loading_img
Tesla ‘Holiday Update’: dodehoekcamera, nieuwe interface en meer
29/05/2022

Tesla ‘Holiday Update’: dodehoekcamera, nieuwe interface en meer

  • Door 3000hits
  • |
  • 151 Keer bekeken

De informatie is nog niet door Tesla zelf bevestigd, maar het is de vraag of het weinig spraakzame merk dat überhaupt van plan is. Dankzij Teslarati.com en het Twitter-account van Teslascope (via ene Emulsifide) lijkt het voornaamste nieuws van Tesla’s grote update echter wel boven tafel.Tesla ‘Holiday Update’: dodehoekcamera, nieuwe interface en meer Tesla ‘Holiday Update’: dodehoekcamera, nieuwe interface en meer

Allereerst is er een heuse nieuwe User Interface voor de Model 3 en Model Y. Deze lijkt te zijn gebaseerd op wat er sinds de facelift van de Model S en Model X in die modellen wordt gebruikt, al hebben we die auto’s in Europa nog niet kunnen proberen. De foto’s van Teslascope, die naar verluidt afkomstig zijn uit de Model 3 van een Tesla-medewerker, tonen echter een duidelijk andere infotainment-omgeving dan we nu van dit model kennen. De basisindeling, met de auto links en de menu’s of kaart rechts, blijft intact. De vormgeving lijkt echter net even anders en dat geldt zeker voor de balk onderaan, waarin we een nieuwe indeling en nieuwe icoontjes aantreffen.

Die icoontjes, of knoppen zo je wilt, bevatten groot nieuws. De onderste balk is straks naar verluidt naar wens in te delen, zodat je veelgebruikte functies altijd onder handbereik hebt. Het ‘autootje’ in de hoek linksonder roept een submenu met veelgebruikte functies op. Dat betekent dat bijvoorbeeld Bluetooth-verbindingen en het laadmenu altijd in die hoek te vinden zijn.

Automatische stoelverwarming

Tesla ‘Holiday Update’: dodehoekcamera, nieuwe interface en meer

Comfortverhogende functies zijn er ook. Zo noteren we een nieuwe ‘dark mode’ (donkere modus) voor het scherm, al kon dat voorheen ook en is het dus niet helemaal duidelijk wat er nu precies nieuw is. Wel helemaal nieuw is automatische stoelverwarming voor de voorste inzittenden. Indien gewenst doen de voorstoelen automatisch ‘mee’ met de climatecontrol, dat scheelt weer een handeling op het scherm. Ook is het na de update mogelijk om de auto voor te verwarmen als er nog maar weinig stroom in de batterij zit. De waarschuwing die daarvoor wordt gegeven, is er nog, maar kan nu simpelweg worden genegeerd.

De ‘waypoints’-functie, waarmee (eindelijk) meerdere navigatie-bestemmingen in één rit kunnen worden toegevoegd, is er al een tijdje. Met de nieuwe update is deze echter kennelijk verbeterd, vandaar dat we ook deze functie in de release notes terugvinden.

Dodehoek-camera

Het belangrijkste nieuws is wat ons betreft dat de Model 3 en Model Y een dodehoek-camerafunctie krijgen. Dat laat het beeld van de in het voorscherm gemonteerde camera zien als de richtingaanwijzer wordt bediend, zodat de bestuurder altijd weet wat zich aan die kant van de auto bevindt. Precies, zoals Hyundai en Kia dat sinds enige tijd ook leveren. Dit blijkt bij die merken een uiterst handige en veiligheidsverhogende functie, dus de komst naar de Tesla’s kunnen we alleen maar toejuichen.

Onzin

Aanzienlijk minder belangrijk, maar wellicht wel leuk is de ‘Light Show’-functie. Daarmee kan elke Tesla straks een soort show opvoeren met knipperende verlichting, een voorrecht dat tot nu toe was voorbehouden aan de Model X. Ook in de ‘onzin’-categorie vinden we nieuwe games en een TikTok-app, die het mogelijk maakt om dit social-mediaplatform tijdens laadstops te bezoeken op het scherm.

Update 2021.44.25 is vooralsnog alleen voor Tesla-medewerkers, maar moet op zeer korte termijn groots worden uitgerold. Houd de Tesla-app (indien van toepassing) in de gaten!

deel