loading_img
Mysterie: dit is waarom sommige Dordtse panden een versierde steen hebben
20/02/2022

Mysterie: dit is waarom sommige Dordtse panden een versierde steen hebben

 • Door 3000hits
 • |
 • 160 Keer bekeken

Advertentie wordt geladen…

Tijdens een wandeling door Dordrecht heb je er vast weleens een gespot: een versierde steen op de voorgevel van een pand. Tegenwoordig is het een mooie decoratie, maar vroeger had zo’n steen een belangrijke functie.

Advertentie wordt geladen…

Deze versierde stenen worden gevelstenen genoemd. Over het algemeen zijn het kleine stenen met een reliëf, vaak met felle kleuren en een onder- of bovenschrift. Je vindt ze niet alleen in onze stad, maar in heel Nederland. En dan voornamelijk op oude panden. Af en toe is er een gevelsteen geplaatst op een nieuwer pand, bijvoorbeeld omdat het oorspronkelijke pand is gesloopt.

Gevelstenen in Dordrecht

In Dordrecht zijn verschillende gevelstenen te vinden. Vooral in de binnenstad komen je ogen te kort. Op onderstaande foto zie je de gevelsteen bij huis Sint Joost op de hoek Aardappelmarkt en Kuipershaven. Ook in de Hofstraat, Groenmarkt en Nieuwstraat zijn er meerdere te vinden. Benieuwd waar je ze allemaal kunt vinden? Op deze website vind je er een heleboel.

Je kunt verder lezen onder de foto.

Voorloper van het huisnummer

Wat is het verhaal achter deze stenen? Ze hadden vroeger een belangrijke functie in onze gemeente: ze dienden als adressen. Onno Boers, gevelsteenspecialist en auteur van het boek De Gevelstenen van Amsterdam, schreef: “Men woonde in Het Swarte Schaap, in De Rode Leeuw, in Het Melkmeisje of in het huis ertegenover of ernaast.” De gevelsteen is dus de voorloper van het huisnummer. Daarnaast werden de stenen gezien als een soort reclameborden voor bedrijven. In het begin van de 19e eeuw werden straatnamen en huisnummers in Nederland ingevoerd, waardoor gevelstenen niet langer nodig waren.

Advertentie wordt geladen…

Een verhaal

Op veel gevelstenen werden familienamen of beroepen uitgebeeld. Een tandarts had bijvoorbeeld een gevelsteen met daarop een kies en een schrijver een steen met een veer. Was er een concurrerende collega in de stad met vrijwel dezelfde steen? Dan voegde men gewoon iets toe, zoals een kroon. Andere stenen verwezen naar een familiewapen of een religieuze of politieke overtuiging van de bewoner. Achter iedere gevelsteen die je tegenkomt schuilt wel een verhaal. Bekijk het onderstaande artikel maar eens.

Dit vind je misschien ook leuk:

Onderwerpen

Deel dit artikel

 • Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.
 • Wie mogen we bedanken?

 • indebuurt, onderdeel van DPG Media, gebruikt uw persoonsgegevens ter verwerking van aangeleverde informatie, ter beantwoording van vragen, voor deelname aan acties en/ of inschrijving voor nieuwsbrieven. Meer informatie is te vinden in ons privacy statement.
 • Maak kans op één van de twee Dordtse speelkleden

  Wil je jouw (klein)kinderen, neefje of nichtje verrassen? Doe dan mee!

  Winactie! Maak kans op een Dordts speelkleed voor kleine Dordtenaren

  Ik doe mee