet, voeding en een stukje kabel met op het uiteinde een resetknopje.

De camera schroef je vast op de wandplaat die je aan een muur of plafond bevestigt met behulp van de meegeleverde pluggen en schroeven.

De metalen wandplaat heeft in het midden een gat om de vaste kabel doorheen naar binnen via een gat in de muur of naar omlaag voor bevestiging tegen een wand te leiden.

Gebruik je een ethernetverbinding dan kan je die beschermen met een meegeleverde ronde plastic buis die je omheen de verbinding monteert.

Een viereneenhalve meter lange voedingsverlengingskabel plug je aan één kant in de vaste voedingskabel. (Deze kabel is samen met andere meegeleverde onderdelen zoals de waterdichte stop voor de ethernetkabel ook apart bij Reolink verkrijgbaar.)

Op het andere uiteinde past de vast gemonteerde voedingskabel van de meegeleverde kleine 1A voedingsadapter.

Omdat al deze onderdelen los in elkaar pluggen, kan je ook een andere geschikte voeding gebruiken, bijvoorbeeld eentje die bestand is tegen weer en wind.

Ingebruikname

Schakel de stroom in, koppel de camera aan je router met behulp van de meegeleverde ethernetkabel, download de Reolink-app en voeg de camera toe. Configureer verplicht een wachtwoord voor de beheerdersaccount. Achteraf kan je meerdere gebruikers met verschillende rechten toevoegen.

Daarna configureer je een draadloos netwerk en koppelt de camera los van de ethernetkabel om hem vervolgens overal te installeren waar er een draadloos bereik is.

Vergeet niet om een geheugenkaartje te installeren als je de ’time lapse’-optie in de app wil gebruiken.

Detectie-opnames en manuele opnames (video’s en foto’s) bewaar je naar keuze op het aanwezige geheugenkaartje of op een geconfigureerde ftp-server. Manuele opnames kan men daarnaast ook op het verbonden apparaat opslaan.

Praktijk

Klein minpuntje: gebruik je uitsluitend ftp, dan zijn de detectiebeelden niet afspeelbaar in de app: je krijgt wel een detectiewaarschuwing op je smartphone, maar als je de beelden wil zien, dien je ze van de ftp-server te laden. Kortom, het valt aan te raden om in elk geval een geheugenkaartje te installeren, want dan werkt het apparaat een stuk gebruiksvriendelijker.

Behalve met de app is de camera ook bereikbaar met Windows-software en via het ingebouwde webbeheer. Sommige geavanceerde configuratie-opties, zoals die voor NTP, UPnP en DDNS, zijn alleen bereikbaar via de webinterface.

De detectiegevoeligheid is instelbaar op verschillende niveaus. Op het hoogste niveau worden alle bewegingen gedetecteerd, ook bijvoorbeeld die van vogels. Het middelste niveau detecteert personen, voertuigen en huisdieren. Het laagste niveau is alleen gevoelig voor personen en voertuigen.

Als de camera beweging detecteert dan start niet alleen een video-opname, maar wordt ook direct een foto bewaard.

Detectie en waarschuwingen kan je apart in schema’s gieten zodat ze alleen functioneren wanneer nodig. Deze camera heeft echter geen geofencing, dus detecteert niet automatisch je aan- of afwezigheden.

Reolink app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Met behulp van de ‘clip’-optie op het hoofscherm van de app zoom je in op één onderdeel van het beeld, dat dan in de bovenste schermhelft in detail wordt weergegeven.

Familieleden die de app installeren kunnen een QR-code in de app van de beheerder scannen om snel toegang te krijgen tot de camera.

In de app kan je kiezen tussen drie kwaliteitsniveaus: vloeiend, gebalanceerd en 5MP. Die laatste streaam heeft minimaal 1024 kbit/s bandbreedte nodig en dit kan maximal stijgen tot 8 Mbit/s. (De app geeft linksboven in het hoofdscherm in ‘real time’ de verbruikte bandbreedte weer.)

De vloeiende weergave toont het beeld van de tweede videostream, apart configureerbaar in het webbeheer en met een zeer laage bandbreedteverbruikt. Die ‘fluent’-stream met 480p-videokwaliteit staat standaard op 10 fps (256 Kbit/s), maar dat kan je verhogen tot 15 fps (384 Kbit/s).

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit bij de hoogste instellingen is goed, maar ondanks de hogere sensorresolutie niet uitzonderlijk véél beter dan recent geteste bewakingscamera’s met een mindere sensor, zoals de Google Nest Cam of D-Link DCS-8635LH.

Digitaal zoomen werkt dankzij de hogere sensorresolutie wel iets beter, hoewel dit nog niet betekent dat gezichten die op meerdere meters van de camera staan scherp worden weergegeven.

ConclusieDe Reolink RLC-510WA 5MP WiFi Security Camera heeft voor een betaalbare prijs een hoge sensorresolutie. De beeldkwaliteit is goed en het apparaat is eenvoudig te monteren en te gebruiken. Het belangrijkste wat ontbreekt tegenover sommige duurdere bewakingscamera’s is ONVIF-compatibiliteit, maar voor thuisgebruik is dat van minder belang.