loading_img
Verdachten razendsnel aangehouden: zo gaat de politie te werk
01/04/2022

Verdachten razendsnel aangehouden: zo gaat de politie te werk

  • Door 3000hits
  • |
  • 216 Keer bekeken
Aanslag op Peter R. de Vries
07 juli 2021 13:59Aangepast: 07 juli 2021 17:23
Twee verdachten werden klemgereden op de A4Beeld © ANP

Peter R. de Vries vecht voor zijn leven nadat hij gisteravond werd neergeschoten in Amsterdam. Er zitten twee verdachten vast voor de aanslag op de misdaadjournalist. De twee mannen werden razendsnel gepakt. Een combinatie van snel politiewerk en het gebruik van camerabeelden, denken deskundigen. Hoe werkt dat?

De politie hield gisteravond drie mensen aan. Twee van hen zitten nog vast en worden verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslag. Het gaat om een 35-jarige Poolse man uit Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De twee werden gisteren niet lang na het schietincident aangehouden op de A4 bij Leidschendam.

Oud-recherchechef Sander Schaepman, ook wel bekend van televisieprogramma Hunted, noemt de aanhoudingen 'buitengewoon knap werk'. "Er zijn snel aanhoudingen verricht. Ik denk dat er buitengewoon adequaat snel is gehandeld door de politie."

Oud-recherchechef Sander Schaepman
© EditieNL

Veel mensen op straat

Dat begint volgens hem allemaal bij het mooie weer van gisteren en de locatie van de aanslag. "Er zijn dan veel mensen op straat die iets zien en horen en dat ook kunnen doorgeven aan de politie. Als zo'n melding dan binnenkomt, is er veel info snel beschikbaar", legt hij uit. De aanhoudingen zijn verricht door een team van de Dienst Speciale Interventies. "Die staan paraat en kunnen in no time in de buurt zijn. Dat is gisteren ook weer gebleken."

Lees ook:

Nederland geschokt na aanslag op Peter R. de Vries, dit is wat we tot nu toe weten

Verdachten razendsnel aangehouden: zo gaat de politie te werk

Ook spelen camera's een grote rol in dit soort situaties. Je hebt daar verschillende soorten in, bijvoorbeeld die van winkels en particulieren en openbare-ordecamera's van de gemeente.

Rodney Haan, adviseur cameratoezicht Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), vermoedt dat er gisteren gebruik is gemaakt van de camera's van de gemeente. "Alle camera's van burgers screenen kost meer tijd en mankracht", zegt hij.

Miljoenen camera's in Nederland

In heel Nederland hangen volgens Haan miljoenen camera's. Die zijn vooral van particulieren en bedrijven, maar dus ook van gemeenten. "Steden denken na over de plekken waar ze camera's hangen. Het gaat dan om plekken waar veel mensen samenkomen of waar dreiging is van verstoring van de openbare orde, zoals uitgaansgebieden."

Die camerabeelden worden niet continu bekeken. De camera's hangen er volgens Haan om rust en orde te bewaren: om opstootjes in de kiem te smoren en om na incidenten te kunnen kijken of verdachten in beeld zijn. "Maar nu is daar dus wel handig gebruik van gemaakt. Als zoiets gebeurt, dan wordt direct geschakeld en naar de camerabeelden gekeken", zegt hij. En dan kunnen zulke beelden een signalement van getuigen bijvoorbeeld bevestigen, of kan een vluchtroute worden achterhaald.

Lees ook:

Stilte en bloemen in Lange Leidsedwarsstraat voor 'rechtvaardigste man die er is'

Als bekend is in welke auto een verdachte is gestapt, zijn ook op de wegen weer camera's die nuttig zijn voor de politie. "Op de wegen rondom Amsterdam zijn veel camera's. Die zijn er in principe niet voor de veiligheid, maar kunnen wel ingezet worden om een auto te traceren", vertelt oud-recherchechef Schaepman.

Nummerplaatherkenning

Deze zogenoemde ANPR-camera's lezen de kentekens op voertuigen. "De software kan een nummerplaat opnemen en volgen waar de auto is op het traject waar de camera's staan", aldus Schaepman. "Als een camera een hit heeft, kan dat doorgegeven worden: een helikopter kan dat volgen en zo de eenheden op de weg de juiste kant op sturen."

Overal in ons land staan dus camera's. Ongezien door de binnenstad van Amsterdam lopen is volgens Schaepman gewoonweg niet mogelijk. "We laten dat ook in ons televisieprogramma Hunted zien. Mensen zeggen dan vaak: big brother is watching you. Maar je zou ook kunnen zeggen: big brother is watching over you."

Bekijk ook:

Bekijk deze video op RTL XL
EditieNL
Aanslag op Peter R. de VriesPolitieCameratoezichtEditie NL Link in bio

Altijd weten wat er speelt?Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.