loading_img
Ares – Langetermijnvisie (★★★★): Onverbeterd Ares
19/07/2022

Ares – Langetermijnvisie (★★★★): Onverbeterd Ares

  • Door 3000hits
  • |
  • 87 Keer bekeken

Ares, wie kent hem niet? De Nederlandse rapper, onder meer bekend van “Alice” en “Camera’s”, liet vrijdag 23 oktober zijn vijfde album Langetermijnvisie op de wereld los. Langetermijnvisie is Ares’ tweede album van 2020, nadat hij begin januari Lotus uitbracht. Het is een prachtig album geworden, vol hiphop met verfrissende, wereldse invloeden. Het klinkt optimistisch en opgewekt, wat in schril contrast staat met de aankomende winterdagen. Op 16 oktober liet Ares zijn Belgische fans het album al horen tijdens een exclusieve luistersessie in Trix.

Met Langetermijnvisie richt Ares zich tot iedereen die uitkijkt naar een normaal leven wanneer dit hele coronagebeuren voorbij is. In een interview zei Ares dat hij het spijtig vindt dat voor veel mensen de enige visie op de toekomst een kopie is van wat er was. Er is duidelijk iets nieuws nodig, want het oude zal nooit terug van weggeweest zijn. Samen met zijn vaste muzikale sparringpartner Skiba (Dennis Westerhout) creëerde Ares weer een prachtig stukje totaalkunst. Langetermijnvisie – excuses voor het flauwe mopje – is duidelijk met een langetermijnvisie gemaakt.

Ares – Langetermijnvisie (★★★★): Onverbeterd Ares

Op “Camera Obscura” blijft het eerst bijna twee minuten tekstueel stil. Het instrumentale dat we te horen krijgen is rustgevend, zeker wanneer na anderhalve minuut de drums erbij komen. ‘Ondanks de overheid bezuinigt op cultuur, kom ik beeldvormen net een sculptuur.’ Dit is onverbeterd Ares: tegen de stroom ingaan, lekker zijn eigen ding blijven doen. ‘Ons netnummer wordt voortaan geborduurd’, de Nederlander zal altijd de jongen uit Oosterhout blijven. Om het hoog in zijn bol te krijgen, staat hij al veel te lang met beide voeten op de grond.

Ares kent de groten der schilderkunst, zoals blijkt op “Arctisch”: ‘Leg m’n impressies vast, voel me soms net Toulouse-Lautrec’. Ares werkt vanuit zijn eigen waarnemen, waardoor het hele gebeuren wat intiemer aanvoelt. De beat ondersteunt Ares en Ares ondersteunt de beat. Er is duidelijk samen aan gewerkt. Ares komt liever niet langs de grote poort binnen: ‘Heb een hekel aan een opvallende intocht’. De Brabander staat liever niet in de belangstelling, mede daardoor verliet hij Top Notch: ‘Als je jong bent, en komt bij zo’n label terecht? Dan gebeuren er dingen die je je niet kunt voorstellen als je uit een klein plaatsje in Noord-Brabant komt.’

Op “2007 flows” hoor je de lange weg die Ares al heeft afgelegd. ‘2007 flows, ik had niet eens speakers. Eén jacka, trainingspak en Nike SB-sneakers.’ Het nummer doet denken aan een warme zomerdag waarop je aan het zwembad ligt te zonnen. In contrast met “2007 flows” komt Ares op “Radiografisch” wat agressiever uit de hoek. Ares toont met weinig woorden zijn afschuw voor het kapitalisme: ‘Vrijheid, nauwelijks. Koesteren, behouden. Kapitaal, heilig. Onderdrukt, veilig. Onrecht, oprecht.’

Langetermijnvisie is een album dat we over tien jaar nog zullen beluisteren. Het is een pareltje waarvan we het niet over ons hart gaan krijgen om uit onze afspeellijst te verwijderen. Hoewel het album heel divers is, voelt het toch aan als een geheel. Langetermijnvisie is prachtig stukje totaalkunst, niets meer of minder. Ares is weer Ares, met verzorgde teksten en typische flows.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Gerelateerd