loading_img
Roxanne en Jael verbouwen een oud pand op de Voorstraat: ‘We belden aan en vertelden de eigenaar dat dit ons droomhuis is’
26/08/2022

Roxanne en Jael verbouwen een oud pand op de Voorstraat: ‘We belden aan en vertelden de eigenaar dat dit ons droomhuis is’

  • Door 3000hits
  • |
  • 80 Keer bekeken

Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt Deze keer ging ze ‘Buitenkijken’ bij Roxanne en Jael op Voorstraat 117.Roxanne en Jael verbouwen een oud pand op de Voorstraat: ‘We belden aan en vertelden de eigenaar dat dit ons droomhuis is’ Roxanne en Jael verbouwen een oud pand op de Voorstraat: ‘We belden aan en vertelden de eigenaar dat dit ons droomhuis is’

Advertentie wordt geladen…

Laatst stapte ik een ochtend de wereld van Roxanne van Kooten en haar vriend Jael Ferreira dos Santos binnen. Roxanne (31) is evenementencoördinator in Dordrecht en Jael (31) werkt samen met zijn ouders in het familiebedrijf, welke Braziliaanse vruchten importeert waar sapjes van gemaakt worden. Roxanne vertelt: “Jael en ik wonen nu ongeveer vier jaar samen in een rijtjeshuis in Rotterdam.” Jael vult lachend aan: “En we zijn nog steeds smoorverliefd op elkaar.”

Roxanne: “We zijn ondernemende mensen, kunnen niet echt stil zitten en wilden ons huidige huis verbouwen. Dit ging erg moeizaam vanwege vergunningen. We besloten voor een andere woning in Rotterdam te gaan en hadden wilde plannen. Toen bleek dat de huizen heel erg duur waren en we niets zagen wat aan onze wensen voldeed, was de volgende stap om onze blik te verruimen. We stelden een top drie samen waar we buiten Rotterdam graag wilde wonen. Hier stond Dordrecht ook in. Mijn nieuwe ochtendritueel, als ik ’s ochtends in de trein naar mijn werk zat, werd online huizen afstruinen.”

Op slag verliefd

“Op een dag stond het Rijksmonument op de Voorstraat 117 te koop”, vertelt Roxanne. ‘Een prachtig pand uit 1675 waar vroeger aan de kant van de Taankade een pakhuis zat waar steenkool werd opgeslagen. Ik was op slag verliefd op het huis, appte het naar Jael en ook hij smolt meteen weg.” Jael: “Bestaat het dat je door een beeldscherm verliefd kan worden op een huis? Het overkwam ons. Helaas visten we achter het net. Het huis stond slechts een ochtend online, maar door de grote animo was bezichtigen al niet meer mogelijk. Het bleef knagen, we wisten dat dit huis het moest zijn voor ons. Op een dag hebben we de stoute schoenen aangetrokken, zijn naar Dordrecht afgereisd en hebben aangebeld bij de voormalige eigenaar. Die vond dit een superleuk initiatief, maar de bezichtiging moest toch echt via de makelaar plaatsvinden.”

“Gelukkig is het ons via deze weg gelukt om alsnog te mogen kijken. We hebben ruim een uur rondgelopen en zagen dat er veel, ja écht veel moest gebeuren aan het pand. De gebreken werden toegelicht door de makelaar, maar wij zagen alleen de mogelijkheden en de prachtige oude elementen. De voorgevel zag er fantastisch uit. We waren betoverd en kochten ons droomhuis.”

De grote verbouwing

Roxanne en Jael verbouwen een oud pand op de Voorstraat: ‘We belden aan en vertelden de eigenaar dat dit ons droomhuis is’

De grote verbouwing kon beginnen. Ik wil natuurlijk weten hoe de omwonende buren reageren op het maandenlange gedreun van stenen vloeren uitboren, mokerslagen, slopen en uitgraven. Kunnen ze nog met de buurtjes een drankje doen als het af is of krijgen we rijdende rechter toestanden? Roxanne en Jael lachen: “Nee joh, de buren zijn allemaal erg begaan. We zijn bij iedereen in de omgeving langs geweest. Het huis begint natuurlijk op de Voorstraat en komt uit aan de Taankade. We hebben iedereen onze plannen laten zien en erbij betrokken. Stuk voor stuk zijn ze blij dat het huis weer een mooie bestemming krijgt.”

“Het allerbelangrijkste aan ons huis is dat het een rijksmonument uit 1675 is. We werken dan ook samen met architecten en een aannemer, verder volgen we voortrajecten voor vergunningen voor alle wijzigingen. Daarbij houden we de historische elementen van het pand in stand.”

Je kunt verder lezen onder de foto.

Advertentie wordt geladen…

Geschiedenis achterhalen

Tijdens het hak- en breekwerk komen ze echte schatten tegen. Scherven van bijzondere tegels en er kwamen oude witte knopen uit de grond. Wellicht van een kleermaker die vroeger in het pand zat? Achter de wandbespanning kwam een krantenadvertentie uit 1882 tevoorschijn. Het is telkens weer een verrassing wat het is en waar het vandaan komt. Om de geschiedenis te achterhalen van deze bijzondere vondsten én om ons mee te laten genieten van de bijzondere verbouwing, is Roxanne een Instagram account begonnen: @rijk117. Echt een aanrader.

Streefdatum

Ik wil weten of het nog steeds hun droomhuis is, na bijna een jaar puin afvoeren. Zelf moet ik er eerlijk gezegd niet aan denken, zo’n enorm project. Ik sta al met de stofzuiger in de aanslag als er drie gaatjes in de muur geboord moeten worden. Roxanne en Jael hebben nog steeds goede zin. Veel tegenslagen hebben ze niet gehad, maar aan een kleine ergernis ontkom je niet. Van kleine ergernissen, zoals het vergeten van de sleutel, tot aan iets grotere ergernissen. Laatst was een lichtstraat van twaalf meter spoorloos verdwenen.

“Mede door de vele lieve hulp van onze klusteams, bestaande uit familie en vrienden, gaan we er ieder weekend vrolijk tegenaan. We zijn zelf niet handig, maar je wordt hier handig van”, zegt Roxanne met een lach. De inrichting wordt strak, maar alle oude elementen zoals de balken, deuren en de karakteristieke schouw zullen een podium krijgen. Het klusstel streeft er naar om de verbouwing af te hebben op 1 juli, want dat is de verjaardag van Roxanne.

Ze willen nog even kwijt dat ze zich in hun rijksmonument werkelijk rijk voelen! Als de gegoten vloer is opgedroogd, ben ik van harte uitgenodigd om binnen te kijken.

Liefs van Jip

Dit vind je misschien ook leuk: